Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕДАГОГІКА.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
12 Mб
Скачать

Додаток 2 Технологія організації педагогічної взаємодії в процесі індивідуальної бесіди

Індивідуальна педагогічна бесіда як модель діалогічної взаємодії

Перед нами сповідь підлітка: «Мені потрібний той, хто зміг би спокійно, без уся­кої критики вислухати мене і допомогти розібратися в самому собі. Коли я потерпаю від невдач, втрачаю друга чи просто зазнаю поразки у грі, то мені здається, що пере­вертається увесь світ. Мені потрібні люблячі очі, руки, що заспокоїли б мене. Мені потрібне місце, де я міг би поплакати і де б ніхто з мене не насміхався б. Мені також потрібен той, хто голосно і чітко скаже: «Зупинись!» Але люди не повинні читати мені нотацій, нагадувати про мої колишні дурниці. Я й сам знаю про них і відчуваю свою провину». Тож як учителеві слід будувати взаємини з учнем, щоб урахувати інтереси дитини і спрямувати його потреби та енергію в педагогічно доцільному напрямі?

Аналіз технології й техніки поведінки в діалозі варто здійснити на моделі індиві­дуальної бесіди, адже це — типова форма спілкування вчителя з учнем, під час якої вирішується багато завдань: з’ясовуються причини його вчинків, відбувається ознайом­лення з інтересами, створюються умови комунікативного забезпечення навчання шля­хом встановлення контакту з учителем, надається допомога дитині в усвідомленні сут­ності проблем і вибору продуктивного рішення.

Індивідуальна педагогічна бесіда це взаємодія вчителя з учнем, батьками, колегами, спрямована на взаєморозуміння, пошук шляхів співробітництва для стимулювання розвитку учня. Педагогічна бесіда може хибувати на типові технологічні прорахунки, що зводить нанівець зусилля педагога. Це відбувається тоді, коли в індивідуальному спілкуванні вчи­теля з учнями, батьками, висловлюються, хоч і справедливо, претензії, а також побажан­ня вчителя, але вони не сприймаються, через те що характер розмови — монологічний, активність — однобічна. Наслідком цього стає формальна згода батьків, формальна слух­няність учня упродовж певного нетривалого часу. Якщо ці бесіди повторюються багато разів через певний проміжок часу з однією й тією самою метою, за однаковим сценарієм (домогтися визнання учнем провини й «вирвати» у нього проказану скоромовкою з по­тупленими очима обіцянку виправитися), то можна твердити, що вони не матимуть пе­дагогічного ефекту. Якщо педагог вдається до залякувань (знизити оцінку, поскаржити­ся батькам, директорові), то він найчастіше створює напруженість у стосунках, викликає недоброзичливе ставлення до себе і до школи. Такі бесіди можуть формувати пристосу­ванця, який добре усвідомлює, що формальне визнання принаймні забезпечить йому відносно спокійне життя. Подібні бесіди слушно називають нотаціями.

Як організувати бесіду, щоб вона стала кроком до позитивних зрушень у навчанні й поведінці школяра, у стосунках із батьками й колегами? Які техніки спілкування слід використовувати? Яке надзавдання мати на меті, розмовляючи з учнем? Учитель насам­перед мусить усвідомити: гуманізація освіти потребує зміни установки педагога у спілку­ванні. Головне — не контролювати й оцінювати учнів, а допомагати їм вирішувати про­блеми. Надання допомоги в становленні особистості передбачає створення ситуацій діа­логу. Щоб стати для вихованця помічником в усвідомленні сутності його поведінки і спря­мувати до вибору продуктивного рішення, вчитель має обрати замість монологічної фор­ми звернення («Ти учень і повинен...») — діалогічну («Давай замислимося, чому...», «Я хочу допомогти»). Саме така установка вчителя на допомогу буде позитивно прийнята учнем, вона активізує його власні зусилля на пошук правильних рішень.

У з'ясуванні сутності бесіди доцільно звернутися до гуманістичної психології (К. Роджерс, А. Маслоу), представники якої розглядають допомогу як розвивальну, таку, що сприяє актуалізації особистості: розкриттю й реалізації своїх потенційних мож­ливостей у процесі свідомого вибору життєвого шляху і усвідомлення відповідальності за свій вибір. Тобто, суть бесіди слід вбачати не в передачі інформації, не у проголо­шенні рецептів, не у вирішенні завдань за іншого, а в активізації внутрішніх ресурсів того, з ким педагог веде розмову, щоб він зумів сам упоратися зі своїми проблемами.

За яких умов бесіда виконує функції розвивальної допомоги?Це відбувається тоді, коли вчитель дає поради, що «запрошені» співрозмовником. Коли сама порада вчи­теля розвивальна, оскільки, вказуючи на шляхи виходу із ситуації, збуджує до само­стійних дій. Коли педагог демонструє прийняття особистості іншого, виявляє заці­кавленість у долі співрозмовника. Коли вимогливість учителя постає як розвивальна вимогливість, бо це не диктат, не придушення ініціативи іншого, а орієнтація на вільний вибір власної позиції. Тож надзавдання вчителя в індивідуальній педагогічній бесіді можна сформулювати так: «Я хочу активізувати внутрішні ресурси співрозмов­ника (інтереси, прагнення, думки, почуття), щоб спонукати його (учня, батька, ко­лег) до самостійного обрання рішення, яке ми шукаємо спільно й спільно відповідає­мо за цей вибір». Учитель з такою установкою не порушує автономії, не зазіхає на життєвий простір іншого, не дає вказівок, рецептів і розпоряджень, натомість він здійснює розвивальну допомогу. Вона може бути забезпечена позицією дорослого, прибудовою поруч, спілкуванням, яке ґрунтується на захопленні спільною творчою діяльністю або дружньому ставленні й демократичному стилі керівництва.

