Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bily-dzhur / V_A_Vasilenko_T_I_Tkachenko_-_Virobnichy_opera.docx
Скачиваний:
240
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.44 Mб
Скачать

1.5.Виробнича система і її основні функції

Як вже говорилося поняття "операційна система" запозичена з закордонних джерел і, в першу чергу, американських. У вітчизняній науці управління існує вираз "виробничий процес", "система виробництва", які, на наш погляд, точніше відображають сутність досліджуваного явища. За визнанням самих авторів терміни "Операції" і "виробництво" взаємозамінні. При цьому під виробництвом вони розуміють випуск товарів і переробку сировини, а термін "операції" ширше, він включає не тільки виробництво товарів, але й надання послуг, видів діяльності, що входять в операційну функцію.

Необхідно відзначити, що слово "операція" з латинської operatio дослівно перекладається як "дія" і має значення:

а) механічний вплив на тканини і органи тіла (хір.)

б) військові дії

в) виконання якої-небудь задачі: фінансової, кредитної, торгової, страховий, промислової і т.д.

Слово "процес" (також з латинського) означає послідовну зміну станів,явищ, а виробництво трактується як процес створення продукту праці. Значить, ми з повним правом можемо говорити, що виробничий процес це послідовна зміна стану предметів праці, в результаті якого отримують продукт праці виріб, товар,послугу.

На користь вітчизняних, усталених виразів "виробничий процес", "система виробництва", "виробнича система" говорить ще один факт. Це поняття "операція", вживане в технології та організації виробництва: операція - організаційно неподільний і технологічно однорідний елемент технологічного процесу, що складається з ряду робочих прийомів. Таким чином, вводити в нашу практику ще один термін, який не краще існуючих і, додатково до всього, здатний внести плутанину в технологію, організацію та управління підприємством, навряд чи є виправданим.

На підтвердження і розвиток зробленого висновку розглянемо сутність операційної системи, схема якої наводиться у відомій монографії * (рис.1.5).

Інформація із зовнішнього середовища

Інформація про стан системи

Підсистема плани-

рования й контролю

Інформація із внутрішнього середовища

Плани, рішення, що коректують

взаємодії

На вході

Праця, матеріали, капи-

таль, інформація, енергія

Переробна під-

система

Підсистема забезпечення

На виході

Продукція, послуги

Рис.1.5. Операційна система[3]

Згідно концепції зазначених авторів, "операційна функція включає в себе ті дії, в результаті яких виробляються товари і послуги, що поставляються організацією в зовнішнє середовище". І далі: "функцію операцій мають всі організації, інакше вони просто не можуть існувати". Якщо в даному судженні термін "операція" замінити словом "виробництво", що відповідає думку самих авторів, то все стає абсолютно вірним:

*

Мескон М., Альберт М., Хедоури Ф. Основи менеджменту. /пер. с англ./ - М.: Справа, 1994.

28

наведена нижче схема (рис.1.6) жодним чином не вступає в протиріччя з сутністю рис.1.5.

Наведена модель (у прив'язці до конкретного продукту) відображає найважливіші операції виробничого процесу в їх технологічній послідовності за допомогою стандартних символів і широко застосовується в країнах СНД і Східної Європи. "Модель дозволяє наочно показати динаміку виробничого процесу, перетворення матеріалів та напівфабрикатів на окремих технологічних операціях, основну поопераційного структуру виробничого процесу, відстань між робочими місцями і їх просторове розміщення "[3].

Таким же чином можна показати і виробничий процес у сфері нематеріального виробництва - у сфері послуг. Отже, термін "операції" в управлінні, менеджменті застосовувати недоцільно. Слід користуватися традиційним, загальновизнаним поняттям "виробництво", залишивши за словом "операція" технологічну сутність, яка чудово вписується і в сферу послуг.

Зварювання

Зачищення

Пролеживание

Матеріал А

Матеріал B

Відрізка

Контроль

Складування

Чистова обробка

Токарська обробка

Обробка

Зборка й

Упакування

На реалізацію

контроль

Рис.1.6. Операційна модель виробничого процесу

На основі проведеного аналізу доцільно представити виробничу систему в наступному вигляді (рис.1.7).

Як видно з наведеного рисунка, виробнича система в загальному, принциповому підході відповідає схемі, зображеній на рис. 1.5 і складається з трьох основних підсистем - переробної, забезпечення і планування, але істотно уточнює і доповнює її. Наявність додаткових блоків у наведеній схемі і зворотних зв'язків, робить її більш конкретною і коректною.

Переробна підсистема є домінуючою і виконує виробничу роботу, безпосередньо пов'язану з перетворенням вхідних параметрів у вихідні результати (продукти або послуги).

Як видно з наведеного рисунка, виробнича система в загальному, принциповому підході відповідає схемі, зображеній на рис. 1.5 і складається з трьох основних підсистем - переробної, забезпечення і планування, але істотно уточнює і доповнює її. Наявність додаткових блоків у наведеній схемі і зворотних зв'язків, робить її більш конкретною і коректною

29

Інформація про

зовнішньому середовищу

Вихідні

Підсистема пла-

нирования й при-

нятия рішень

Вхід

Плани й

рішення по

виробництву

Переробляю-

щая підсистема

(технологічні

процеси)

Вихід

Продукти,

послуги

Ціль

аналіз

дані

Плани й

рішення по

Інформація про

забезпеченню

внутрішньої

середовищу й з-

стоянні сис-

теми

Підсистема

забезпечення

Ресурси

Облік, контроль

Регулювання

- прямі зв'язки

- зворотні зв'язки

Рис.1.7. Блок-схема виробничої системи

Переробна підсистема є домінуючою і виконує виробничу роботу, безпосередньо пов'язану з перетворенням вхідних параметрів у вихідні результати (продукти або послуги). Так, наприклад, для будівельної фірми основними результатами її діяльності є готова будівля або споруда, передане замовнику і введене в експлуатацію. Вступники матеріали, деталі і конструкції переробляються даною підсистемою. Вона вимагає значних капітальних вкладень, певної кількості трудових і матеріальних ресурсів, витрат на експлуатацію машин і механізмів по основному виробництву. Вагома частка витрат падає на всілякі тимчасові будівлі і споруди, необхідні для підготовки і здійснення будівництва..

