Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕДАГОГІКА.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
12 Mб
Скачать

Питання й завдання для опрацювання на занятті

  1. Розкрити сутність понять «учитель», «педагог», «соціальний статус педагогів».

  2. Специфіка педагогічної діяльності стосовно об’єкта, суб’єкта, суб’єкт-суб’єктних відносин.

  3. Перевірка виконання завдання 2 практичного блоку.

  4. Перевірка виконання завдання 3 практичного блоку.

Додаток Сутність педагогічної діяльності

Поняття «учитель» та «педагог», що означають осіб, які займаються педагогічною діяльністю, часто вживаються як синоніми, хоча спектр значень, які становлять зміст поняття «педагог», значно ширший. Учителем зазвичай називають педагога загальноосвітньої школи, який викладає один чи кілька навчальних предметів. Педагог – загальний термін, що вживається для позначення осіб, що займаються різними видами освітньої діяльності. За соціальним статусом педагогів розрізняють за двома категоріями: 1) професіонали (мають спеціальну підготовку; працюють за плату); 2) особи, що реально виконують функції навчання та виховання, але мають освіту в інших галузях. До неформальних педагогів можуть бути віднесені батьки, різного роду наставники, лідери малих груп, наукових шкіл тощо, адже їх знання й досвід стають надбанням інших людей.

Зазвичай смисл, який люди вкладають у поняття «учитель» значно ширший, аніж найменування людини, яка займається педагогічною діяльністю професійно. Учителем для кожного може стати будь-яка людина, взаємодія з якою залишила глибокий слід у душі, житті, навчила чогось, спонукало до змін і особистісного зростання. Однак зміни в людині в такому випадку не завжди відбуваються завдяки педагогічній діяльності. часто причиною є спілкування, стихійне знайомство з новим тощо.

Педагогічна діяльність обумовлюється цілеспрямованістю, спеціально організованим педагогічним впливом, метою якого є створення умов для розвитку того, хто підпадає під навчання й виховання. Якщо батьки або, наприклад, майстер на виробництві ставлять перед собою мету навчання й виховання та організують процес педагогічної взаємодії, то їх діяльність цілком можна назвати педагогічною.

Професійно-педагогічна діяльність реалізує в якості змісту виховання, навчання, розвиток та освіту вихованців.

Діяльність – специфічна форма активності людини:

  • матеріальна;

  • духовна.

Структура педагогічної діяльності

  • Суб’єкт – педагог.

  • Зміст діяльності – формування й розвиток особистості учня.

  • Засоби – методи й засоби навчання й виховання, сама особистість педагога.

  • Продукт (результат) – духовні цінності: освіченість, вихованість особистості.

Специфіка педагогічної діяльності

У центрі будь-якої діяльності суб’єкт – це той, хто здійснює діяльність, об’єкт – те, на що спрямована діяльність, продукт – трансформований, видозмінений предмет діяльності. Специфіка педагогічної діяльності пов’язана з особливостями її об’єкта й продукту. Об’єктом педагогічної діяльності є людина, особистість. Тому педагогічна діяльність має враховувати й базуватися на індивідуальності об’єкта, його особливостей, його саморозвитку, самовиховання, самоосвіти. Таким чином, об’єкт педагогічної діяльності – людина, особистість – є одночасно і дієвим суб’єктом.

У зазначеному сенсі набуває ваги професійна позиція педагога, в основі якої:

  1. ставлення до особистості учня як до самоцінності, до активного діяча;

  2. орієнтація на побудову суб’єкт-суб’єктних відношень;

  3. співробітництво та спільна творча діяльність у процесі навчання;

  4. визнання об’єктом педагогічної діяльності стає процес розвитку й удосконалення особистості учня:

  • засвоєння необхідних знань і способів діяльності;

  • розвиток здібностей і спроможностей;

  • духовно-моральне становлення.

Таким чином, об’єкт педагогічної діяльності – педагогічний процес як система взаємопов’язаних навчально-виховних задач, у розв’язанні яких вихованець бере безпосередню участь і функціонує як один з головних компонентів.