Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Org_him_2cO.doc
Скачиваний:
394
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.67 Mб
Скачать

Орієнтовна основа дії (оод) Інструкція з виконання лабораторних дослідів Хімічні властивості фенолів та амінофенолів

Принцип методу:особливості хімічних властивостей фенолів та амінофенолів витікають з особливостей будови, тобто наявності гідроксигрупи, що є зв’язаною з ароматичною системою. Це й факт змінює як властивості самої гідроксигрупи, так і властивості бензольного кільця. Для сполук цього класу легко протікають електрофільного заміщення в бензольне кільце. Деякі з них, наприклад бромування, можуть бути використані для ідентифікації фенолів.

Ціль:за допомогою характерних реакцій практично довести хімічні властивості представників класів фенолів та амінофенолів .

Обладнання та реактиви: штатив з пробирками, склянки 25 мл, пальник, універсальний індикаторний папір, фенол, предметне скло, конц. H2SO4, 10 %-ний р-н NaNO2, 10 %-ний р-н HCl, 10%-ний р-н NaOH, 5%-ний р-н NaOH, 15%-ний р-н NaOH, яєчний білок, р-ни – і –нафтолів, 10 %-ний р-н аміаку, 1%-ний р-н FeCl3, бромна вода, р-н п-діазобен-золсульфокислоти, сульфанілова кислота, реактив Марки.

Методика виконання:

Опит 52. Розчинність фенолу у воді

Фенол є безбарвною кристалічною речовиною з характерним запахом. Фенол розчиняється у воді і розчиняє воду. Залежно від співвідношення фенол-вода утворюються: рідкий фенол (у 100 г фенолу розчиняється 8 г води) і фенольна, або карболова, вода (1 г кристалічного фені i розчиняється в 15 г води при 20 °С).

У пробірці збовтують 1 краплю рідкого фенолу і 1 краплю води. Спостерігають утворення каламутної рідини - емульсії фенолу, яка при стоянні поступово розшаровується: внизу - розчин води у фенолі, вгорі - розчин фенолу у воді. По каплях при збовтуванні додають воду до тих пір, поки не утворюється прозорий розчин фенолу у воді (фенольна вода). Відмічають характерний запах фенолу. Фенольну воду зберігають для проведення наступних дослідів.

Опит 53. Доказ кислотного характеру фенолу

У пробірці збовтують 10 крапель фенольної води, додають 1 краплю рідкого фенолу. Спостерігають утворення каламутної емуль­сії фенолу у воді, яка при додаванні 1 краплі 10 %-ного розчину натрію гідроксиду миттєво перетворюється на прозорий розчин натрію фен оксиду.

Червоний лакмусовий папір, змочений отриманим розчином натрію феноксиду, забарвлюється в синій колір. Водні розчини фенолятів частково гідролізуються.

Опит 54. Розкладання натрію феноксиду кислотою

В пробірку з прозорим розчином натрію феноксиду, отриманого в попередньому опиті, додають 1-2 краплі 10 %-ного розчину хлоридної кислоти. Спостерігають помутніння рідини внаслідок виділення вільного фенолу.

Феноксиди як сполуки, утворені слабкою кислотою, розкладаються сильнішими кислотами.

Опит 55. Осадження білку фенолом

У пробірку поміщають 1 мл розчину яєчного білку і по краплях додають насичений водний розчин фенолу. Спостерігають помутніння розчину і утворення пластівців або згустків, що обумовлено денатурацією білку. Білки з фенолами утворюють малорозчинні продукти конденсації за участю аміногруп білко­вих молекул.

Опит 56. Кольорові реакції фенолів із ферруму (III) хлоридом

У пробірку поміщають 3 краплі прозорої фенольної води і додають 1 краплю 1 %-ного розчину ферруму (III) хлориду. Спостерігають появу фіолетового забарвлення, обумовленого утворенням суміші комплексних сполук C6H5OFeCl2, (C6H5O)2FeCl, (C6H5O)3Fe. Інтенсивність забарвлення розчину посилюється при розбавленні водою, слабшає або повністю зникає при додаванні етанолу.

Реакцію виконують з 1 %-ными водними розчинами піро­катехіну, резорцину, гідрохінону, пірогалолу і 1 %-ными спир­товыми розчинами – і –нафтолів. Відмічають різне забарвлення розчинів.

