Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Org_him_2cO.doc
Скачиваний:
394
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.67 Mб
Скачать

Тест 10

Відбулася реакція гидратації алкінів (Кучерова) :

СН3СССН3 + Н2О HgSO4, H2SO4 ?

Вкажіть кінцевий продукт взаємодії.

A. СН3СН2СO D. СН3СН2СН2СO

H Н

B. СН3ССН2СН3 E. СН3СССН2

О О О

C. СН3СНОНСН2СН3

Тест 11

Яка з перерахованих сполук знебарвлює розчин перманганату калію?

  1. бутан

  2. этан

  3. этилен

  4. бензол

  5. циклогексан

Тест 12

За допомогою якого реактива можливо розрізнити етилен та ацетилен?

  1. Ag(NH3)2OH

  2. HNO2

  3. КMnO4

  4. HBr

  5. Br2

Еталони відповідей:

1.E, 2.B, 3.A, 4.C, 5.B, 6.E, 7.C, 8.D, 9.B, 10.B, 11.C, 12.C.

Короткі методичні вказівки до проведення практичного заняття

На занятті перевіряється підготовленість студентів до проведення практичного заняття, проводиться інструктаж з техніки безпеки при роботі з хімічними реактивами. Під керівництвом викладача виконуються завдання для самостійної роботи. Потім студенти приступають до виконання лабораторної роботи, використовуючи інструкцію робочого журналу.

Після виконання лабораторної роботи студенти оформляють протокол, роблять висновки до роботи, що перевіряється і контролюється викладачем. Проводиться підсумковий тестовий контроль за темою, підводяться підсумки заняття.

Заняття №7 моноядерні арени. Реакції електрофільного заміщення в аренах і правила орієнтації замісників актуальність теми

Серед циклічних спряжених систем найбільшу цікавість викликає група сполук, відмінною рисою яких є підвищена термодинамічна стійкість у зрівнянні зі спряженими відкритими системами. Ці сполуки мають і інші властивості, сукупність котрих об’єднується загальним поняттям ароматичності. Розгляд поняття ароматичності має важливе хімічне значення й широко застосовується для пояснення стійкості і хімічних властивостей сполук. Вміння користуватися цими властивостями характеризує рівень професіоналізму хіміка-фармацевта.

Найпростішим представником моноядерних ароматичних вуглеводнів є бензол. Він використовується в хімічній промисловості як розчинник і сировина для виробництва стиролу, фенолу, циклогексану, аніліну, барвників. Толуол та ксилоли використовуються як добавка до моторного палива для підвищення октанового числа бензинів, стирол використовується у виробництві полістиролу, синтетичного каучуку.

Сучасна фармацевтична промисловість широко використовує моноядерні арени та їх похідні для створення лікарських препаратів. Наприклад, бензол - головна сировина для виробництва сульфанілової кислоти, яка є структурним фрагментом великої групи лікарських препаратів антибактеріальної дії, відомих під назвою сульфаніламіди.

ЦІЛІ НАВЧАННЯ

Загальна ціль: Вміти визначати хімічні властивості моноядерних аренів для застосування у фармацевтичних і токсикологічних дослідженнях.

Конкретні цілі

Вміти:

  1. Визначати ароматичні сполуки за ознаками ароматичності.

  2. Складати назви ароматичних сполук.

  3. Обирати способи добування моноядерних аренів.

  4. Інтерпретувати механізм реакцій електрофільного заміщення (SE).

  5. Визначати хімічні властивості та реакційну здатність моноядерних аренів.

  6. Проводити реакції ідентифікації моноядерних аренів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]