Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Адаптаційний блок Теми доповідей та рефератів

1. Концепція громадянського суспільства: підходи в політичній науці.

2. Специфіка формування громадянського суспільства в сучасній Україні.

3. Взаємодія сучасних інститутів громадянського суспільства та політичної системи в Україні.

4. Проблема громадянського суспільства в класичній суспільно-політичній теорії та його роль у становленні й розвитку політичної системи.

Логічні завдання та проблемні запитання

  1. Порівняйте декілька визначень громадянського суспільства. Яке з них, на вашу думку, ближче до істини:

а) громадянське суспільство – суспільство громадян із високим рівнем економічних, соціальних, політичних, культурних і моральних якостей, яке, будучи незалежним від держави, спільно з нею формує розвинені правові відносини, взаємодіє заради спільного блага;

б) громадянське суспільство – сукупність незалежних асоціацій громадян, які налагоджують відносини між індивідами і державою та в разі потреби захищають свободу індивідів від зазіхань влади;

в) громадянське суспільство – неполітична сфера соціуму, що протистоїть державі та включає такі інститути та організації як підприємництво, торгівлю, сім’ю, родинні об’єднання, різні громадські спілки й асоціації, що функціонують в правовому полі і сприяють сталому розвитку.

  1. Охарактеризуйте еволюцію взаємовідносин держави та громадянського суспільства в історико-політичному аспекті.

  2. Яких передумов (економічних, політичних, культурних, правових), на вашу думку, не вистачає для формування громадянського суспільства в Україні?

  3. Чи має держава втручатися в приватне життя людини, в життя громадянського суспільства?

  4. Який режим взаємовідносин держави і громадянського суспільства є найбільш ефективним в сучасному світі.

  5. Визначте ті показники, за якими можна охарактеризувати ступінь розвиненості громадянського суспільства.

  6. Проаналізуйте проблеми створення громадянського суспільства в сучасній Україні.

  7. Наведіть конкретні приклади об’єднань та організацій громадянського суспільства в Україні та зарубіжних країнах.

  8. Яка роль власності і підприємництва в формуванні громадянського суспільства?

  9. Чи існує зв'язок між концепціями громадянського суспільства і прав людини?

Дискусія «Механізм взаємодії держави та громадянського суспільства в Україні»

Дискусія, що приводиться нижче, відображає той спектр думок, який склався щодо стану і перспектив взаємодії держави та громадянського суспільства в Україні. Ознайомтеся з наведеними точками зору.

Вам потрібно обрати та аргументувати чітко визначену позицію із зазначеної проблеми, що обговорюється. Формулюйте та висловлюйте свою думку з дискусійного питання аргументовано, чітко, лаконічно. Для цього поясніть, в чому полягає Ваша точка зору, визначте на чому ґрунтуються докази на підтримку Вашої позиції, наведіть факти, які демонструють Ваші докази та посилять Вашу позицію, узагальніть власну думку, зробіть висновок про те, що необхідно робити.

Перщий учасник. Кожна демократична держава має бути зацікавлена у формуванні громадянського суспільства, яке прагне до задоволення потреб громадян, до адаптації в загальнолюдському цивілізованому процесі. Для держави стає життєво необхідним розвиток усіх елементів громадянського суспільства. Міра задоволення інтересів і потреб, громадянський мир свідчать про рівень розвитку держави.

Другий учасник. У взаємодії держави та громадянського суспільства сучасної України, в силу недостатньої сформованості останнього, переважну роль має відігравати держава. Це пояснюється насамперед тим, що наразі держава має в своїх руках переважне право застосування примусу, різного роду санкцій та виступає власником матеріальних благ. Таким чином, вона може спрямовувати свої зусилля на покращення соціально-економічного становища людини, задовольняти інтереси та потреби певних соціальних груп (працівники бюджетних організацій, базових галузей промисловості, студенти, пенсіонери і т.п.).

Третій учасник. На жаль, українська держава не завжди готова взяти на себе таке завдання. Має спрацювати механізм взаємодії громадянського суспільства і держави, який знаходить свій прояв у взаємодії через партії, вибори, представницькі органи влади. Саме громадські організації та об’єднання мають виконувати первинну роль щодо задоволення соціально-економічних та духовних потреб людини. При цьому саме громадянське суспільство спрямовує діяльність держави, яка, по суті, стає правовою.