Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Соціологія.doc
Скачиваний:
3356
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Особливе місце в соціологічних дослідженнях займає така частина державного апарату, як армія:

Ьце організація, у якій превалює формальний зв язок над персональним, причому зберігається велике значення зв'язку особистого, безпосереднього у межах малих підрозділів;

"Ьвона є специфічним державним інститутом;

^представляє суспільну групу з власною системою внутрішньої диференціації і одночасно є частиною системи суспільного розшарування;

бойова група, організована для досягнення забезпечення територіальної цілісності країни, антитерористичної діяльності.

Володіє великою фізичною силою в державі. Звідси — дуже важлива проблема підпорядкування армії цивільній владі, що також є предметом дослі­дження соціології держави.

8.2.3. Соціологія міжнародних відносин

Міжнародні відносини аналізує політологія і лише останнім часом, з посиленням процесів глобалізації та інтеграції вони стали предметом вивчення соціології.

♦ Сучасні міжнародні відносини - це комплекс зовнішніх політик майже двохсот держав світу, які відіграють не однакову роль у житті світового співтовариства. Після розвалу СРСР і внаслідок змін, що відбулися в країнах Східної Європи, значною мірою пов'язані процеси набуття сучасною системою міжнародних відносин нового вигляду. Соціологія міжнародних відносин зводиться до того, що замість безкомпромісної конфронтації починає все більше цінуватися здатність діяти відповідно до вимог здорового глузду, схильність до відвертого і чесного обговорення наболілих шобальних проблем, прислухатися до рекомендацій соціологів, зберігати цілісність сучасного світу, бути готовим до взаємної відповідальності та взаємодопомоги боротьба з міжнародним тероризмом..

Соціологія міжнародних відносин рунтується на принципах сучасної міжнародної політики та міжнародного права, в яких закладено фундаментальні норми міжнародних взаємовідносин:

®принцип мирного співіснування, відповідно до якого держави зобов 'язані зберігати міжнародний мир, виявляти терпимість одна до одної і співпрацювати між собою, визнавати право народів жити у безпечному, справедливому, демократичному світі, де немає місця насильству і гнобленню народів у будь-якій формі;

®принцип суверенної рівності держав означає, що всі держави є рівно­правними членами міжнародного співтовариства незалежно від економічного, соціального, політичного або іншого розвитку, що усі держави повинні викону­вати сумлінно міжнародні зобов 'язання, держави однаковою мірою

СОЦІОЛОГІЯ ПОЛІТИКИ 11 Бос

заінтересовані у вирішенні загальнолюдських проблем, створенні всеосяжної системи міжнародної безпеки, несуть колективну відповідальність перед людством;

®принцип непорушності державних кордонів з міжнародної практики територіальну експансію у будь-якій формі;

Ф принцип територіальної цілісності держав виключає насильницьке захоплення чи зміну території, атакож забороняє протиправне використання її;

®> принцип мирного врегулювання суперечок вимагає, щоб учасники міжнародних відносин вирішували проблеми, які виникають, мирними засобами так, щоб не піддавати загрозі міжнародний мир, безпеку і справедливість;

^принцип невтручання у внутрішні справи накладає на держави світу й інші суб'єкти міжнародного права зобов'язання не втручатися прямо чи опосередковано з будь-яких причину справи, які належать до компетенції тієї чи іншої держави;

# принцип поважання прав людини - один з основних, принципів міжнародного права і містить спільне зобов 'язання держав незалежно від їхніх політичних, економічних, соціальних особливостей поважати і дотримуватися прав та основних свобод людини без розрізнення раси, статі, мови, релігії тощо.

Здобуття Україною державної незалежності, поряд з багатьма іншими важливими питаннями, висунуло ряд проблем у сфері соціології міжнародних відносин, зокрема вироблення власної позиції, стилю та навичок у відносинах із зовнішнім світом, новий, самостійний тип взаємин з державами - респуб­ліками колишнього СРСР, так званим "близьким зарубіжжям", включення України в інтеграційні процеси, які характерні для розвинутих країн Європи.

Набуття Україною ознак повноцінної розвинутої держави, суб'єкта міжнародних відносин проходить у досить складних, суперечливих і певною мірою унікальних умовах. Виникає суперечність, коли, з одного боку, висувається гасло про інтеграцію у світове співтовариство, а з другого - ця інтеграція обмежується західно-центристською орієнтацією, яка часто є наслідком антиросійських, антиімперських переконань.

Водночас тут слід враховувати те, як ставляться до перспектив входження України до "європейського дому" його господарі, зокрема впливові політики, що визначають певною мірою стратегію європейської інтеграції. Завдання соціології - дослідити ці процеси.

Отож, соціологія міжнародних відносин - це поєднання теорії соціології з певним типом емпіричних досліджень з використанням методики процедур, вироблених у галузі отримання та обробки інформації про міжнародні події. Йдеться про широке застосування соціологічних методів дослідження думок і позицій для: ^інтерпретації мотивів дій у галузі міжнародних відносин; ^використання соціологічного методу аналізу пропаганди для інтерпретації ролі пропаганди 162 РОЗДІЛ 8.

міжнародних відносин; ^застосування соціологічних методів дослідження ор­ганізацій для аналізу функціонування і впливу як великих міжнародних організацій (наприклад, апарату 00Н, Ради Європи, НБСЄ), так і нщіональних організацій, які своєю діяльністю впливають на міжнародні відносини. У цій останній галузі набули розвитку дослідження армії і в значно меншій мірі дослідження дипломатії, інформаційно-пропагандистських служб та ін.

Нині зростає усвідомлення того, що в сучасному світі розуміння і вирішення соціальних проблем вимагає врахування глобальної перспективи — війни і миру, тероризму, голоду та демографічного взриву, дифузії культур і поширення інформації, освоєння космосу та дослідження світового океану. Ці та інші проблеми нашої епохи зумовлюють необхідність спільних дій, які виходять за межі держав.

суттєвої^

Резюме

/. Соціологія політики є важливою складовою загальної соціології і водночас галуззю політології, оскільки пов 'язана з вивченням проблем політичної влади. Найважливіші підсистеми, предметом дослідження яких є соціологія політики, такі: соціологія політичних рухів і політичних партій, соціологія держави та міжнародних відносин.

  1. Під політичним рухом розуміють такі суспільні сили, які прагнуть змінити існуючі умови або закріпити їх шляхам тиску на уряд чи шляхам боротьби за владу.

  2. Важливими суб єктами політики є політичні партії, які не лише мають багато спільних рис, а й значні відмінності (класовий характер партій, тип їх організації; місце, яке вони займають у системі влади тощо) .

  3. Держава - це частина суспільства, яка має владу, силу і авторитет, необхідні для розподілу ресурсів і засобів, які підтримують суспільну систему.

5.Міжнародні відносини - це комплекс зовнішніх політик держав світу, спрямованих на утвердження світового порядку, спільне розв яання глобальних проблем, зокрема й міжнародного тероризму.

[ ? ] Запитання для роздумів, самоперевірки, повторення

  1. Дайте визначення категорії "політика".

  2. Назвіть спеціалізовані розділи соціології політики.

  3. Що є предметом вивчення соціології політики?

  4. У чому суть розвитку стадій політичних рухів?

  5. Зробіть класифікацію політичних партій залежно від:

класового характеру;

типу організаційної структури;

місця, яке вони займають у системі влади;

домінуючого в них ідеологічного фактора.

  1. Які ви знаєте класифікації партійних систем?

  2. Назвіть основні типи і форми держав в історичному огляді.

  3. Розкрийте основні принципи міжнародних відносин.