Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Соціологія.doc
Скачиваний:
3356
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
2.78 Mб
Скачать

  • Як елемент усіх без винятку соціальних спільнот, всіх соціальних систем, особистість сама є складною системою - сукупністю всіх своїх численних соціальних якостей, котрі с елементами структури особистості. Досліджуються проблеми типології особистості, аналізу тих властивостей, що складають її структуру.

  • Особистість досліджується в соціологічній теорії як об'єкт впливу з боку суспільства та його структур. Досліджуються проблеми формування особистості, ії розвитку під впливом певної культури, взаємозв'язку з певними соціальними спільнотами, а також проблеми виховання, освіти, соціалізації особистості.

  • Особистість виступає не лише об'єктом, але й суб'єктом суспільних змін, діючою істотою, творцем соціальних спільнот і суспільного розвитку, джерелом суспільного життя. Досліджуються проблеми соціальної активності особистості, процеси регуляції та саморегуляції соціальної поведінки, фактори і критерії соціальної активності.

5.2. Соціалізація особистості: сутність, агенти, етапи

Будь-яке суспільство витрачає багато зусиль для того, щоб його члени успішно засвоювали культурні надбання > норми, > цінності, >ідеі, Асоціальний досвід, використовуючи для цього систему освіти, виховання, різноманітні засоби підтримки культурних стандартів життєдіяльності.

У результаті реалізації суспільних зусиль кожну людину можна, до певної міри, вважати продуктом соціальних відносин, наслідком впливу на неї соціального середовища. Суспільство намагається системно впливати на розвиток особистості. Воно використовує свою культурну підсистему - механізми навчання і виховання для перетворення природних потреб, інстинктів індивіда в соціально значущі регулятори йото поведінки. Водночас людина, як правило, не є пасивним результатом впливу суспільства (оточення). Важливою складовою формування особистості є її самодіяльність, самонавчання і самовиховання. Формуючи себе як особистість, індивід здобуває можливість .завдяки своїй цілеспрямованій активності здійснювати вплив на оточення окремих людей, соціальні групи і суспільство в цілому. Відбувається діалектична взаємодія індивіда із соціальним середовищем. Закладені в людині психобіологічні задатки перетворюються за допомогою суспільства та за активної участі самої людини у соціально значущі, соціально-типові властивості особистості, що дають їй змогу брати повноцінну участь у суспільному житті.

Особистість є причиною і наслідком усіх змін у суспільстві. Вона

водночас виступає об 'єктом і суб 'етапом соціальних відносин, соціального а розвитку. Перше обумовлено прагненням бути належним до соціуму, а

друге - прагненням активно взаємодіяти з ним, змішовати його відповідно * до своїх уявлень шляхом виявлення творчої індивідуальності в процесі

опанування соціальних норм і функцій, здійснення різноманітних видів

діяльності.

^ Складний і тривалий процес включення індивіда до системи соціальних зв 'язків та відносин, його активної взаємодії з оточенням, у результаті якої він засвоює зразка поведінки, соціальні норми і цінності, необхідні для його успішної життєдіяльності у суспільстві, на зиваєт ься соціалізацією.