Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bily-dzhur / V_A_Vasilenko_T_I_Tkachenko_-_Virobnichy_opera.docx
Скачиваний:
240
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.44 Mб
Скачать

2.3. Характеристика типів виробництва

Вся розмаїтість виробленої продукції розділяється на складові частини, типи

залежно від відповідей на питання: "Що провадиться?", "Скільки провадиться?", "Ким

провадиться?", "Як провадиться?", "У якій послідовності провадиться?", "Де

провадиться?", "Для кого й чого провадиться?". Звідси виникає досить розгалужена

структура виробництва.

В залежності від призначення виробленої продукції виділяють: виробництво

засобів виробництва, тобто тих коштів, які потім використовують у самому ж виробництві, і виробництво предметів споживання, споживчих товарів і послуг, використовуваних кінцевими споживачами.

В залежності від призначення виробленої продукції виділяють: виробництво засобів виробництва, тобто тих коштів, які потім використовують у самому ж виробництві, і виробництво предметів споживання, споживчих товарів і послуг, використовуваних кінцевими споживачами.

У структуруванні виробництва помітну роль відіграє ознака його масштабності,

абсолютної і відносної величини. Перш за все, виділяють великомасштабне виробництво, характеризуемое значними обсягами випуску продукції, і дрібномасштабні (мало масштабного), для якого характерний невеликий обсяг виробництва даного виду продукції. Однак подібні визначення носять скоріше якісний, ніж кількісний характер, бо в самих поняттях "багато" і "мало" закладена неоднозначність.

Більш поширене поділ виробництва, засноване на характері виходу ітипі використовуваного процесу переробки ресурсів. Відповідно з цією структурою можна проаналізувати будь-яку виробничу систему. Така класифікація з невеликими відхиленнями застосовується у всіх розвинених країнах, в тому числі і у вітчизняній практиці.

У відповідності з цією класифікацією виробництва поділяють на такі типи: проектне (одиничне), індивідуальне, серійне (дрібносерійне або позамовний і багатосерійне), масове і безперервне.

Проектне (одиничне) виробництво носить неповторяющийся характер. на випуск кожної одиниці продукції витрачається відносно тривалий час: зазвичай кілька місяців або навіть років. Всі ресурси виробничої системи в даний момент часу спрямовуються на реалізацію одного або декількох проектів. одиничний тип виробництва характеризується виготовленням широкої номенклатури виробів у одиничних кількостях, іноді повторюються через невизначені проміжки часу або зовсім не повторюються, на робочих місцях, що не мають певної спеціалізації

41

Проект використовується, коли продукт дуже великий, складний, унікальний і часто в

єдиному екземплярі, як, наприклад, у цивільних інженерних проектах. Необхідне обладнання і персонал формуються навколо продукту. Після того як їх роль в

проекті або сам проект закінчується, вони звільняються. Хоча початкові вимоги

дуже високі, інвестиції в спеціальне устаткування зазвичай не потрібні. Приклади:

особливо великі або незвичайні будівельні проекти, розвиток або просування нових товарів, космічні проекти і комплекс робіт по ліквідації наслідків аварій.

Індивідуальне виробництво пов'язане, з одного боку, зі створенням одиничних,

досить унікальних зразків, свого роду раритетів, з виконанням разових замовлень,

володіють вираженою специфікою. З іншого боку, індивідуальне виробництво постійно спостерігається в процесі освоєння нової продукції, воно пов'язане з випуском перших дослідних зразків, що передують серій ному і масового виробництва. Цей процес вважається переривчастою технологічною системою, так як тут виробляються малі обсяги продукції. Неритмічний процес краще всього відповідає продуктам індивідуального (цехового) виробництва, коли продукт саме такої форми може ніколи більше не знадобитися.

Це випадок механічної обробки, коли вимоги клієнта інтерпретуються постачальником - від дизайну до готового продукту. Так як залучені невеликі обсяги, інвестиції не виробляються в спеціальне обладнання, а для виробництва вироби обладнання, навпаки, вибирається по критерію гнучкості.

