Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Соціологія.doc
Скачиваний:
3356
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Увага!

Соціологи виявили, що найчастіше розлучаються діти

Розлучених батьків, ті, хто вступає в шлюб у ранньому віці, подружжя кік

Званих "змушених" шлюбів (з дошлюбною вагітністю).

Найскладнішою соціальною проблемою майже у всіх сучасних суспільствах є проблема розлучень. В Україні протягом року реєструється близько 500 тисяч, в тому числі повторних шлюбів і понад 200 тисяч розлучень. Пік розлучень припадає

на перший - четвертий роки подружнього життя

Розлучення стало більш поширеним способом вирішення серйозних конфліктів між подружжям,

які існували завжди.

Н.Смелзєр

Основні мотиви розлучень. Мотиви, обумовлені дією соціально-економічних факторів:^ незадоволеність житловими і побутовими умовами, >>матеріальний розрахунок під час заключення шлюбу,?засудження чоловіка або дружини з позбавленням вазі на тривалий, > часті відрядження чоловіка (дружини)! т.п. Мотиви, обумовлені соціально-психологічними факторами:? відмінності в потребах, інтересах, цілях, ^орієнтація подружжя, ? несхожість характерів, ?втручання третіх осіб, У скупість, грубість, сварливість. ? необгрунтовані ревнощі, >нова любов і зрада. Мотиви соціально-біологічного характеру У пияцтво і алкоголізм одного з членів подружжя,?подружня невірність, У хвороби, ?психічне захворювання, ? дійсна і уявна сексуальна несумісність,*?нездатність або небажання когось із подружжя мати дітей, ?велика різниця у віці.

Соціологи називають низку чинників того, чому розлучення стали звичайним явищем:

Ьсьогоднішній шлюб не дуже пов 'язують з бажанням зберегти майновий та соціальний статус у процесі їхньої передачі від покоління до покоління;

*Ьв міру того як жінки стають матеріально менш залежними, шлюб втрачає свої класичні характеристики необхідного економічного партнерства;

Ьвищий загальний рівень життя означає, що людям стало значно легше створювати собі окрему домівку у випадку подружньої нелюбові, аніж це було раніше;

Ьрозлучення майже перестало нести на собі тавро ганьби, морального осуду:

Ьдедалі більше тенденція оцінювання шлюбу з поглядів рівнів особистого задоволення, яке він дає.

Розлучення за будь-яких мотивів - явище з певними соціальними наслідками. Майже в усіх країнах, де воно не заборонено:

^підвищується рівень повторних шлюбів;

^збільшується кількість сімей з нерідним батькам або мачухою; Фбільш поширеним явищем стають неповні сім'ї (переважно сім'ї з однією матір 'ю).

Розлучення - це аж ніяк не віддзеркалення нещастя. Воно є, можливо, невдалим,

але останнім засобом подолання багаторічного конфлікту, неприязні між

подружжям, емоційного напруження в сім'ї.

Поширеним і небезпечним для сім'ї є сексуальне скривдження дітей, домашнє

насильство. Сексуальне скривдження дітей набуло міжнародного характеру.

ФСексуальне скривдження — сексуальний контакт між дитиною й дорослим, у якому дорослий шукає сексуальної втіхи.

Сексуальне зловживання щодо дітей має місце тоді, коли інша сексуально зріла особа поводиться щодо дитини в такий спосіб, який, на її думку, має довести цю дитину до сексуального збудження. Це може включати в себе статевий акт, обмацювання та виставлення на показ статевих органів, демонстрування порнографічних фотографій чи картинок або розмови на еротичні теми.

С.Тейлор

Щодо сексуального зловживання в родинах, то найчастіше йдеться про кровозмішувальні сексуальні стосунки між батьком і неповнолітньою дочкою або між вітчимом і пасербицею. Трапляються також зносини дя дько-племіниця, брат-сестра, батько-син, мати-дитина. Деякі контакти інцесту мають скороми-нугций характер, інші можуть тривати довше.

ФДомашнє насильство - застосування-фізичної сили, одним із членів родини до іншого або інших. Об'єктами насильства передусім стають діти. Другий розповсюджений вид - це насильство чоловіків над жінками, проте буває, що й жінки вдаються до домашнього насильства, спрямованого проти малих дітей та проти своїх чоловіків.

