Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
005_T_- ГАЛЬМІВНІ СИСТЕМИ 2007.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.01 Mб
Скачать

|

Міністерство освіти і науки

Миколаївський державний університет

імені В. О. Сухомлинського

Кафедра військової підготовки

М. М. К і я ш к о

Бронетранспортер БТР - 70

Гальмівні системи

Миколаїв - 2007

ГАЛЬМІВНІ СИСТЕМИ

Гальмівні системи призначені для регулювання швидкості руху машини, зупинки її з необхідною ефективністю і утримання нерухомою відносно опорної поверхні.

На машині є дві незалежні гальмівні системи: робоча, яка діє на всі вісім коліс, і стояночна, що діє на трансмісію.

Стояночна гальмівна система сильно навантажує деталі трансмісії, тому користуватися нею при русі машини допускається тільки у виняткових (аварійних) випадках при раптово виниклих несправностях робочої гальмівної системи.

ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ГАЛЬМІВНИХ СИСТЕМ

Гальмівні механізми коліс робочої гальмівної системи

Колодочні, закритого типу (герметичні), встановлені на кожному із восьми коліс

Гальмівний привід робочої гальмівної системи

Двоконтурний, гідравлічний з пневмопідсилювачем і паралельним розташуванням головних циліндрів

Гальмівні механізми стояночної гальмівної системи

Колодочні, барабанного типу, встановлені на вторинних валах коробок передач

Гальмівний привід робочої гальмівної системи

Механічний

РОБОЧА ГАЛЬМІВНА СИСТЕМА

Робоча гальмівна система складається з гальмівних механізмів, встановлених на всіх колесах, і гідравлічного приводу з пневматичним підсилювачем.

Гальмівні механізми

Гальмівні механізми двоколодочні, закритого типу, змонтовані на цапфах колісних редукторів. Внутрішня порожнина гальмівних барабанів герметизована від попадання води і грязі. Гальмівні колодки притискаються пружинами до опорного пальця. Нижні кінці колодок пружиною притискаються до регулювального механізму, в корпус якого вкручений гвинт із зірочкою.

Мал. 1. Гальмівний|гальмовий| механізм колеса:

1, 4 і 8 — стяжні|поцуплені| пружини; 2 — опорний палець; | 3 — колісний циліндр; 5 — колодка задня; 6 — кронштейн; 7 — регулювальний гвинт; 9 — опорна втулка; 10 — корпус регулювального механізму; 11 — колодка передня.

Задні колодки гальмівних механізмів мають накладки більшої довжини. Тому без зміни положення колодок не можна переставляти гальмівні механізми з коліс однієї сторони машини на колеса іншої сторони.

Колісний циліндр кріпиться до кронштейна опорним пальцем і своїми штовхачами діє на колодки.

При гальмуванні передня колодка, яка захоплюється силою тертя, дещо повертається разом з барабаном і через регулювальний механізм передає тиск на задню колодку, створюючи додаткове гальмування.

Гальмівний барабан відлитий заодно з ступицею колеса і закривається кришкою. Роз'єм між гальмівним барабаном і кришкою ущільнюється гумовим кільцем. Для контролю за станом гальмівного механізму, його регулювання і прокачування гідравлічного гальмівного приводу в кришці є лючок, що закривається кришкою.

Положення колодок регулюється у міру збільшення зазору між колодками і барабаном, що відбувається за рахунок зношення фрикційних накладок.

Для регулювання гальмівного механізму кожного з коліс необхідно:

- підняти колесо домкратом;

- відкрити лючок в кришці гальмівного барабана;

- регулювальним гвинтом розсунути колодки до торкання з гальмівним барабаном;

- завернути регулювальний гвинт на 7 – 9 зубців зірочки, після чого гальмівний барабан повинен провертатися від руки в обидві сторони без зачіпання за колодки;

- закрити лючок.

При правильно відрегульованих гальмівні механізмах відчуття "жорсткої" педалі повинне починатися з початку другої половини її ходу, а при різкому натисненні на педаль під час руху машина повинна гальмуватися до "юза" коліс без занесення убік.

Точніша перевірка регулювання може бути проведена при русі машини на рівній ділянці сухої шосейної дороги. При цьому гальмівний шлях машини, що йде із швидкістю 30 км/год, повинен бути не більше 10 м.

При русі машини без гальмування гальмівні барабани не повинні нагріватися. У разі сильного нагріву одного або декількох барабанів або із – за відсутності необхідної ефективності гальмування провести повторне регулювання.