Авторемонтна майстерня являє приклад цехової організації виробництва.

Кожна машина обслуговується індивідуально. Більші ремонтні підприємства можуть

мати фахівців з кожного окремого виду ремонту (допустимо, тільки по гальмовий

системі), але автомобілі все-таки обслуговуються одинично.

Додаткові приклади - публікація підручників, хлібобулочне виробництво,

система охорони здоров'я й утворення, створення товарних запасів (одяг, автомобільні

шини).

Серійне виробництво – це випуск продукції окремими серіями, групами

(партіями), які можуть бути й великими, що складаються із сотень або тисяч виробів, і

дрібними, обчислювальними десятками або сотнями виробів.

Крупносерійним тип виробництва наближається по своїй характеристиці до масової, а дрібносерійний - до одиничного типу виробництва.

Рух деталей (ВИРОБІВ) по робочих місцях (операціях) Може буті: у часі безперервнім и дискретних; в просторі - прямоточним І не прямоточний. ЯКЩО Робочі Місця розташовані в порядку послідовності виконуваних операцій, тобто походу технологічного процесу ОБРОБКИ деталей (або ВИРОБІВ), то Це відповідає прямоточному руху, и навпаки.

Серійний випуск спостерігається, найчастіше, як проміжна стадія між індивідуальним і масовим випуском освоюваної у виробництві нової продукції. Серійне виробництво в цьому випадку характеризує послідовний перехід до масового виробництва шляхом нарощування обсягів, збільшення кількості виробів в випускаються партіях.

У той же час, серійне виробництво широко застосовується при випуску продукції,товарів, потреба в яких явно обмежена заданим межею (як правило, попитом). Такі продукти, як правило, володіють спеціальним призначенням, що не призводить до їх масовому виробництву (серійне будівництво житлових будинків, суднобудування, пов'язане з випуском декількох однотипних судів і т.п.).

Дрібносерійне (позамовний) виробництво (Job Shop). Це виробництво малиміьпартіямі широкого асортименту різної продукції, яка найчастіше вимагає разногоь набору і послідовності технологічних операцій. Цей тип процесу найбільш

42

відповідає виробництву невеликих виробів, які можна виготовити за допомогою декількох етапів. Багато продуктів харчування виготовляються партіями.

Процес цей застосуємо там, де великий обсяг елементів в супутніх виробах. Існують графіки одночасного проходження різних продуктів через виробництво. Іноді цей тип процесу називають переривчастою системою, тому що в процесі бере участь багато видів робіт, з частим перемиканням з однієї на іншу.

Інвестиції спрямовані на скорочення часу процесу й одночасне

підтримка гнучкості.

Консервний завод може обробляти різні види овочів; перша серія - різана

морква, друга - зелений горошок, потім кукурудза або буряк. Всі вони можуть проходити

однаковий процес промивання, сортування, нарізки, готування й консервування, але

між цими циклами встаткування потрібно переналагоджувати.

Прикладами такого виробництва можуть служити комерційні поліграфічні

фірми, компанії, що працюють у літакобудуванні, металорізальні майстерні, у також

заводи, що випускають друковані плати по індивідуальному замовленню. Часто дрібносерійне

виробництво веде докрупносерійному випуску одного або декількох подібних виробів.

Багатосерійне виробництво (Batch). По суті, підприємство, що працює за цим

принципом, випускає продукцію, якщо компанія має відносно стабільний асортимент різних видів продукції, кожен цей вид виробляється партіями на періодичній основі - або за замовленням клієнта, або для поповнення товарно-матеріальних запасів фірми. Велика частина продукції випускається із застосуванням однієї і тієї ж технологічної схеми. Устаткування призначене для виробництва спеціального діапазону продуктів; і щоб розширити асортимент, потрібно значне інвестування в підвищення гнучкості системи. Кінцевий продукт досить стандартний. Цей процес можна вважати

частково безперервним. Так як обсяг робіт, що проходить через систему, нижче, ніж на безперервному процесі, зроблені витрати вимагають розрахунку окупності.

