Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕДАГОГІКА.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
12 Mб
Скачать

Гуманістична природа педагогічної діяльності

Зміст і цілі педагогічної діяльності спрямовані на вирощування кращого в людині, розкриття його потенціалу, що надає їй гуманістичного характеру (людинотвірного). Однак гуманна ціль обертається в реальній педагогічній практиці протилежністю, коли вчитель, орієнтуючись на майбутнє дитини, забуває про сьогодення.

Актуальні (базові) потреби людини:

  • потреба в безпеці;

  • потреба в приналежності й любові;

  • потреба у визнанні;

  • потреба в самоактуалізації та самореалізації (визнання свого особистісного потенціалу; реалізація цього потенціалу не лише в майбутньому, але й у теперішньому.

Гуманістична природа праці вчителя вимагає створення умов, за яких дитина не лише готується до життя, але й жила повноцінно, розв’язуючи свої проблеми й задовольняючи свої актуальні потреби.

Гуманістична природа педагогічної діяльності виявляється лише в гуманній праці самого вчителя, у його педагогічній позиції, у тих засобах і методах, які він обирає для здійснення своєї діяльності.

Гуманістичний потенціал педагогічної діяльності полягає ще й у тому, що вона створює можливості для розвитку й особистісного зростання самого вчителя, задоволення його власних базових потреб.

Основні характеристики професійної діяльності, що впливають на вибір професії:

  • зміст професійної діяльності та обумовлені ним можливості самореалізації особистості (відповідність інтересам і здібностям, творчість у праці, можливість самовдосконалення);

  • суспільна значущість праці, що визначається її результатами та наслідками (корисність для людей і суспільства);

  • суспільна оцінка трудової діяльності людини, соціальний статус професії (повага оточуючих, суспільне визнання);

  • режим та умови праці: соціально-економічні (характер праці, оплата, інші види винагороди за працю); морально-психологічні (можливості міжособистісного спілкування, досягнення успіхів, професійне зростання) тощо.

Творчий характер праці вчителя

Творчий характер педагогічної діяльності пов’язаний з її гуманістичною природою, що спонукає вчителя до постійного пошуку й рішення складних педагогічних задач. Тому творчий потенціал педагога багато в чому залежить від ступеня його креативності – здатності створювати нове, оригінальне, приймати нестандартні рішення.

Рівні педагогічної творчості:

  1. Репродуктивний – рівень відтворення готових рекомендацій, засвоєння того, що створено іншими.

  2. Рівень оптимізації, що характеризується умілим вибором і доцільним поєднанням відомих методів і форм навчання.

  3. Евристичний рівень – пошук нового, збагачення відомого своїми власними знахідками.

  4. Дослідницький, особистісно самостійний – педагог сам продукує ідеї й конструює педагогічний процес, створює нові способи педагогічної діяльності, які відповідають його творчій індивідуальності.

Педагогічна творчість – це способи творчої самореалізації особистості, це процес розгортання та прояву універсальних здібностей і сутнісних сил педагога.

Творчий пошук і творче ставлення до справи є нормою, без якої педагогічна діяльність не може здійснюватися повноцінно. Креативне відношення до світу й до самого себе є умовою творчої діяльності. Самореалізація педагога може здійснюватися двома шляхами: 1) прогресивним, творчим, що спрямовує його діяльність на творення себе, саморозвиток; 2) регресивним, що веде до заспокоєності, самовдоволення, ілюзії невичерпності минулого досвіду, до відсутності прагнення до руху вперед.

Праця тільки тоді стає істинно творчою, коли по відношенню до неї поєднуються: 1) заінтересованість, захопленість працею; 2) почуття обов’язку, відповідальності перед суспільством. В.О. Сухомлинський писав про гармонію в педагогічній праці трьох начал: «треба», «важко», «прекрасно». Важке стає легшим, коли зрозуміло, в ім’я чого воно робиться. Усвідомлення суспільного смислу своєї праці – потужна передумова розвитку педагогічної творчості. А досягнення перших позитивних результатів у вихованні й навчанні дітей народжує почуття задоволеності, емоційний підйом, насолоду від праці  соціальне почуття глибокого безкорисливого характеру.

Творчий характер педагогічної діяльності створює передумови для задоволення морально-психологічної потреби вчителя в досягненні успіху, професійно-особистісному зростанні, який вимірюється не стільки кар’єрним зростанням, скільки рухом до вищого рівня майстерності й життєвої мудрості, отже, набуття внутрішньої цілісності, реалізації свого людського призначення.