Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
005_T_- ГАЛЬМІВНІ СИСТЕМИ 2007.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.01 Mб
Скачать

Робота стояночної гальмівної системи

Для того, щоб загальмувати машину, треба відтягнути важіль назад, на себе. При цьому подовжні тяги через зрівнювач, важелі і верхні з'єднувальні тяги повернуть двоплечі важелі гальмівних механізмів. Останні своїми короткими плечима натиснуть на розтискні стрижні. Кульки, вмонтовані в корпуси розтискних стрижнів, розведуть штовхачі, а разом з ними і гальмівні колодки, які, притискаючись до гальмівних барабанів, загальмовують їх і пов'язані з ними через трансмісію колеса машини. Важіль при цьому залишиться в зафіксованому положенні зачепленням стопорної собачки із зубчатим сектором.

Для розгальмування слід відтягнути важіль трохи назад і, натиснувши на кнопку рукоятки важеля, вивести стопорну собачку із зчеплення із зубчатим сектором, потім пересунути важіль в переднє крайнє положення. При цьому весь привід повертається в початкове положення, а колодки гальмівних механізмів під дією стяжних пружин відводяться від гальмівних барабанів.

Регулювання стяночної гальмівної системи

Регулюють стояночну гальмівну систему у випадках, коли хід важеля приводу стане недостатнім для повного гальмування із – за збільшених зазорів між колодками і барабанами гальмівних механізмів, або із – за підвищених зазорів в з'єднаннях тяг.

Мал. 11. Регулювання механізму стояночної гальмівної|гальмової| системи:

1 — верхня тяга; 2 — регулювальний гвинт.

Регулювати систему таким чином:

- поставити важелі перемикання коробок передач і роздаточних коробок в нейтральні положення;

- поставити важіль приводу стояночної гальмівної системи в переднє крайнє положення;

- завернути регулювальні гвинти так, щоб проміжні карданні вали зусиллям рук не проверталися;

- від'єднати вилки задніх регулювальних тяг від важелів, вибрати всі зазори в з'єднаннях приводу і в цьому положенні відрегулювати довжину тяг регулювальними вилками до збігу отворів у вилках з отворами у важелях;

- зменшити довжину тяг, вкрутивши регулювальні вилки на 0,5 – 1,0 оборот. Поставити пальці і зашплінтувати їх;

- відпустити регулювальні гвинти до початку вільного провертання проміжних валів.

Стояночна гальмівна система відрегульована правильно, якщо при прикладенні до важеля приводу зусилля 30 – 35 кгс собачка важеля переміщатиметься по сектору на 4 – 5 зубців ( клацань ), а на ходу машини гальмівні барабани не нагріватимуться при установці важеля в крайнє переднє положення.

ДОГЛЯД ЗА ГАЛЬМІВНИМИ СИСТЕМАМИ

При КО і ЩТО:

- перевірити тиск повітря в повітряному балоні по манометру на щитку приладів. Тиск повинен бути не менше 5,5 кгс/см2 ;

- перевірити роботу робочої і стояночної гальмівних систем, при необхідності відрегулювати їх приводи;

- переконатися у відсутності течі рідини з трубопроводів і з'єднань гідравлічного гальмівного приводу перевіркою рівня робочої рідини в порожнинах головних циліндрів робочої гальмівної системи. При необхідності долити до норми робочу рідину, усунувши причину її витоку.

При ТО № 2 відкрити лючки кришок гальмівних барабанів і переконатися у відсутності в порожнинах барабанів води, робочої рідини або масла.

При виявленні в порожнині барабана води зняти кришку барабана, протерти і просушити деталі гальмівного механізму, поставити кришку на місце, усунувши причину попадання води в барабан; при виявленні в порожнині барабана робочої рідини зняти кришку гальмівного барабана і гальмівний механізм, промити і насухо протерти поверхні гальмівного механізму і гальмівного барабана, що труться, зачистити поверхню фрикційних накладок наждачним папером, встановити на місце гальмівний механізм і кришку гальмівного барабана, заздалегідь встановивши і усунувши причину течі робочої рідини; при виявленні в порожнині гальмівного барабана масла зняти кришку, гальмівний механізм і гальмівний барабан, обслужити гальмівний механізм вказаним вище способом, замінити сальники ступиці барабана і прокладку між барабаном і ступицею відомої шестерні.

Якщо причиною течі сальників явилося попадання повітря з системи централізованого регульованого тиску повітря в шинах в порожнині барабана і редуктора, то виконати рекомендації по усуненню несправностей, після чого встановити на місце зняті деталі.

Д л я з н я т т я г а л ь м і в н о г о м е х а н і з м у з ц а п ф и колісного редуктора треба:

- відвернути болти кріплення кришки гальмівного барабана і зняти кришку разом з ущільнювальним кільцем, трубкою і з'єданим з нею приймальним стержнем;

- разшплінтувати шплінт – дріт гайки;

- вивернути контргайку, зняти стопорну шайбу і відвернути гайку кріплення гальмівного механізму. Щоб уникнути зриву ключа перед відкручуванням гайки навернути на різьблення цапфи зняту контргайку так, щоб між гайками був зазор 1 – 3 мм;

- відвернути болт кріплення до колісного циліндра муфти трубки;

- відвернути гайку трубки, притримуючи ключем штуцер;

- вивернути штуцер і зняти гальмівний механізм.

Г а л ь м і в н и й б а р а б а н з н і м а т и в такій послідовності:

- зняти колесо;

- відвернути гайки, зняти з шпильок пружинні шайби і конусні втулки, попередньо зрушивши їх з місця легкими ударами молотка по тильній частині гальмівного барабана. Спроба зняття гальмівного барабана без попереднього зняття з шпильок конусних втулок може привести до пошкодження різьби шпильок;

- зняти гальмівний барабан, вкручуваючи в різьбові отвори три болти – знімача (є в комплекті ЗІП). Перед постановкою гальмівного барабана на ступицю відомої шестерні замінити прокладку, змастивши її мастилом АМС–3. Зняті деталі встановлювати в зворотній послідовності. Перевірити рівень робочої рідини в головних циліндрах приводу робочої гальмівної системи і при необхідності долити.

26