Структура бесіди. Етап моделювання

Побудова бесіди на засадах діалогічної взаємодії передбачає врахування струк­турних елементів (етапів), кожен з яких має специфічні завдання й потребує володін­ня певними техніками. Розгляньмо докладніше ці елементи:

Отже, суто бесіда складається з трьох етапів (початок, головна частина, завер­шення), проте успішність взаємодії закладається вже перед стартом безпосереднього спілкування, на підготовчому етапі, який має назву моделювання. Саме на цьому етапі головне навантаження припадає на уяву та мислення вчителя. Щоб усвідомити про­блему, визначити мету взаємодії та окреслити зміст діалогу, педагогові потрібно роз­вивати в собі здатність до децентрації у спілкуванні, що передбачає здатність стати на позицію іншого, відмову від неусвідомлюваного приписування якостей власного «Я» іншій людині, від сприймання своєї думки як єдино можливої. Для здійснення де­центрації варто поставити собі такі питання:

  • Як я почував би себе, якби вчитель мене запросив до розмови?

  • Чи мав би я бажання взяти активну участь у ній? Що для цього варто передба­чити?

  • У чому може бути спільність наших намірів, інтересів? Що викличе внутріш­ню згоду зі мною?

  • Чи погодився б я з пропозиціями, вимогами вчителя (чи відстоював би свої позиції)? Що слід передбачити педагогові, щоб уникнути конфлікту?

Розробляючи зміст самої розмови, доцільно обміркувати:

  • яка мета і надзавдання бесіди;

  • які питання слід поставити, які прийоми впливу використати;

  • з чого почати розмову, як досягти контакту.

Важливо також визначити місце й час проведення бесіди, а саме:

  • де проводити бесіду, щоб звести до мінімуму число контактів з іншими, чи, навпаки, — залучити інших до розмови;

  • коли проводити бесіду, щоб пом'якшити чи зменшити кількість конфліктів;

  • як розмістити співрозмовника.

Звісно, жодна бесіда не проходить за ідеально розробленою моделлю, проте саме завдяки такій схемі вчитель дістане змогу ефективно спрогнозувати події і це додасть свободи та впевненості у реалізації задуму.

Забезпечення психологічного контакту на початку бесіди. Роль невербальних засобів

Психологічного контакту людини з іншою людиною як спільності психічного стану важливо досягти вже на першому етапі бесіди, бо інакше використання будь-яких ефектних прийомів впливу під час самої бесіди поза контактом не буде результа­тивним. Прокладання каналів зв'язку між співрозмовниками, коли ніщо не заважає сприйняттю інформації, і є встановленням контакту. Початковий етап бесіди часто називають етапом контакту, однак про контакт не слід забувати й на всіх інших ета­пах, а втративши спільність, повертатися до поновлення психологічної єдності.

Потрібно враховувати ознаки невербальної поведінки співрозмовника для ситу­ативного діагностування стану, в якому він перебуває, щоб визначити його готовність до взаємодії. Почати слід із вирішення просторового питання: наскільки близько чи далеко ми розміщені від співрозмовника? Чи відповідає ця відстань нашому задумові, як реагує співрозмовник на наші спроби змінити цю відстань? Виходимо із загально­го правила: що інтимнішою є тема обговорення, то меншою має бути дистанція. Пси­хологи радять дискутувати на офіційні й нейтральні теми, розташовуючись на відстані 1,5—2 м, ділитися особистими переживаннями — 0,5—1 м. Фізичний бар'єр можуть також утворювати різні предмети, що відгороджують співрозмовників один від одного (стіл, парта, стільці), тому, налаштовуючись на дружню розмову з учнем, бать­ками, краще сісти поруч.

Важливим джерелом інформації про стан школяра може бути його поза. Якщо співрозмовник перебуває в закритій позі (схрещені руки й ноги), то це означає, що він не сприймає того, що ми говоримо, ми його не переконали, контакту немає. Тре­ба посилити вплив, щоб поза змінилася (зняти напруження, зацікавити). Якщо учень нахилений в наш бік, це свідчить про його зацікавленість у спілкуванні (звичайно, для ефективного ведення бесіди нам варто з самого початку трохи схилитися в бік співрозмовника). Якщо він сидить прямо, це означає, що нам не вдалося залучити його до розмови, і потрібні додаткові зусилля для створення атмосфери спільності. Інколи учень починає відхилятися назад — це ознака незгоди з нами, втрати контак­ту. Зазначмо: важливою є не сама поза, а її динаміка, зміни, які спостерігаємо у відповідь на певні наші дії. Ці зміни здебільшого неусвідомлювані, їх важко підроби­ти. Вчитель мусить бути уважним, щоб помітити сигнали, які сповіщають про

внутрішній стан учня.

