Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Org_him_2cO.doc
Скачиваний:
394
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.67 Mб
Скачать

Орієнтовна основа дії (оод)

1. План опису механізму реакцій електрофільного приєднання

2. Інструкція з виконання лабораторних дослідів Хімічні властивості ненасичених вуглеводнів

Принцип методу:особливості хімічних властивостей алканів та циклоалканів витікають з особливостей будови, тобто наявності кратних зв’язків. Для сполук цього класу характерні реакції електрофільного приєднання. Легкість проведення та наочність цих реакцій з бромною водою та калію перманганатом зробили можливими використовувати їх для ідентифікації ненасичених сполук.

Ціль:за допомогою характерних реакцій практично довести хімічні властивості представників класу ненасичених вуглеводнів: етилену та ацетилену.

Обладнання та реактиви: штатив з пробирками, пробкa з газо­відвідною трубкою, предметне скло, скляна паличка, піпетки, лакмусовий папір, пальник, фарфорова пластина, р-н KMnO4, конц. H2SO4, бромна вода, етиловий спирт, кальцію карбід, аміачний розчином міді (I) хлориду.

Методика виконання:

Опит 4. Отримання і властивості етилену

У суху пробірку поміщають 8-10 крапель концентрованої сульфатної кислоти, 5 крапель етилового спирту і декілька крупинок алюмінію оксиду. Пробірку закривають пробкою з газовідвідною трубкою і обережно нагрівають в полум'ї пальники до початку рівно­мірного виділення газу з реакційної суміші.

Нагрівання етилового спирту з концентрованою сульфатною кислотою супроводжується внутрішньомолекулярною дегідратацією з утворенням етилену :

Кінець газовідвідної трубки по черзі опускають в підготовлені пробірки, що містять водний розчин калію перманганату і розчин бромної води. При пропусканні етилену через розчин перманганату калію блідо-рожевого кольору спостерігають зникнення первинного забарвлення розчину, а у разі надлишку калію перманганату - поява пластівчастого осаду бурого кольору - марганцю (IV) оксиду.

При пропусканні етилену через бромну воду спостерігають швидке знебарвлення жовто-бурого забарвлення розчину.

Продовжуючи нагрівання, швидко підпалюють газоподібний етилен з кінця газовідвідної трубки. Етилен горить яскравим полум’ям.

На внесеній в полум'я етилену фарфоровій пластинці з’являється чорна пляма сажі, що свідчить про ненасичений характер вуглеводня, що вивчається.

Опит 5. Отримання і властивості ацетилену

Увага! Опит виконують у витяжній шафі!

У пробірку поміщають невеликий шматочок кальцію карбіду і додають декілька крапель води. Швидко починає виділятися газ – ацетилен.

Газ підпалюють у отвору пробірки. Ацетилен горить яскравим полум'ям, що злегка коптить, що підтверджує ненасичений характер.

Якщо виділення газу припиняється, знову додають декілька крапель води і швидко закривають пробірку пробкою з газовідвідною трубкою.

Кінець газовідвідної трубки по черзі опускають в підготовлені пробірки, що містять водний розчин калію перманганату і розчин бромної води. Спостерігається знебарвлення розчинів.

Підносять до кінця газовідвідної трубки шматочки фільт­ровального паперу, змоченого безбарвним аміачним розчином міді (I) хлориду, з'являється червонувато-коричневе забарвлення внаслідок утворення міді (I) ацетиленіду :

Хід роботи:

  1. Підготуйте робоче місце.

  2. Виконайте опити згідно методики.

  3. Запишіть рівняння реакцій, що відбуваються.

  4. Зробіть висновок щодо досягнення цілі дослідження.

  5. Приберіть за собою робоче місце.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]