Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Соціологія.doc
Скачиваний:
3356
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Схема основшгх типів держави в історичному аспекті:

Тип держави Форма держави

1 Рабовласницький: Деспотична монархія

азіатський Республіка, монархія

античний Військова диктатура

2. Феодальний Абсолютна чи обмежена монархія,

у виняткових випадках — республіка

3. Капіталістичний Конституційна монархія, респуб-

ліка (парламентська, президентська), військова диктатура

4. Соціалістичний Соціалістична республіка (федерація)

Ця типологія не є вичерпною і вказує Лише на основні типи і форми держави, що найчастіше зустрічаються. Вона не враховує змішані типи і форми держави у перехідні періоди. Утворення тієї чи іншої форми держави залежить від: Фспів-відношення класових сил; * сукупності успадкованих від минулого інститутів, поглядів, звичок; 0 геопочітичних умов, впливу видатних політичних діячів тощо.

Соціологія держави акцентує увагу на рисах (ознаках), що характерезують тоталітарні і нетоталітарні держави.

Для тоталітарної держави характерні такі особливості: О широке використання ідеології; ^однопартійна система; ^застосування державного терору; <> контроль над засобами масової інформації; ^монополізація застосування зброї; ^контроль над економікою.

В авторитарній державі влада зосереджена в руках монарха або диктатора, який у праатяє за допомогою сили Політичні партії та ідеологія відіграють певну роль, однак у тоталітарному суспільстві здійснюється жорсткий контроль усіх аспектів суспільного життя.

Для держав демократичного типу, де перемогла представницька демократія, характерними є такі загальні риси: У індивідуалізм (висока значущість особистості); >конституційна форма правління; ^загальна згода тих, ким управляють; ^легальна опозиція.

Важливе місце в соціологічній проблематиці держави займає державний апарат Основою державного апарату є інститути організованого насильства: армія і поліція (міліція). До його складу входять також інститути адміністрації і правосуддя, без яких держава не може виконувати свої функції. Держава застосовує свій адміністративний апарат для регулювання різноманітних суспільних проблем.

Державний апарат має бюрократичний характер. Тому соціологічний аналіз державного апарату необхідний для боротьби з його бюрократичним характером і вдосконалення структур та принципів його діяльності.