На особливу увагу заслуговують руки. Коли школяр сумнівається, невпевнений або розгублений, він може потирати рукою іншу руку або почісувати голову, ніс, очі, підборіддя, вухо. І неважливо, яку частину тіла він потирає. Важливо — коли він по­чинає це роботи. Якщо потирання пов'язане з нашими словами, це означає, що саме ми спричинили такий стан. Ми навели лише загальну схему невербальних виявів ди­тини, адже вони індивідуальні, бо каталогу рухів, однакових для всіх, не існує. Зав­дання вчителя полягає в тому, щоб помітити зміни в міміці й пантоміміці партнера, з яким спілкуєтесь, а не в тому, щоб вивчити, що означає певний жест. Спостерігаючи за співрозмовником, ми можемо визначити, як він реагує, а отже, наскільки дієвими є засоби, які використовуємо.

Розшифровуючи невербальну поведінку учня, вчитель має подбати про виразність власної невербальної поведінки на цьому етапі. Дивитися в очі співрозмовника (але не безперервно!) доцільно протягом усієї бесіди, бо якщо партнери не дивляться в очі, — це ознака того, що контакт втрачено. Погляд дає учителю можливість привер­нути увагу до себе й предмета розмови, продемонструвати прихильність (лагідний погляд) і відчуження (холодний погляд), виявити подив (запитання в погляді), іронію (насмішкуватий погляд), осуд (суворий погляд), сповістити співрозмовника про на­дання йому слова. Якщо очі партнера бігають, якщо в нього важкий, лихий погляд, це насторожує, відштовхує, дратує. Кожна дитина потребує візуального контакту, але погляд, що триває безперервно понад 10 секунд, викликає у співрозмовника почуття дискомфорту.

Дивлячись в очі, ми можемо отримати важливу додаткову інформацію про щирість поведінки співрозмовника. Згідно з дослідженнями нейролінгвістичного програму­вання (Д. Гріндер, Р. Бендлер), коли людина думає і при цьому пригадує образи (візу­альна пам'ять), її очі рухаються праворуч угору. Коли вона уявляє візуальні образи, ще не бачені нею (візуальна уява), то очі спрямовані ліворуч угору. Коли людина го­ворить сама з собою (внутрішнє мовлення), вона дивиться праворуч униз, коли при­гадує рухи, почуття, події (кінетичні відчуття) — погляд переміщується ліворуч униз.

Ця схема стосується правшів. У лівші усе відбувається навпаки. За цією схемою можна уявляти напрям думок партнера, що в педагогічній діяльності доволі важливо. Так, учениця, яка спізнилася, пояснює: «Розумієте, у мене мама захворіла, їй вранці стало погано, і мені довелося бігти до поліклініки викликати лікаря. Тому я й запізни­лася». Якщо при цьому дівчина дивиться праворуч угору, то вона згадує, як виклика­ла лікаря, тобто ці події були реальними; якщо вона дивиться ліворуч угору, це озна­чає, що вона намагається уявити, як це могло б бути, тобто ми дістаємо додаткове свідчення про неправдивість інформації. Отже, невербальна інформація дає нам

можливість контролювати рівень встановлення контакту і позицію співрозмовника.

Вербальна частина того, про що ми говоримо, також відіграє неабияку роль. Після встановлення невербального контакту слід звернутися до співрозмовника. Найефек­тивнішими тут є ритуальні форми привітання й розмова, не пов'язана безпосередньо з метою зустрічі (здоров'я, погода, актуальна подія). Це не гаяння часу, оскільки ці фрази дають нам змогу налаштуватися на співрозмовника, а йому — на нас. Інколи достатньо двох-трьох фраз, а часом — і п'яти-десяти хвилин, щоб відбулося «діагностування» співрозмовника на цей час і щоб залучити його до взаємодії.

На початковому етапі активною є увага вчителя, яка охоплює такі параметри:

  • емоційний стан учня (зчитуємо за його мімікою, позою, жестами, інтонацією);

  • ставлення учня до ситуації (визначаємо за дистанцією, особливостями зоро­вого контакту, мовлення);

  • власна позиція.

Урахування цих параметрів важливе для подальшої організації спілкування. Уявімо: після уроку учень підходить до вас і висловлює претензії щодо виставленої оцінки. Він розраховував на кращу. Ось тут характер нашого спостереження дасть нам орієнтир для розроблення подальшої стратегії взаємодії. Увага до стану школяра підка­же, що він схвильований, переживає ситуацію. Цю небайдужість слід зберегти, підтри­мати його прагнення бути кращим. З'ясування ставлення учня до проблеми розкриє нам, що він вважає оцінку несправедливою. Тому вчитель у бесіді має пред'явити кри­терії, щоб подолати упередженість учня стосовно оцінки. Увага до того, як дитина ставиться до вчителя, виявить його повагу в проханні переглянути роботу. Це також слід зберегти, похваливши за те, що підійшов, хоче порозумітися. Аналіз власної по­зиції дасть можливість усвідомити початкову розгубленість (Як це могло статися? Чи не припустилася я помилки?), допоможе подолати цей етап, продемонструвати пози­тивне ставлення до ситуації, довести до відома всіх учнів вимоги щодо виконання роботи.

