Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Адаптаційний блок Теми доповідей та рефератів

  1. Політична культура – культура політичного мислення і поведінки.

  2. Типи політичної культури.

  3. Політична культура в пострадянській Україні.

  4. Політична культура української молоді на сучасному етапі.

  5. Концепція політичної культури Г. Алмонда.

  6. Особливості політичних культур США та Росії (порівняльний аналіз).

  7. Ментальність та політична культура української нації.

  8. Особливості молодіжної політичної субкультури.

  9. Порівняльний аналіз політичних культур Заходу і Сходу.

  10. Постмодернізм у культурі і політиці.

Логічні завдання

  1. Американський політолог Д.Белл у книзі “Кінець ідеології” робить висновок про те, що настав кінець ери ідеології. Інший американський дослідник У.Ростоу вважає, що рушійною силою розвитку суспільства завжди виступає світогляд і ідеї правлять світом. Наведіть аргументи “за” і “проти”.

  2. Визначте основні джерела і засади становлення української національної політичної культури, з’ясуйте і вкажіть основні суперечності та перешкоди на шляху формування сучасної політичної культури українського суспільства.

  3. Відомий англійський політолог Р.Роуз дав таку характеристику політичній культурі еліти англійського суспільства: «Зміна заради зміни не приваблює англійських політиків: вони віддають перевагу пристосуванню до своїх старих політичних інститутів замість того, щоб їх відкидати». Якщо скористатися класифікацією Г.А. Алмонда, то до якого типу культури можна віднести дану політичну культуру? Аргументуйте свою відповідь.

  4. Розробіть схему політичних потреб, політичних інтересів, політичних цінностей, політичних норм, суб’єктів політики українського суспільства.

  5. Чим можна пояснити перевагу в західній політичній культурі цінностей злагоди і толерантності?

  6. Як Ви вважаєте, чи існує взаємозв’язок між рівнем матеріального становища і типом політичної культури? Американський політолог С.Липсет обстоює тезу про природну схильність незаможних прошарків населення до політичного екстремізму, схильності до вирішення соціальних проблем насильницькими засобами. Ліберальні цінності, на його думку, недоступні неосвіченому робітнику через їхню складність. Аргументуйте свою відповідь.

  7. Який тип політичної культури виражено у формулі китайського філософа Конфуція «Урядовець повинен бути урядовцем, підданий - підданим, батько – батьком, син – сином»? Які цінності лежать в основі даного типу політичної культури?

  8. Який тип політичної культури українського суспільства впливає на вибір кандидатури президента? Які риси характеру, якості повинні бути притаманні йому, щоб відповідати типу політичної культури суспільства?

Дискусія «Альтернативи розвитку української політичної культури»

Розвиток вітчизняної політичної культури протікає в результаті взаємодії традиційних цінностей української культури і ліберально-західних. Цей процес взаємодії носить складний і неоднозначний характер. Від його розвитку залежить майбутнє політичної культури України, а значить, і її майбутнє. В цілому можливі декілька варіантів розвитку політичної культури в Україні. Розгляньте ці варіанти. Який з них здається вам найоптимальнішим, а який — найвірогіднішим? Можливо, ви зможете запропонувати свою версію перспектив розвитку вітчизняної політичної культури.

Варіант 1. Ліберальні цінності проникають в політичну свідомість українського суспільства. Відбувається поступове «розмивання» традиційних цінностей і асиміляція західних політико-культурних орієнтацій. Лібералізм значно впливає на характер цілеполягання і політичної участі (експансіоністська модель взаємодії політичних культур).

Варіант 2. Розповсюдження ліберальних цінностей носить, перш за все, сегментарний характер. Найбільше їхнє засвоєння спостерігається серед молоді, а також соціальних груп, виграючих реформ, що в результаті проводяться (обмежена експансія).

Варіант 3. Ліберальні цінності найбільш поширені серед елітних груп. В маргіналізованому суспільстві посилюється ностальгічний синдром, що виявляється в активізації архаїчних цінностей (модель нерозуміння і неприйняття іншої культури).

Вариант 4. В українському суспільстві відбувається некритичне освоєння ліберальних ідей, здатних викликати масову відмову від останніх в ситуації соціальної фрустрації, що посилюється (модель псевдорозуміння).

Варіант 5. Взаємодія цінностей носить характер конфлікту (модель конфліктної взаємодії).

Варіант 6. «Відкриття» ліберальних цінностей створило ситуацію виклику російській політичній культурі. Відповіддю на цей виклик може бути отримання політико-національної ідентичності на основі розуміння як інших форм політичної культури, так і унікальності власної (модель відкритої інтеркультурної взаємодії).