Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Org_him_2cO.doc
Скачиваний:
394
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.67 Mб
Скачать

Завдання для перевірки досягнення конкретних цілей навчання

Тест 1

Яка з наведених структур не є фенолом

А.

В.

С.

Д.

Е.

Тест 2

Який проміжний і кінцевий продукти утворюються при окисненні аніліну з подальшим його відновленням

А.

В.

С.

Д.

Е.

Тест 3

На кислотність фенолів значний вплив справляють замісники в ароматичному ядрі. Розташуйте в порядку зменшення кислотних властивостей фенольного гідроксилу наступні сполуки:

  1. 1 > 2 > 3;

  2. 2 > 1 > 3;

  3. 3 > 2 > 1;

  4. 3 > 1 > 2;

  5. 2 >3 > 1.

Тест 4

Амінофеноли мають властивості фенолів та ароматичних амінів. Який продукт утворюється в реакції ацилювання амінофенолу

А.

В.

С.

D.

E.

Тест 5

Яку якісну реакцію можна використати для виявлення фенолу, резорцину, пірокатехіну, гідрохінону

  1. Реакцію окиснення з K2Cr2O7;

  2. Утворення комплексної солі міді (II);

  3. Реакція з FeCl3;

  4. Реакція з NaOH;

  5. Реакція з H2SO4.

Еталони відповідей:

1.C, 2.B, 3.E, 4.A, 5.C.

КОРОТКІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

На занятті перевіряється підготовленість студентів до проведення практичного заняття, проводиться інструктаж з техніки безпеки при роботі з хімічними реактивами. Перевіряється виконання домашнього завдання та під керівництвом викладача виконуються завдання для самостійної роботи. Потім студенти приступають до виконання лабораторної роботи, використовуючи при цьому інструкцію робочого журналу.

Після виконання лабораторної роботи необхідно оформити протокол, зробити висновки до роботи, що перевіряє і контролює викладач. Проводиться підсумковий тестовий контроль за темою, підводяться підсумки роботи.

Заняття №14 Аліфатичні альдегіди та Аліфатичні кетони Актуальність теми

Альдегідами та кетонами називають похідні вуглеводнів, які містять у своєму складі карбонільну групу С=О. Це великий клас органічних сполук, вони знайшли своє застосування у різних галузях.

Формальдегід в великих кількостях використовують у виробництві фенолоформальдегідних, сечовиноформальдегідних та інших смол, необхідних в електропромисловості та машинобудуванні; він є вихідною речовиною у виробництві синтетичного каучука, фарб, лікарських речовин та ін. 37 - 40 % водний розчин формальдегіду застосовується під назвою "формалін" як дезінфікуючий та дубильний засіб, консервант для анатомічних препаратів. Представник аліфатичних кетонів - ацетон - добре відомий як універсальний розчинник і як вихідна речовина для синтезу багатьох органічних сполук. Ацетон також використовують у виробництві штучного шовку, кіноплівки, лаків, лікарських речовин, наприклад, йодоформу.

Уміння інтерпретувати хімічну будову і властивості аліфатичних альдегідів та кетонів необхідні студентові фармацевтичного факультету для вивчення таких дисциплін, як фармацевтична хімія, токсикологічна хімія, фармакологія, фармакогнозія. Вони дають змогу розробляти і удосконалювати нові методи синтезу лікарських речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]