Техніка встановлення контакту на початку взаємодії має бути зорієнтована на врахування даних спостереження для приєднання до партнера через синхронізацію поведінки з учнем (дія закону «спілкування на позитивній основі»). Для цього вчителю доцільно:

  • вибрати оптимальну дистанцію для встановлення фізичного контакту;

  • приєднатися зовнішнім виглядом — дзеркально відбити позу, поставу, посад­ку голови партнера, що дасть йому можливість побачити узгодженість, і через неї зго­ду, та зміцнити фізичний контакт;

  • синхронізувати темпоритм мовлення: включитися у темп дихання і говоріння, рухів, щоб спочатку приєднатися, а потім повести за собою і зрештою перейти від фізичного до емоційного контакту;

  • приєднатися до голосу та емоційного стану (тембр голосу, інтонація), для зміцнення емоційного контакту.

Як бачимо, початковий етап контакту потребує знаходження спільних психоло­гічних знаменників. Цього ми досягнемо, якщо діятимемо в логіці: спостерігаємо пси­хологічну сутність поведінки партнера — приєднуємося — досягаємо спільності.

Для зміцнення контакту в педагогічній бесіді на початку взаємодії слід скориста­тися такими прийомами:

— подарувати співрозмовникові «три плюси» (посмішку, звернення на ім'я, комплімент);

  • виявити надію на взаєморозуміння;

  • навіювати співрозмовникові його значущість;

  • демонструвати непередбачувану поведінку;

  • використати особливий голос (довірчий і переконливий), особливий погляд (прямий і доброзичливий), особливий ритм (збуджує — заспокоює).

Методика контактної взаємодії як технологія забезпечення контакту

Недисципліновані учні, до яких раніше застосовувалися стереотипні засоби пе­дагогічного впливу, моралізування, нерідко досить добре уявляють процес бесіди з учителем, передбачають звинувачення, що викликає в них опір, прагнення не допус­тити втручання у своє життя. У таких випадках слід передусім забезпечити контакт. Після його встановлення учень стає відкритим, у нього виникає бажання висловлю­ватися і сприймати поради педагога. Тільки після встановлення контакту вчитель може починати здійснювати цілеспрямований педагогічний вплив.

Як досягти контактної взаємодії? Спеціальні дослідження Л. Філонова показали, що процес контактування, тобто наближення позицій, можна зробити керованим. Розроблена автором методика контактної взаємодії дає змогу вийти на психологіч­ний контакт із співрозмовником. Що вона являє собою?

Методика контактної взаємодії — особлива процедура діяльності педагога — ініціа­тора контакту, який ставить перед собою мету встановити стосунки довір'я з учнями.

Принципові положення цієї методики:

  • стосунки довір'я не нав'язують, головна увага приділяється тому, щоб збудити в учнів бажання спілкуватися з педагогом;

  • процес контактування проходить певні етапи (стадії);

  • фіксування ознак розвитку контакту дає педагогові підставу для використання певних прийомів впливу, переходу до нового етапу спілкування.

Методика контактної взаємодії передбачає послідовний перехід від початкової упередженості до взаємоприйняття (змінюються установки); від тривоги, невизначе­ності до спокою, впевненості у партнерові (змінюються почуття, емоційні стани); від підвищеного контролю до спонтанних реакцій (змінюються дії).

Розгляньмо, як розвивається взаємодія на кожному етапі, що приводить до діа­логічної взаємодії (за Л. Філоновим).

Перша стадія — накопичення згоди. Враховуючи те, що учні мають певні очікуван­ня щодо того, як діятиме педагог, вони зводять бар'єри можливим діям, підвищують контроль за своїми висловлюваннями. Це заважає встановленню контакту. Тому пе­дагог як ініціатор контакту має нейтралізувати негативні установки учня. Доцільно, як ми вже зазначали, починати спілкування з обговорення нейтральної й доволі акту­альної теми (спортивні змагання, події в школі, класі, кіно, погода, здоров'я тощо). Розмова має йти легко, без напруження, не викликаючи заперечень.

Може бути обрана така тактика:

  • ставити запитання, але не наполягати на відповідях;

  • якщо учень промовчить, педагог може зчитати (за мімікою, жестами) ймовірні відповіді, відгадати думки, психічний стан («Тобі не хотілося йти?», «Ти, мабуть, не впевнений, чи знайдемо ми спільну мову?»);

  • ставити запитання, які потребують лише позитивної відповіді; не варто почи­нати спілкування з накопичення розбіжностей, із зауважень, які спонукатимуть учня виправдовуватися;

  • підкреслювати згоду з учнем.

На які результати в цій стадії ми очікуємо?

  • установка змінюється: від упередження до створення первинної зони згоди («з учителем можна нормально говорити»);

  • напруження змінюється розслабленням;

  • скорочуються паузи між запитаннями й відповідями, з'являються спонтанні висловлювання, бажання доповнити.

Якщо ці показники наявні в установках, емоційному стані та реакціях, ми може­мо переходити до другої стадії.

