Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Соціологія.doc
Скачиваний:
3356
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
2.78 Mб
Скачать

на рівні спеціальних, галузевих і загальносоціологічних теорій і використані у розв'язанні актуальних проблем розвитку суспільства.

У соціології існують різні рівні аналізу соціальних явищ-ігроцесів. Аналізом нарівні великих спільнот, соціальних систем та соціальних структур займається макросоціологія. Пізнавальна орієнтація мікросоціології - цс вивчення так званих "мікрооб'єктів": міжособистісних взаємодій і стосунків комунікаттівнітх зв'язків у малих групах поведінки особи індітіда, окремих приватних соціальних явищ і процесів.

1.5. Основні функції соціології

Нзноманітність зв'язків соціології із життям суспільства, її суспільне призначення визначаються насампередтими функціями, які вона виконує Функції (від лат. гипксіо - виконання, призначення) соціологічної науки ззовні такі самі, як і в інших сус­пільних науках, але їх змісту кожної науки свій.

Теоретична функція полягаєу поповнеіші та збагаченні соціологічного знання, в розробці концеїщій, теорій, ключових понять і категорій цієї науки на основі дос­лідження соціальної дійсності. Збагачення наукового соціологічного знання відбу­вається як на основі вдосконалення теоретичної соціології, так і на базі розвитку спеціальних і галузевих соціологічних теорій, а також зв'язаних з ними досліджень емпіричної соціології.

Описуючи, систематизуючи, нагромаджуючи дослідницький матеріал у вигляді ашлітичних записок різних наукових звітів, статей, книг соціологія здійснює описову функцію.

Здобу ваючи і ііакопичуючи знання про закони і закономірності фуїжціоігування і розвитку історично визначених соїцальних систем про різні сфери суспільного жигтя, всі його складові частини соціологія тим самим реалізує пЬнавальну функцію.

Інформаційна функція - це збирання, кошіеіпрація соціологічної інформаціі, одер­жаної у результаті проведення досліджень. У великих сощологічних центрах вона нагромаджується в так звашгх банках соціологічної інформації. її використовують оріани управління, засоби масової інформації.

Прогностична функція полягаєу соціальному прогнозуванні. Соціологічні дос­лідження заверпгуються обгрунтуванням коротко- або довгострокового прогнозів дос-л і джу вано го об' екта.

Критична функція соціології тісно взаємозв'язана з її прогностичною і гуманістичною фуіпеціями. На підставі аналізу і розвитку соціальштх систем соціологія не тільки виробляє практичні рекомендації щодо їх вдосконалення. Вона також конструює й можливі технології їх прогреса, формує соціальні ідеали, розробляє про іудами соціальїюго розвитку, підпорядковуючи все це реалізації інтересів людини.