Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕДАГОГІКА.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
12 Mб
Скачать

Педагогічний такт учителя

Педагогічний такт – чуття міри у виборі засобів педагогічної взаємодії, уміння в кожному конкретному випадку застосовувати найбільш оптимальні способи виховного впливу, не переходячи певної межі. У педагогічному такті ціннісне ставлення до учнів і моральні якості вчителя поєднуються з терпінням і витримкою, умінням управляти своїм емоційним станом і приймати обдумані рішення. Учитель має право на обурення, навіть гнів, але виражені способами, адекватними вимогам педагогічної культури й етики, які б не принижували гідності особистості. Частіше за все педагогічний так необхідний учителеві у складних і неоднозначних ситуаціях педагогічної взаємодії, у яких від нього вимагається прояв кмітливості, інтуїції, рівноваги, почуття гумору. Добрий гумор (але не зла насмішка та іронія) дає можливість іноді знайти найбільш ефективний і тактовний спосіб педагогічної взаємодії.

Норми педагогічної етики не повинні заважати вчителю залишатися людиною, яка розуміє свою недосконалість і не намагається сприймати й подавати себе як учителя-еталона. Своєрідний катехізис педагога, за висловом Ш. Амонашвілі:

«Я – УЧИТЕЛЬ

Я – Любовь и Преданность, Вера и Терпение.

Я – Радость и Сорадость, Страдание и Сострадание.

Я – Истина и Сердце, Совесть и Благородство.

Я – Ищущий и Дарящий, Нищий и Богатый.

Я – Учитель и Ученик, Воспитатель и Воспитанник.

Я – Прокладывающий Путь и Художник Жизни.

Я – Убежище Детства и Колыбель Человечества.

Я – Улыбка Будущего и Факел Сущего.

Я – Учитель от Бога и Соработник Бога».

Педагогічні здібності

До особистісних властивостей педагога відносяться загальні та педагогічні здібності. Вони виявляються у швидкості, глибині й міцності оволодіння прийомами й способами педагогічної діяльності.

Загальні здібності визначаються психофізіологічним розвитком особистості – темпераментом, характером, інтелектом. Інтелект відіграє вирішальну роль у здійсненні практично всіх видів діяльності педагога. Гностичні здібності (пізнавальні) – здібності набувати, перероблювати й використовувати інформацію. Загальний інтелект забезпечує успішність будь-якої діяльності, професійний – орієнтований на вирішення спеціальних проблем, соціальний – проявляється у сфері міжособистісних відносин.

Креативність – загальна здібність особистості до творчості, яка визначається не лише рівнем розвитку творчого мислення, яке створює щось нове, оригінальне, але передусім здатністю до самовдосконалення, само актуалізації як прояву педагогом своєї внутрішньої сутності й індивідуальності.

Загальні здібності своєрідно віддзеркалюються у власне педагогічних здібностях.

Конструктивні здібності забезпечують прогнозування, проектування й побудову педагогічного процесу. В основі здібності людини до прогнозування своєї діяльності лежить поєднання мислення та уяви. Учителеві необхідно розвивати в собі педагогічну уяву – здатність передбачати те, яким може стати в майбутньому той чи інший учень. Здібність до передбачення багато в чому пов’язана з розвиненою інтуїцією – здатністю цілісно охоплювати ситуацію, отримувати знання без усвідомлення шляхів та умов їх отримання. Інтуїція притаманна педагогам, які володіють емоційною чутливість та сприйнятливістю.

Комунікативні здібності – провідна група педагогічних здібностей, адже забезпечують міжособистісне й ділове спілкування в педагогічному процесі:

  • товариськість (комунікабельність) – здатність швидко вступати в контакт, орієнтуватися в ситуаціях спілкування й реагувати на дії партнерів по спілкуванню;

  • розподіл уваги – здатність учителя бачити все, що відбувається навколо нього, займатися одразу декількома видами діяльності;

  • емпатія – здатність до співпереживання, емоційної причетності й розуміння, яка виникає в педагога як результат усвідомлення тих почуттів і переживань іншої людини, які від переживав би у подібній ситуації сам; емпатія часто виникає в результаті емоційної ідентифікації – здатності педагога відчувати почуття й переживання іншого, як свої власні, поставити себе на місце іншої людини;

  • перцептивні здібності – здібності сприймати й визначати емоційний стан учня за його зовнішнім виглядом, жестами, мімікою, рухами; ці здібності пов’язані з педагогічною спостережливістю й зіркістю, умінням вловлювати неусвідомлені іншою людиною миттєві реакції й «читати» їх;

  • експресивні здібності – виявляються в самовираженні, адекватній передачі в процесі спілкування свого емоційного стану; впливаючи на учнів слово, жестами, мімікою, учитель повинен уміти висловити за допомогою вербальних і невербальних засобів своє ставлення до того, про що говорить.

Організаторські здібності – забезпечують ефективну організацію навчальної й поза навчальної діяльності учнів, управління їх взаємодією в педагогічному процесі. Вони пов’язані з іншими здібностями, передусім комунікативними:

  • організаторське чуття педагога – здібності враховувати психологічні особливості учнів, класу при побудові педагогічної взаємодії, бачити організаторські здібності інших людей;

  • здатність вести за собою, створювати мотивацію до діяльності, захоплювати перспективами;

  • здатність заряджати інших своєю енергією, яка багато в чому залежить від емоційного потенціалу вчителя, його захопленості своєю діяльністю;

  • готовність до організаторської діяльності, яка залежить від внутрішньої активності особистості, ініціативності, самостійності, упевненості в собі.

Отже, усі загальні й педагогічні здібності взаємопов’язані в особистості вчителя, утворюють єдиний ансамбль здібностей, тому розвиток кожної з них залежить від розвитку всіх інших.