Сімейний дім сьогодні - найнебезпечніше місце в усьому суспільстві.

Е.Гіденс

Соціологи вказують на такі причини поширення домашнього насильства: * поєднання емоційної напруги та персональної інтимності, характерне для сімейного життя;

Ф чимало виявів насильства в сім 'їлюди толерують, а іноді схвалюють.

Резюме

І.Сім'я є об'єктам дослідження багатьох наук, кожна і яких відповідно до свого предмета вивчає специфічні сторони сімейно-шлюбних відносин. Соціачогія сім'ї зосереджує свою увагу на аналізі сім "і як соціального інституту і малої соціальної групи, на взаємодії сім "і, як підсистеми з суспільствам як цілісної системи.

Сім 'я і шлюб - це тісно пов язані поняття, що мають ключове значення для соціології. Сім 'я - це група споріднених між собою людей, пов язаних спільним побутам, сумісним проживанням та взаємною моральною відповідальністю. Шлюб - соціальна форма відносин між чоловікам і жінкою, за допомогою якої суспільство санкціонує й впорядковує їх статеве життя, встановлюючи права і обоє язки подружжя.

Основними формами иілюбу є: моногамія - шлюб між одним чоловіком і однією жінкою; полігамія -між одним і декільками індивідами; полігінія між одним чоловіком і декількома жінками; поліандрія - між однією жінкою і декількома чоловіками; груповий шлюб-між декількома сім 'ями (такзване свінгерство). Основними формами сім "і є нуклеарна сім 'я - складається з дорослих (батьків) і дітей; розширена сім я -включає нуклеарну сім'ю й інших родичів. Залежно від наявності в сім'ї батьків виділяють повну сім 'ю (кали є обидва подружжя) і неповну, де батько (або матір) відсутній.

2При вивченні сім "і як соціального інституту соціологія звертає увагу перш за все на соціальний механізм зміцнення і підвищення ефективності його функціонування, на зміст і характер шлюбно-сімейних відносин, ефективність реалізації інститутом сім ї своїх функцій в суспільстві. При розгляданні сім "і як малоїсоціальноїгрупи вивчаються умови формування і етапи розвитку сім "і, склад і структура сім"і, групова взаємодія членів сім 'і. структура влади в ній, умови її життя тощо.

З Основними функціями сім'ї є репродуктивна, виховна, господарсько-побутова, економічна, первісного соціального контролю, духовного спілкування, дозвільна, емоційна, сексуальна. Всі функції реалізуються комплексно.

Можна виділити позитивні і негативні тенденції в розвитку сучасної сім "і. До перших відносяться такі: трансформація шлюбу у рівноправний, добровільний і вільний від примусу, маиеріальних розрахунків, втручання або тиску третіх осіб союз жінки і чоловіка; зміцнення принципу егалітарності в сімейних стосунках; втрата моногамією свого пожиттсвого характеру і заміна її правам і можливістю повторного шлюбу; зростання економічної незалежності жінок; розширення прав дітей; домінування нуклеарної сім "і у світовому масштабі. До тенденцій з проявам негативних рис можна віднести такі: зменшення середньої тривалості шлюбу; збільшення кількості розлучень; збільшення кількості самотніх .людей дітородного віку; збільшення кількості неповних сімей і дітей, народжених поза шлюбом; посилення сексуального скривдження дітей і домашнього насильства тощо.

? ] Запитання для роздумів, самоперевірки, повторення

  1. Як визначаються в соціології поняття "сім'я"і "шлюб"?

  2. Як ви ставитесь до запровадження шлюбного контракту?

  3. Що. на Вашу думку, головне у підготовці молодої людини до сімейного життя?

  4. Які існують основні шляхи стабілізації сім'ї?

  5. Що вивчає соціологія сім'ї?

  6. Які Ви знаєте основні типи сім'ї?

  7. Що ви розумієте під структурою сім'ї?

  8. Які є етапи життєвого циклу сім'ї?

  9. Які проблеми вивчаються при розгляді сім'ї як соціального інституту і як малої соціальної групи?

  1. В чому полягає основний зміст суспільних та індивідуальних функцій сім'ї залежно від сфери сімейної діяльності?

  2. Що слід розуміти під демографічною політикою та демографічними процесами?