В якості прикладу можна навести виробництво обладнання, електронних приладів і хімічних продуктів тонкого органічного синтезу.

Приклади в сфері обслуговування: програми з масових щеплень, автоматичні машинні мийки, механізоване прибирання врожаю, поштовий сервіс та предпріятія общепіта (та їх частина, яка відноситься до так званого швидкого харчування). Слід зазначити, що застосування такого типу процесів у сфері послуг більш обмежено, так як обслуговування все ж більш індивідуально.

Безперервний потік (Continuous Flow). Переробка або подальша обробка неподільних матеріалів, таких як нафта, хімікати або пиво. Так само як і на складальній лінії, виробничий процес протікає в певній послідовності, але в даному випадку виробничий потік безперервний. Такі технології зазвичай характеризуються високим рівнем автоматизації і, по суті, являють собою одну інтегровану "машину", яка, щоб уникнути дорогих зупинок і запусків повинна працювати 24 години

на добу.

Переробна система з безперервним процесом виробляє значніобсяги однорідного виходу. Єдиний спосіб розрізнити окремі одиниці виробленої продукції полягає у вимірі продукту в якихось довільних одиницях по обсягом, довжині, площі, ваги, часу, хімічним складом (наприклад, виплавка сталі в металургії).

Ресурси, що надходять на вхід системи, безперервним потоком проходять через неї,

перетворюючись у продукт на її виході.

Безперервний процес вимагає високих капітальних витрат, проектування заводу. Цій формі процесу властива висока автоматизація контролю над процесом. Сировина проходить через послідовні операції виробництва готової продукції в межах обмеженого спектру продуктів. Цей процес найбільш підходить для продуктів, які

43

можна легко переміщати, таких, як рідини і гази. Системи безперервного проізводства проізводят великі обсяги високо стандартизованої продукції.

Високі витрати означають, що очікуваний обсяг випуску повинен бути дуже

більшим.

Характерною особливістю масового виробництва є виготовлення однотипної продукції у великих обсягах протягом тривалого часу. Масове виробництво, як випливає з назви, охоплює випуск предметів масового виробничого, громадського, сімейного, особистого споживання. До масового виробництва також можна віднести випуск і споживання широке коло використовуваних матеріалів, енергоносіїв, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, запасних частин.

Термін "масове виробництво" застосовують до продукції, товарам, виробленим в

кількостях, вимірюваних багатьма тисячами й навіть мільйонами одиниць протягом місяця,

року.

Система масового виробництва видає великі обсяги щодо стандартизованих виходів. Окремі одиниці продукції відрізняються один від одного або мають незначні відмінності в комплектації і характеристиках. Час проходження одиниці продукції через систему відносно мало. Крім того, перехід до масового виробництва свідчить про освоєння випуску даного виду, отработанности технології, створенні адекватної виробничої бази.

Зміна виробів у масовому виробництві відбувається не часто й супроводжується, як

правило, реконструкцією підприємства або цеху.

Великі обсяги випуску і висока стабільність конструкції обумовлюють економічну вигоду ретельної розробки технологічних процесів. Операції технологічного процесу диференціюються до окремих переходів і виконуються на спеціальному обладнанні за допомогою спеціального оснащення.

Значні обсяги випуску і диференціації технологічних процесів дозволяють використовувати високопродуктивне обладнання (автомати, агрегатні верстати,автоматичні лінії).

Диференційований технологічний процес дозволяє вузько спеціалізувати

робочі місця за допомогою закріплення за кожним з них обмеженого числа виробничих

операцій.

Прикладом масового виробництва можуть служити автомобільні й тракторні заводи,підприємства будматеріалів.

Приклади продукції галузей - пластмаси, хімічні матеріали, штучне

волокно. Виробництво рідких і порошкових мийних засобів й очищення води.