Друга стадія — пошук спільних інтересів. Для встановлення контакту недостатньо визнання можливості «нормально говорити», потрібно знайти точки перетину інте­ресів педагога и учнів, які можуть стати підґрунтям для подальшого спілкування. Зав­дання на цій стадії — побудувати первинну спільність, знайти значущі збіги в інтере­сах співрозмовників. Обговорення спільних для обох проблем матиме позитивний емоційний відгук, збудить відчуття первинного об'єднання. Це дасть змогу зробити спілкування неофіційним, позбутися статусних розмежувань.

Тактика вчителя може бути такою:

  • торкнутися інтересу учня, але не розглядати його вичерпно, це збудить бажан­ня повернутися до проблеми;

  • наголосити на оригінальності висловлювання, інтересів;

  • запропонувати прокоментувати певні факти, виявити зацікавлення стосовно деталей («Що ти думаєш з приводу...»);

  • якщо немає спільних тем, виявити зацікавлення інтересами особистості, заз­далегідь дізнатися, що цікавить учня;

— продемонструвати згоду з висловлюваннями учня. На які результати очікуємо?

На відчуття спільності, позитивну емоційну забарвленість спілкування.

Третя стадія — прийняття дія обговорення особистих якостей і принципів. Після первинної згоди на першій стадії та наявності позитивного забарвлення спілкування на другій стає можливим розширення бази спілкування з метою формування готов­ності прийняти одне одного. На перший план для обговорення висуваються ті якості, які позитивно вплинуть на розвиток стосунків: прямота, чесність, відвертість, надійність, діловитість.

Тактика вчителя полягає в тому, щоб підтримувати активність учня: не вислов­лювати сумнівів з приводу позитивних якостей, які недисципліновані учні припису­ють собі; підкреслювати подібність поглядів, оцінок, особистих якостей («Я теж люб­лю...», «Згоден з тим, що...»). Внаслідок цього учень доходить висновку, що у нього й педагога не лише спільні інтереси, а й спільні погляди, подібні характери. Тут і ста­нуть у пригоді такі прийоми:

  • виправданої надії («Я відчував, що ми знайдемо спільну мову...», «Я була впев­нена, що ти...»);

  • формулювання думки учня («Як я зрозуміла, ти хочеш сказати...»);

  • наголошення на подібності думки («Я згоден з тобою, що...»);

  • підбиття підсумків (резюмування) («Із сказано тобою можна зробити вис­новки...»).

Результат цієї стадії — відчуття подібностей характерів, готовності прийняти одне одного; поява установки на діалогічне спілкування, бажання познайомити іншого з собою, налаштованість на обговорення якостей особистості; з'являються висловлю­вання: «Я вважаю...», «Звичайно, я...», «Мені подобається...» тощо. Ці реакції слід сприймати беззастережно і стверджувати: «Мені теж подобається...».

Четверта стадія — виявлення рис, негативних для взаємодії. Тепер педагогові слід так спрямувати спілкування, щоб учень добровільно розкрив свої негативні якості. Для цього педагог може вибрати таку тактику:

  • якщо в розмові випливають негативні якості, то їх не засуджують і не обгово­рюють;

  • саморозкриття (щоб викликати зворотну дію учня, педагогові варто зупинити­ся на деяких своїх слабостях);

  • не ставити прямих запитань стосовно недоліків поведінки, можна висловлю­вати сумнів з приводу чеснот школяра, які раніше було прийнято безумовно.

Доцільно використати такі прийоми:

  • висловлювання сумнівів («Невже в тебе немає недоліків?»);

  • згадування про власні недоліки;

  • спонукання учня до коментування деяких його вчинків («Мені не зрозуміло, чому ти так повівся учора на уроці...»).

Отже, четверта стадія — переломна: партнер готовий до саморозкриття. Резуль­тат: початок дискусії, прийняття учнем своїх негативних якостей і бажання їх усуну­ти; намір продовжити спілкування і страх зруйнувати його.

П'ята стадія — адаптація партнерів, готовність до перебудови. На попередніх стадіях учитель та учень добре спізнали один одного й готові пристосуватися один до одного. І це вже можливо зробити, бо є опертя в якостях особистості, є бажання усу­нути негативне. Педагог впливає, викликаючи в учня готовність до перебудови. Про це свідчать висловлювання дитини, в яких вона ніби повторює судження педагога.

Тактика педагога: він відверто говорить, що має на меті, які зміни бажає бачити в учня. Прийоми:

  • підкреслювання дій заради іншого;

  • підказування очікуваних вчинків;

  • превентивні дії — передбачення можливості негативних реакцій на свої слова, попередження про них («Ти зараз можеш образитися...», «Ти, мабуть, розсердишся на те, що я скажу...»);

  • наголошування на негативних якостях («Знаючи твою нестриманість, краще було промовчати, але нам слід розібратися, чому ти...»);

  • підкреслення досягнутого порозуміння («Ми можемо спільно вирішувати...»);

  • побудова перспективних планів співробітництва;

  • підказка.

Результат: формується почуття «Ми», виникає установка як прагнення до змін свого характеру.

Шоста стадія — узгоджена взаємодія. Це етап досягнутого контакту й ефектив­ного співробітництва. Узгодженість взаємодії усвідомлюється як результат зусиль обох.

