Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0923374_FEEF2_semenog_o_m_sistema_profesiyno_pi...doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

4.3. Практика – невід'ємна складова апробації професійної компетентності майбутніх учителів української мови і літератури

У соціокультурних умовах третього тисячоліття підсистема практик у системі професійної підготовки майбутніх учителів української мови і літератури доповнюється, розширюється й ускладнюється. На сучасну систему професійних практик значною мірою впливають нові тенденції в розвитку вищої педагогічної освіти в Україні і за кордоном, зростання соціальної ролі особистості, акцент на культуроцентризм, технологізація навчально-виховного процесу. Аналіз різних підходів [134; 162; 226; 286; 443; 447; 567; 589; 658] підтверджує, що система практик буде досконалою, якщо вона будуватиметься з урахуванням загальнодидактичних принципів, визначених у педагогічних дослідженнях (А.Алексюк, С.Архангельський, Ю.Бабанський, В.Краєвський, В.Казаков, О.Савченко, В.Ягупов та ін.) і забезпечуватиме підготовку вчителя як професійно компетентного фахівця-дослідника і культуромовної особистості. Це відображається у змісті практик, поступовому збільшенні обсягу їх завдань на кожному освітньо-кваліфікаційному рівні (від індивідуальної роботи до організації роботи з колективом), у характері виконуваної діяльності студентів (репродуктивна – реконструктивна – творча). Орієнтовна система безперервної практики майбутніх учителів-словесників представлена в табл. 4.2. Розглянемо її наповнення. На ступені бакалаврату на 1 курсі передбачається пасивна педагогічна (пропедевтична), фольклорна і літературно-краєзнавча, на 2-ому – пасивна педагогічна аналітична і діалектологічна або соціолінгвістична, на 3-ому - комплексна аналітична і літня виховна, на 4-ому - комплексна навчально-виховна у 5-9 класах і етнографічна або музейна тощо. Підготовку спеціаліста завершує комплексна навчально-залікова практика в 10 - 11 класах загальноосвітньої школи та закладах нового типу, професійне становлення магістра відбувається під час педагогічної практики в закладах нового типу та ВНЗ.

Побудовані з урахуванням принципів наступності, тісного взаємозв'язку і взаємодоповнюваності, ці практики мають становити цілісну особистісно-орієнтовану систему. Така система забезпечує більш усвідомлену фахову потребу перевірки дієвості набутих знань і вмінь, зміцнення впевненості у правильності професійного вибору, сприяє загальнокультурному розвитку особистості студентів-філологів, формуванню їх педагогічної, методичної, психологічної компетенцій і паралельно вдосконаленню мовної, лінгвістичної, фольклорної, літературної, культурознавчої, комунікативної, інформаційної, дослідницької компетенцій. Спільною рисою практик є професійна педагогічна спрямованість. Провідними принципами організації практик виступають принципи взаємозв′язку і взаємопроникнення теоретичної підготовки і практичної діяльності, інтеграції навчальної і дослідницької діяльності, етнокультурознавчого, особистісно-діяльнісного, компетентнісно-орієнтованого підходів, педагогіки співробітництва, наступності, неперервності, варіативності у виборі змісту і форм діяльності. Розглянемо особливості вдосконалення й апробації складових професійної компетентності під час навчально-пошукових практик і експедицій.

Таблиця 4.2