На заводах масового виробництва переважаючим є масовий тип виробництва, але можуть бути й інші типи виробництва. На таких заводах збірка виробів може

здійснюватися з масового типу. Обробка деталей в механічних цехах - з масового або частково серійного, а виготовлення заготовок - по масового і серійного (в основному велико серійному) типами виробництва.

На заводах, де переважає серійний тип виробництва, складання виробів можездійснюватися з масового і серійного типів виробництва залежно від трудомісткості збірки і від кількості виробів, що випускаються. Обробка деталей та виготовлення заготовок здійснюються за серійного типу виробництва.

Для заводів одиничного виробництва характерна перевага одиничного типу

виробництва. Серійний, а іноді навіть масовий тип виробництва зустрічаються при виготовлення

стандартних, нормалізованих й уніфікованих деталей і складальних одиниць.

Цьому сприяє також типізація технологічних процесів і впровадження групових

методів обробки.

При переході від одиничного до серійного і від серійного до масового типів виробництва, збільшується можливість застосування спеціального обладнання та технологічного оснащення. Стає реальністю застосування продуктивних

44

технологічних процесів, передових методів організації праці, механізації та автоматизації виробничих процесів. Все це призводить до підвищення продуктивності праці та зниження собівартості продукції.

Основними факторами, що сприяють переходу до серійного або масового типу виробництва, є підвищення рівня спеціалізації і кооперування в промисловому виробництві. Цьому сприяє також широке впровадження стандартизації,нормалізації та уніфікації виробів і технологічних процесів.

У табл.1.3. наведена двомірна класифікація типів виробництва, заснована на

характері виходу й типі використовуваного процесу переробки ресурсів.

Таблиця 1.3.

Класифікація типів виробництва

Наведена класифікація, зокрема продукція деякого типу виробництв,не обмежена строго визначеними рамками, вона трохи умовна і може носити деякий граничний характер, особливо це стосується продукції сфери послуг, де, часом, важко віднести ту чи іншу послугу до конкретного виду виробництва.

Необхідно мати на увазі, що вибір типу виробничого процесу зазвичай грунтується на вимогах до обсягів продукції, що випускається.

Тип виробництва робить вирішальний вплив на особливості його організації,управління та економічні показники. Організаційно-технічні особливості типів виробництва впливають на економічні показники підприємства, на ефективність його діяльності.

З підвищенням технічної озброєності праці і зростанням обсягу випуску продукції при переході від одиничного до серійного і масового типів виробництва зменшується частка живої праці, зростають витрати, пов'язані з утриманням та експлуатацією устаткування. Це веде до зниження собівартості продукції і зміни її структури. Така відмінність собівартості виробу в різних типах організації виробництва визначається складною взаємодією різноманітних чинників:

 концентрацією виробництва однакових деталей (виробів),

45

Тип производства (перера-

батывающей подсистемы)

Характер производимой продукции

продукция

услуги

Проектный

Индивидуальный

Мелкосерийный

Крупносерийный

Непрерывный

Массовый

Космический проект

Писатель

Хлебобулочное производство

Учебники

Консервный завод

Типография

Оборудование

Приборы

Выплавка чугуна

Добыча нефти

Производство пластмасс

Производство моющих средств

Врач-терапевт

Маляр

Система здравоохранения

Система образования

Частные гостиницы

Авторемонтная станция

Почтовый сервис

Предприятия общепита

Радиостанция

Охрана границы

Автовокзал

Торговый сервис

 підвищенням технологічності конструкцій і впровадженням прогресивних типових

технологічних процесів,

 застосуванням продуктивного встаткування,

 впровадженням зроблених форм організації виробничих процесів - не-

перериваних-потокових механізованих й автоматичних потокових ліній,

 кращою організацією праці й керування виробництвом.

Ці процеси на підприємствах здійснюються безперервно, що створює передумови для переходу від одиничного до серійного і масового типів виробництва.

Зрозуміло, що кожен вид виробництва, його переробна підсистема, вимагаєі своїх специфічних особливостей організації управління і відповідної структури.