Тактика вчителя: радиться, дає можливість учневі виявити свою самостійність. Рішення приймаються спільно. Прийоми:

  • пригадування визначених принципів поведінки («Як ми вже домовилися...»);

  • наголошення на спільності поглядів;

  • порада з учнем щодо рішення;

  • передбачення результату співробітництва;

  • звернення за порадою.

Отже, результатзабезпечення контакту, учень частіше використовує «ми», «у нас». У нього виникає враження, що його доля пов'язана саме з цим педагогом, бо він зможе зрозуміти його й підтримати. Від невизначеності, як діяти, учень переходить до узгодженості дій з учителем, який виступає як бажаний порадник. Спільно вироб­ляються рішення, накреслюються шляхи подальшої взаємодії.

Ця методика окреслює загальну схему діяльності педагога у встановленні кон­такту в складних випадках недовіри дитини, її упередженості, що можна змінити роз­ширенням зони порозуміння, прийняттям особистості кожного, спонуканням учня до самозміни.

Техніки взаємодії у процесі аналізу проблеми та пошуку її вирішення

Якщо нам вдалося встановити контакт із співрозмовником і його вербальні й невербальні реакції підтверджують це, ми можемо переходити до наступних етапів бе­сіди, де головне завдання — аналіз проблеми й прийняття рішення. Найефективніши­ми техніками в цьому разі будуть «активне слухання» і «Я-висловлювання». Чому саме так? Пошук варіантів рішення зовсім не означає, що педагог сам мусить придумати рішення і запропонувати його дитині. Переважна більшість людей (і діти тут не виня­ток) свідомо чи підсвідомо мають уявлення про те, як вони могли б вирішити свою проблему. Але різні перешкоди стоять на заваді прийняттю рішення. Тому завдання педагога — допомогти учневі самому знайти й сформулювати це рішення.

Спостерігаючи поведінку вчителя в розмові з учнем, вислуховуючи його мірку­вання, вчені виокремили такі типові реакції:

А — реакція оцінювання: вчитель дає оцінку і пораду, як полегшити ситуацію; Б — реакція інтерпретації: вчитель намагається пояснити співрозмовникові, що з ним насправді відбувається, що спричинило його переживання, називає справжні, на його думку, причини; В — реакція заспокоєння. Щоб повернути співрозмовника в стан душевної рівно­ваги, педагог показує світлі сторони ситуації, надаючи учневі підтримку; Г— реакція отримання додаткової інформації. Вчитель розпитує, щоб зрозуміти ситуацію й обговорити її; Д — реакція розуміння. Показ співрозмовникові, що розуміють його проблеми. Вчитель переказує почуте від учня, що дає йому зрозуміти, як він сприй­мається.

Реакції вчителя на інформацію дитини можна позначити умовно:

А— оцінювання !

Б— інтерпретація :

В— заспокоєння

Г— додаткове запитання ?

Д— розуміння <->

Виявляється, що вчителі найчастіше реагують на проблеми учнів (батьків, колег) оцінками, потім — інтерпретаціями, далі — у порядку, визначеному нами. Рідко трап­ляється реакція розуміння.

Водночас, вивчаючи спілкування людей, психологи й педагоги дійшли виснов­ку, що реакція розуміння — найважливіша для встановлення стосунків довір'я й ве­дення діалогу. Тільки тоді, коли довір'я встановлене, доречно запитати у співрозмов­ника про деталі того, що відбулося. Без реакції розуміння (^) заспокоєння (...) може бути сприйняте як бажання швидше завершити розмову. Реакція інтерпретації (:) без розуміння, вказуючи на приховані причини, про які не кожен готовий говорити, може викликати у співрозмовника навіть агресію чи неприязнь. Реакція оцінювання (!) є найпоширенішою. її можна трансформувати у розвивальну пораду, якщо вчи­тель заздалегідь виявить інтерес до того, що відбувається із співрозмовником, розу­міння, висловить співчуття. За такою логікою реакцій педагог виходить із гуманістич­них позицій — прийняття учня. Це не позитивна оцінка, це констатація того, що учня розуміють. Учитель знає, що в учня є недоліки, але приймає його як людину, засуджу­ючи вчинки, а не його самого, прощаючи й допомагаючи йому стати кращим. Вимо­гливість учителя слугує розвитку лише на тлі позитивного ставлення, прийняття і ба­жання допомоги.

У вияві реакції розуміння, яка є найпродуктивнішою в діяльності педагога, важ­ливо опанувати техніку активного слухання.

Активне слуханняце спеціальна техніка, яка дає співрозмовникові можливість усвідомити, як сприймається його стан і поведінка.

Процес слухання можна уявити у вигляді схеми, в якій розмежовано дії педагога як пасивного слухача (що не допомагає, а навіть заважає співрозмовникові) та актив­ного — помічника в розмові, взаємодії.

Пасивне слухання вчителя гальмує розвиток взаєморозуміння з учнем через вико­ристання таких прийомів:

ігнорування — учитель, не бажаючи слухати, маючи іншу домінанту, демонструє незацікавленість у словах мовця;

егоцентризм — зовні вчитель демонструє увагу (дивиться на учня, але не чує, ду­маючи про свої справи);

випитування — учитель зацікавлений в інформації, але не враховує інтереси мов­ця: перебиває, нав'язливо ставить запитання.

З процедурами активного слухання можна ознайомитися, звернувшись до спе­ціальної літератури.

