Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Соціологія.doc
Скачиваний:
3356
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
2.78 Mб
Скачать

14.1. Етносоціологія та предмет її дослідження

Етносоціологія є порівняно молодою спеціальносоцюлогічною наукою, що виникла на межі етнографії та соціологи. Сам термін "етносоціологія'' складається з двох слів різного походження: етнос (від грец. сіЬік« - народ) і соціологія (від лат. зосіеіаз - суспільство і грец. Іоідоз - вчення). Тому буквально цей вислів означає вчення про суспільство та місце в ньому народів.

* Етпосоціологію визначають як науку, що досліджує походження, суть і функції різноманітних етнічних спільнот з метою виявлення основних тенденцій їх утворення, розвитку та взаємозв 'язків з іншими етносами, а також- механізми їх входження у систему соціальних відносин. Для етносоціології етнічні і національні спільноти є складними соціальними системами, що динамічно розвиваються \ взаємозв'язку з динамікою соціальної структури суспільства, з політичними, економічними, соціокультурними процесами, які відбуваються у суспільстві. Р.тносоціологія досліджує також особливості етнічної ідентифікації людей, соціальну зумовленість національної

свідомості і міжнаціональних взаємин.

^ ~~ Уваги!

-ч^^""" Термін "етносоціологія" впроваджений у науковий обіг

-^^соціології ще у 30-х рр. Х.\ ст. Р.Турнвальдом.

Саме тоді у західній соціології починає свою роботу перша когорта етносоціологів на чолі зХ.Сетон-Уотсопом, яка акцентувала свою увагу переважно на етнічних процесах в доіндустріальшгх та примітивних суспільствах. Але зчасом виявилося, що індустріалізація та пов' язані з нею урбанізація і зростання впливу засобів масової комунікації не затушовують значення і ролі етнічності. Навпаки, вони посилюють прагнення людей до збереження етнічної самототожності. Утворення багатонаціональних держав не означає етнічного нівелювання і повної асиміляції етнічних груп, а навпаки, воші посилюють боротьбу <>за рівний доступ до соціальних і культурних благ, Оза досягнення рівноправного статусу у такому суспільстві, °=>за врахування прав національних меншин. В добу етнічного ренесансу зростаючого значення набувають гасла автономії або самоврядування аж до побудови власної незалежної держави.

Таким чином, предметом етносоціології є взаємозв'язок загальних соціальних явищ і процесів з явищами та процесами етнічними, а об'єктом - особливості етнічних виявів соціального.

Предметом етносоціології є соціальні аспекти

розвитку і функціонування етнічних спільнот і груп;

^ формування їх ідентичностей, інтересів і форм самоорганізації;

^ закономірностей їх колективної поведінки;

► взаємодії етнічних груп;

► взаємозв'язку особи, включеної до цих груп, і соціального середовища.

Дослідники відзначають, що сфера етносоціологічного вивчення є надзвичайно широкою, а проблеми, які досліджуються етносоціологією, -вельми численними. Це - етнічні особливості наступних соціальних змін:

Ф динаміки розвитку основних етнічних груп як всередині тої чи іншої країни, так і в діаспорі;

Ф темпів соціальних переміщень в етнічних групах;

Ф внутрішньої і зовнішьої міграції етнічних груп і національних меншин; Ф тенденцій розвитку внутрішньосімейних стосунків;

Ф напрямків змін у використанні мови титульної нації, мов національних меншин та

мов діаспори різноманітними соціальними групами; Ф процесів взаємодії сучасної і традиційної етнічної/національної культури; Ф змінюваної ролі традицій у політичному житті і соціальній поведінці, процесах

модернізації, постіндустріальному розвитку; Ф міжкультурних взаємодій представників різних етнічних і національних груп; Ф зростаючої ролі релігії у житті суспільства взагалі та окремих його етнічних

спільнот;

Ф формування етнічної самосвідомості, авто- і гетеростереотипів, етнічних

установок і національних інтересів, вироблення національної ідеї; Ф розвитку націоналізму;

Ф виникнення та розв"язання міжетнічних конфліктів, послаблення міжетнічної напруги.

Етносоціолопя має свою внутрішню структуру і поділяється на соціологічні субдисципліни, які вивчають певні етнічні спільноти - племена, народності тощо. Серед них особливе місце займає соціологія нації.

соціальні, економічні, політичні, духовні взаємовідносини між 'націями та національними меншинами як в окремих багато­

національних державно-територіальних утвореннях, так і у феогративній державі;

процеси формування і розвитку національних спільнот і груп, зміни в їх складі, відмінності у способі життя та культурних проявах;

сфера міжнаціональних напруг і конфліктів.

Роль соціології вбачається у виявленні таких точок напруги і недопущенні міжнаціональної конфронтації; в разі ж виникнення міжнаціональних конфліктів соціологи допомагають знайти шляхи їх мирного розв'язання, полагодження міжнаціональних стосунків.

З наведеного видно, що етносоціологія і соціологія нації покликані виконувати важливі соціальні функції у суспільстві. Серед таких функцій виділимо наступні.

  1. ТєОретиКО-ШЗНавальна* Вона полягає у тому, що етносоціологІчні дослідження дозволяють ^одержати знання про розвиток етнічних/національних спільнот у сучасних умовах, ^з'ясувати їх місце і роль у суспільному розвитку, *виявити вплив соціуму на етнічні спільноти і групи тощо. Внаслідок цього модифікуються попередні уявлення, теорії і концепції щодо етнічних/національних спільнот і груп, а також твориться нове знання про ці феномени і шляхи їх гармонійного розвитку на зламі сторіч.

  2. ОпііСО 6 О-ІН формацій на, Гі суть в тому, гцо соціологами здійснюється систематичний опис і накопичення матеріалу про етнонаціональні спільноти і групи. На основі цього в подальшому Зробляться практичні висновки, Сприймаються управлінські рішення, законодавчі акти; виробляється державна національна політика. Інформація соціологів допомагає проаналізувати стан міжнаціональних стосунків і взаємин, визначити ступінь їх конфліктності, запобігти вибуху міжнаціональних конфліктів.

  3. Функція соціального планування. Соціологи надають результати своїх досліджень для *планування розвитку різноманітних сфер життєдіяльності нації та національних меншин, • сприяння планомірному розвитку титульної нації й Інших етнічних груп, •забезпечення умов для всебічної реалізації національних інтересів як всередині країни, так і за її межами. Плануванню за допомогою етносоціології підлягають й етапи реалізації державної національної політики.

  4. Прогностична функція. Етносоціологія та соціологія нації здатні розробляти науково обгрунтовані прогнози про тенденції розвитку етнонаціональних спільнот І груп в майбутньому, особливо в перехідні періоди. Соціологія допомагає визначати діапазон суспільних можливостей і вірогідностей етнонаціонального розвитку з вказанням на декілька можливих варіантів такого розвитку та їх наслідків, визначити побічні ефекти, а також довготермінові перспективи.

Можна вичленувати й інші функції етносоціології та соціології нації, такі, як критична (суть якої полягає в критичному аналізі теоретичних положень і практики регулювання етнонаціональної політики), світоглядна (вплив теоретичних концепцій та етнонаціональної політики держави на формування Н ТНОСОЦІОЛОПЯ 247