Кольорова реакція із ферруму (III) хлоридом використовується для ідентифікації фенолів.

Опит 57. Індофенолова проба

У пробірку поміщають 1 краплю фенольної води, 3 краплі 10 %-ного розчину аміаку і додають 3 краплі бромної води. Через декілька хвилин у відбитому світлі спостерігають появу поступово синього забарвлення розчину, що посилюється, обумовленого утворенням індофенолу.

Індофенолова проба використовується для ідентифікації фенолів.

Опит 58. Реакція Ліберману

У пробірку поміщають 0,5 мл концентрованої сульфатної кислоти, 2-3 краплі 10 %-ного розчину фенолу і 1 краплю 10 %-ного розчину натрію нітриту. При струшуванні суміш забарвлюється в синьо-фіолетовий колір. Забарвлену суміш виливають в склянку з 5 мл води – з'являється рожево-червоне забарвлення розчину. При додаванні 5 %-ного розчину натрію гідроксиду розчин забарвлюється в синій колір.

Реакція Ліберману заснована на конденсації продукту нітрозування фенолу (п-бензохінонмонооксиму) з надлишком фенолу у присутності концентрованої сульфатної кислоти. Індофенол, що утворюється, відноситься до групи хінонімінових барвників і змінює забарвлення залежно від рН середовища. Реакція Ліберману характерна для фенолів, вільних в орто- і пара-положеннях.

Опит 59. Бромування фенолу

У пробірку поміщають 1 краплю рідкого фенолу і 2 краплі води. Вміст пробірки збовтують і до емульсії, що утворилася, додають 6-7 крапель бромної води. Спостерігають виділення біло­го осаду 2,4,6-трибромфенолу.

При наступному додаванні надлишку бромної води спостерігають перетворення білого осаду на світло-жовтий за рахунок окислення 2,4,6-трибромфенолу і утворення 2,4,4,6-тетрабромциклогексадієн-2,5-ону-1.

Для видалення надлишку брому вміст пробірки кип'ятять впродовж 1 хв. і охолоджують. Осад, що розчинився при нагріванні, знову виділяється при охолодженні.

Для відновлення 2,4,4,6-тетрабромциклогексадієн-2,5-она-1 до суспензії при енергійному збовтуванні додають 2 краплі 10 %-ного розчину калію йодиду і 0,5 мл бензолу. Спостерігають червоно-фіолетове забарвлення бензолового шару (вільний йод) і виділення 2,4,6-трибромфенолу.

Гідроксильна група в молекулі фенолу, чинячи сильний електронодонорний вплив, активує бензолове кільце в ре­акції бромування і сприяє одночасному заміщенню атомів гідрогену в положеннях 2,4,6 у відсутність каталізатора. Ця реакція використовується для ідентифікації фенолів з вільними орто- і пара- положеннями.

Опит 60. Утворення азобарвника

У пробірку поміщають декілька кристалів фенолу і добав­ляют 1,5 мл 15 %-ного розчину натрію гідроксиду. За допомогою скляної палички на фільтрувальний папір наносять 2 краплі отриманого розчину, а поруч – 2 краплі розчину п-діазобен-золсульфокислоти, отриманою при змішуванні в окремій про­бірці 0,1 г сульфанілової кислоти, 5 мл води і 0,5 мл 10 %-ного розчину натрію нітриту. На межі зіткнення розчинів спостерігають появу червоно-помаранчевого забарвлення.

Реакція азосполучення солей діазонію з фенолами в лужному середовищі з утворенням азобарвника протікає легко, є високочутливою і використовується для ідентифікації фенолів.

Опит 61. Реакція конденсації фенолу з реактивом Марки

На предметне скло поміщають декілька кристалів фено­лу і змочують 1-2 краплями реактиву Марки. При стоянні з'являється вишнево-червоне забарвлення, обумовлене утворенням арилметанового барвника.

Ця реакція використовується для ідентифікації фенолів.

Хід роботи:

  1. Підготуйте робоче місце.

  2. Виконайте опити згідно методики.

  3. Запишіть рівняння реакцій, що відбуваються.

  4. Зробіть висновок щодо досягнення цілі дослідження.

  5. Приберіть за собою робоче місце.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]