Будівництво споживає значну кількість різних видів енергії, води, великі транспортні витрати, тому підсистема забезпечення відіграє винятково важливу роль. Підсистема забезпечення не пов'язана прямо з виробництвом виходу, але виконує важливі функції забезпечення безперебійної роботи переробної підсистеми.

Будівництво, наприклад, в даний час споживає продукцію всіх отраслей народного господарства, використовує понад 26 тисяч найменувань виробів і матеріалів, вироблених різними підприємствами країни.

Особливу роль відіграє транспорт, покликаний забезпечувати будівництва величезною кількістю матеріальних ресурсів. При цьому можуть бути задіяні всі види наявного транспорту - залізничний, автомобільний, водний, трубопровідний, тракторний і навіть повітряний.

Слід мати на увазі, що часто функція, що вважається частиною підсистеми забезпечення в одній організації, може бути складовою величиною або повністю переробної підсистемою в іншій системі. Так, наприклад, проектна організація розробляє будівництвах необхідну проектно - кошторисну документацію (ПКД) і відіграє роль забезпечує підсистеми. У той же час усередині фірми - проектувальника підрозділи, розробляють ПКД, відіграють роль переробної підсистеми.

Те ж саме можна сказати про транспорт, банках, підприємствах оптової торгівлі, субпідрядних організаціях і т.д.

30

цели

ции, степени достижения

Информация о реализа-

ях

об отклонени-

Информация

Информация о

ходе производства

Система планування і контролю одержує від переробної підсистеми інформацію про її стан, системи в цілому, стан незавершеного виробництва. Інформація надходить із внутрішнього середовища організації про результати аналізу, результатів за звітний період, цілях, політиці фірми, хід виробництва, відхилення від графіка і т.п.

Інформація про попит на продукцію, вартість ресурсів, тенденції розвитку технології, нормативні акти, конкурентів та інших факторах надходить із зовнішнього середовища. Підсистема планування і контролю повинна обробити весь обсяг цієї великої і досить складної інформації і видати рішення щодо організації та коригуванні роботи переробної підсистеми.

Конкретні питання, що підлягають вирішенню, як правило, включають планування виробничої потужності, планування виробничого процесу, управління матеріально-виробничими запасами, контроль виробництва та якості продукції, що випускається.

Численні обов'язки операційних (виробничих) менеджерів можна розбити на три основні групи:

1. Участь у розробці та реалізація загальної стратегії фірми і основних напрям-ний її діяльності.

2. Розробка та впровадження виробничої системи, що включає розробку про-ничий процесу, рішення про місце розташування виробничих потужностей, проектування роботи підприємства, проектування продукту, введення стандартів і норм на виконання обсягів робіт.

3. Планування і контроль поточного функціонування системи, проектування провадження робіт (ППР).

Як видно з вищевикладеного матеріалу, керуючому операціями (виробництвом) приходиться мати справу з великими обсягами інформації. Він повинен мислити аналітично, мати здатність до сприйняття й оцінки нових технологій, вміти швидко і своєчасно приймати необхідні управлінські рішення.

У виконанні управлінських функцій зазвичай зайнято більше людей, ніж у будь-якій іншій області, так як саме люди, в кінцевому рахунку, визначають успіх чи невдачу будь-якої виробничої системи. Таким чином, керуючий виробництвом повинен володіти і вміти користуватися широким арсеналом знань і навичок в галузі аналізу, системотехніки, технології, а також поведінкових і соціальних наук.

Література

1. Гэлловэй Ліс. Операційний менеджмент. - Спб: Питер, 2001. - 320 с. - (серія «Теорія

і практика менеджменту»).

2. Чейз Ричард Б., Эквилайн Николас Дж., Якобс Роберт, Ф. Виробничий й операци-

онный менеджмент, 8-і видання. : Пер. англ.: М.: Видавничий будинок «Вільямс» 2001. -

704 с.

3. Мескон М., Альберт М., Хедоури Ф. Основи менеджменту. /пер. с англ./ - М.: Справа, 1994.

4. Виробничий менеджмент: Підручник для вузів/ С.Д. Ильенкова, А.В. Бандурин, Г.Я.

Горбовцев й ін.; Під ред. С.Д. Ильенковой. - М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. - 583 с.

5. Василенко В.А. Про ролі вітчизняної науки й проблемах менеджменту.// Культура наро-

дов Причорномор'я. - 1999. - № 7. - С. 22-29.

6. Довбенко М. Канторович Леонід Віталійович (СРСР).//Економіка України. 1992, №1.

С.73 - 74.

7. Глухів В.В. Менеджмент: Підручник. - Спб.: Спеціальна література, 1999.

8. Веснин В.Р. Менеджмент для всіх - М.: Юрист,1994.

9. Фатхутдинов Р.А. Виробничий менеджмент: Підручник для вузів. М.: Банки й бир-

жи ЮНИТИ, 1997.

31

Розділ 2. Організаційні аспекти виробничого менеджменту