Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyiv_2009.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
25.64 Mб
Скачать

13.13. Виконання державних екологічних програм

Екологічні Програми розробляються з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та запобігання його забруднення шляхом розробки та впровадження відповідних заходів: з охорони земельних ресурсів та використання надр; з охорони і раціонального використання водних ресурсів; по захисту атмосферного повітря; з охорони і раціонального використання лісових ресурсів; щодо розвитку природно-заповідної справи та раціонального використання рекреаційних ресурсів; розміщення побутових та виробничих і утилізації токсичних відходів.

Загальнодержавна програма формування національної екологічної мережі на 2000-2015 роки, затверджена Законом України від 21.09.00р. №1989-ІІІ

На виконання Закону України від 21.09.00р. №1989-ІІІ "Про затвердження Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі на 2000-2015 роки", розроблено заходи, якими передбачено створення нових природно-заповідних об’єктів, проведення інвентаризації природних комплексів та об’єктів ПЗФ, створення автоматизованої системи ведення державного кадастру, розроблення регіональної схеми формування екологічної мережі та розроблення наукової моделі організації моніторингу довкілля на територіях природно – заповідного фонду (ПЗФ).

Програма розвитку зеленої зони міста Києва до 2010 року та концепції формування зелених насаджень в центральній частині міста, затверджена Рішенням Київради від 19.07.2005 р № 806/3381

З метою визначення містобудівних параметрів формування, функціонування розвитку мережі озеленених територій міста та організаційно-технічних заходів щодо їх досягнення розроблена та затверджена Програма розвитку зеленої зони міста Києва на період до 2010 р. та концепції формування зелених насаджень в центральній частині міста.

Зелені насадження є важливим компонентом міського середовища, що має значний вплив на його містобудівні та естетичні ландшафтні характеристики. Тому у м. Києві здійснюється реконструкція парків-пам’яток садово-паркового мистецтва м. Києва, які одночасно є рекреаційними установами та відносяться до природно-заповідного фонду України. Завдяки проведеним заходам у парках “Маріїнський”, “Міський сад”, “Хрещатий”, “Перемога” (перша черга) значно поліпшено видовий склад зелених насаджень, їх санітарний стан, створено умови для організованого відпочинку населення та розширено їх рекреаційні можливості. При цьому відведення стадійно старих, аварійних, сухостійних та вражених хворобами дерев до вирубки здійснювалось розширеною комісією у складі фахівців дендрологів та вчених – біологів Національного ботанічного саду ім. М.Гришка.

Національна програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води

Проблема поліпшення екологічного стану басейну Дніпра займає одне з найважливіших місць серед завдань економічного та соціального розвитку природоохоронної політики країни. Метою Програми є відновлення і забезпечення сталого функціонування екосистеми Дніпра, якісного водопостачання захисту водних об’єктів від забруднення та виснаження. Для забезпечення Національної програми розроблена Регіональна програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води. Проведений аналіз показує, що стратегічні заходи її реалізації розроблено, а практичні потребують вирішення кола питань у вигляді конкретних цілеспрямованих взаємопов’язаних дій щодо забезпечення достатнім фінансуванням та відповідним механізмом реалізації на державному та місцевому рівнях.

Одним із пріоритетних завдань Програм є упорядкування існуючого водовідведення на урбанізованих територіях.

В 2004 році розроблена та затверджена „Програма розвитку та реконструкції водопровідного господарства м.Києва на 2004-2015рр.”

Виконання заходів цих Програм припинить засмічення водних об’єктів та скидання забруднених стічних вод у місцях, де їх обсяги істотно впливають на екологічний та санітарно-гігієнічний стан водойм.

13.13. Міжнародне співробітництво

Держуправління протягом 2009 не приймало участь в проектах міжнародного співробітництва у сфері охорони навколишнього природного середовища.

13.13.1. Міжнародне співробітництво з Європейським Союзом

13.13.2. Залучення зовнішньої допомоги та координація діяльності щодо програм/проектів зовнішньої допомоги

13.13.3. Двостороннє та багатостороннє співробітництво

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]