Активне слухання здійснюється у двох формах: рефлексивно і нерефлексивно. Воно потребує наявності особистісних утворень — емпатії, такту, спостережливості і знання прийомів, які дають змогу ефективно виявити своє розуміння й підтримку.

Нерефлексиене слухання ще називають піддакуванням. Воно полягає в умінні уважно мовчати (не відволікатися, не втручатися в мовлення своїми зауваженнями). Важливо, щоб учень побачив: його слухають. Для цього вчитель використовує візуальний контакт, позу слухання, кивання головою, вербальну підтримку: «угу», «так-так», «розумію», «про­довжуй...». Ці слова активізують мовця, дають зрозуміти, що вчитель його приймає.

Рефлексивне слухання — зворотний зв'язок зі співрозмовником, що використо­вується як контроль точності сприймання почутого. Рефлексивне, тобто відбите як у дзеркалі, точно почуте.

До головних прийомів рефлексивного слухання належать:

з'ясування — прохання повторити сказане, пояснити;

перефразування (парафраз) — вчитель лише повторює слова учня, прагнучи збе­регти сприятливий клімат. При цьому варто вставляти фрази: «Як ви сказали...», «Як я зрозумів...», «Я гадаю, що ви говорите про...», «Іншими словами...», «На вашу дум­ку... (Ви можете виправити мене, якщо я помиляюся...)»;

відбиття почуттів (емпатійне слухання)слухати, що говорить співрозмовник, і розуміти, що він почуває («Я розумію вашу радість...», «Мені зрозуміле ваше роздра­тування...»). Ця проста реакція розуміння не містить оцінки;

резюмуванняпоєднання розуміння основних ідей і почуттів («Якщо підсумува­ти...»). Завдання вчителя зводиться до того, щоб надати матеріал для самостійної ро­боти, самостійного оцінювання. Цей матеріал передусім в аналізі досвіду учня і на додаток в аналізі ситуацій, запропонованих учителем.

Поряд з активним слуханням ми повинні висловлювати і власну думку щодо подій, вчинків, зберігаючи при цьому взаєморозуміння, діалогізм ситуації. Як це зробити? Відповідь знаходимо в технології побудови «Я-висловлювання» як способі заявити про власний погляд, не викликаючи захисної реакції. Це висловлювання того, як вчинок сприймається. Не варто вказувати, як повинна чинити інша людина.

«Я-висловлювання» — мовна конструкція, яка використовується як спосіб відвер­нення конфлікту у спілкуванні і полягає в повідомленні співрозмовником про власні потреби, почуття або оцінки у формі, що характеризується наявністю власного став­лення і відсутністю прямого осуду, спонукання, нав'язливості.

Цей спосіб допомагає утримувати нашу позицію, не перетворюючи іншу людину на опонента.

«Я-висловлювання» має переваги перед «Ви-висловлюванням» («Ти-висловлю­ванням»). Розгляньмо ситуацію. Учень не підготувався до уроку. Якщо ми викорис­таємо «Ти-висловлювання» (на зразок «Чому ти дозволяєш собі прийти на урок непідготовленим?»), учень, здебільшого, на свій захист висловлюється так: «Чому я не готовий? Я готувався». Який результат ми маємо? Зауваження відкинуте, сподівання на пробудження почуття сорому не виправдалося. Це тому, що «Ти-висловлювання» містить, хоча й у прихованій формі, елемент звинувачення, яке змусило учня оборонятися, спричинює конфлікт, що починається у зв'язку не з проблемою (треба вчитися) а зі ставленням педагога, формою його висловлювання.

У подібній ситуації доцільна нейтральніша форма — «Я-висловлювання» (наприк­лад, «Мене розчарувала твоя відповідь...»). Тепер співрозмовник готовий слухати нас, не відчуваючи конфронтації, негативних емоцій.

Сенс «Я-висловлювання» — в повідомленні про власні потреби, а не у звинува­ченні. Така конструкція потребує від учителя розмови про те, чого він бажає, про що думає, а не про те, що слід робити учневі. Не можна засуджувати, звинувачувати.

На яку реакцію ми очікуємо? Збудити у співрозмовника почуття причетності до нової ситуації й самому пошукати вихід, змінивши поведінку.

Перша частина «Я-висловлювання» — опис події. Починати слід з «Я» («Коли я спо­стерігаю (зустрічаюся)...», «Коли я чую...», «Ви» — замінювати непрямим об'єктом (наприклад, «Коли зі мною розмовляють підвищеним тоном...»).

Друга частина — реакція. Ми описуємо свої реальні почуття («Я не вдоволена, мені прикро, я роздратована, мені приємно, мене радує...») і даємо пояснення («тому що...»).

Третя частина — бажаний вихід. Повідомляємо про те, що хочемо бачити ситуа­цію іншою («Я хотіла б...», «Я надаю перевагу...»). Причому розподіляємо відпові­дальність і запрошуємо до спільного розв'язання проблеми («Я була б вдячна, якби ми...», «Я хотіла б, щоб ми спільно вирішили це питання...»).

Уся ця конструкція скерована на те, щоб викликати потрібну для розв'язання проблеми реакцію співрозмовника, а саме: відчути свою причетність до нашого не­вдоволення і замислитися, як зберегти добрі стосунки.

Будуючи «Я-висловлювання», треба уникати прямих запитань і звинувачень. Краще їх замінити на стверджувальні звороти:

Ми уникаємо слів: ти, ви, ти повинен, але, а замість них вживаємо: я, я хочу, і.

Можливий такий варіант схеми «Я-висловлювання»:

Я не задоволена...

тому що

Я хочу бачити ситуацію пішою, і я хочу, щоб мені допомогли у цьому.

Часом потрібна така тактика: «Я справді хочу... Я розумію, що ти хочеш зробити це потім, я хочу, щоб це було зроблено зараз...».

Закінчення розмови з учнем, колегою, батьками має забезпечити сприятливу ат­мосферу наприкінці бесіди, спонукати співрозмовника до намічених дій, чітко сфор­мулювати основні висновки.

Тактика закінчення розмови:

  • відділити завершення бесіди від інших її частин («Давайте підсумуємо...», «Ми підійшли до завершення нашої розмови...»);

  • переконати у дружніх намірах;

  • вільно звертатися з питаннями про згоду з нашою метою;

  • виявляти спокій і впевненість.

Отже, майстерність ведення бесіди ґрунтується на додержанні трьох основних принципів:

перший принцип — привернути увагу;

другий принцип — зацікавити, виявити інтерес до обговорення проблеми; третій принципперетворити інтереси співрозмовника на спільне: рішення.

Прийоми педагогічної взаємодії

Закономірності ефективної взаємодії педагога з учнями, розглянуті на прикладі бесіди, зумовлюють успіх усього виховного процесу, який не обмежується бесідами, виховними заходами, а становить організацію життєдіяльності вихованця, нескінчен­ної низки педагогічних ситуацій, які потребують певного прийому, певної реакції вчи­теля й учнів у певних обставинах.

Які прийоми, накопичені в педагогічному досвіді, можуть слугувати розв'язан­ню повсякденних ситуативних педагогічних задач? Спочатку з'ясуймо, що таке прийом.

Прийом педагогічного впливу це спосіб організації певної педагогічної ситуації, який викликає нові почуття й думки учнів, що спонукають їх до самозміни1.

Звернімо увагу: вплив непрямий, а через нову ситуацію. Завдання вчителя — створи­ти ситуацію (бажано не за шаблоном, несподівану, за контрастом). Завдання учня — під впливом нових обставин, нових почуттів, ними викликаних, вибрати лінію пове­дінки, яка відповідає потребам, інтересам його особистості в цій ситуації. Новий емо­ційний відгук вихованця (його планує вчитель) як нове ставлення до своїх вчинків зумовлює причини подальших змін у поведінці учня.

Залежно від того, які почуття можуть бути викликані новою ситуацією, Е. Натанзон поділяє прийоми на спонукальні (дія їх розрахована на вияв радості, вдячності, поваги, гордості, віри в свої сили, власної гідності, що сприяють розвиткові нових позитивних якостей) і гальмівні (збуджують негативні почуття — незручності, сорому, розчарування, каяття, жалю і сприяють подоланню негативних якостей, полегшуючи розвиток позитивних). Окремо виділимо, за Н. Щурковою, групу прийомів етичного захисту, що дають учителю можливість зберегти власну гідність, моральний рівень спілкування й захиститися від аморальної поведінки учня, яка провокує на аморальність учителя.

Які основні прийоми охоплюють ці три групи?

Яким є механізм дії гальмівних та спонукальних прийомів? Покажемо, скорис­тавшись працями Е. Натанзон.

Насамкінець поміркуймо над такими положеннями:

— використання різних прийомів, знання технологій, володіння техніками впливу ефективне, якщо тло нашої професійної позиції гуманістичне, якщо педагогічні сто­сунки ґрунтуються на взаємній повазі вчителя та учнів, на утвердженні гідності і шко­ляра, і педагога. Поважаймо індивідуальність кожного, створюймо умови для розвит­ку позитивного в кожній особистості!

Для того щоб ефективно спілкуватися, важливо розвивати спостережливість, пе­дагогічну уяву, вміння розуміти експресію поведінки. У цьому нам допоможе здатність до децентрації, готовність прийняти роль іншого — учня, батьків, колеги, стати на їхню позицію, зрозуміти їх.

Учителю-початківцю часто бракує взаєморозуміння через безпредметні розмови або, ще гірше, нетактовне розпитування учнів. Зміст наших бесід повинен містити цікаве нашим школярам і нам. Вчителю про це слід подбати заздалегідь, дібрати ва­ріанти цікавих розмов.

Учитель має будувати правильні стосунки з колегами, адже у педагогів мета одна. Спілкуючись із школярами, важливо дбати про авторитет колег. Втрата авторитету колегами може певною мірою послабити і ваш педагогічний вплив на дітей.

Вибудовуючи стосунки з батьками, потрібно бути їм помічником, а не шукати в них засіб для розправи за власну безпомічність у спілкуванні з дітьми.

Наведені техніки спілкування, схарактеризовані прийоми — це лише ключі для розкриття учня до взаємодії. Потрібний ключ слід ще підібрати — будьмо обережни­ми, щоб не зламати тендітних стосунків, будьмо творчими педагогами!