Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyiv_2009.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
25.64 Mб
Скачать

11.3. Вплив на навколишнє середовище енергетичної галузі

Нинішній стан паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) міста характеризується наявністю низки проблем, які перешкоджають його сталому функціонуванню, особливо в умовах значного зростання вартості енергоносіїв. Понад 25% кабельних ліній відпрацювали 30 років і більше, 41% трансформаторних підстанцій експлуатуються більше 25 років, що спричиняє зростання втрат електроенергії (2000 рік – 9,8%, 2007 рік – 15,6 %). Потребують відновлення і модернізації 49% магістральних теплових мереж, 43% теплових розподільчих мереж, 68% обладнання теплових пунктів; унаслідок незадовільної теплоізоляції в магістральних теплопроводах втрачається 16 % загальної величини відпуску теплоенергії, суттєвими є економічні збитки від частих аварій та значних обсягів ремонтних робіт.

Відсутність упродовж останнього десятиліття комплексного підходу до територіального розвитку міста обумовила поглиблення невідповідності між розвитком інженерної інфраструктури та темпами нового будівництва. Щороку

Фото 11.1. Теплоелектроцентраль № 6 АЕК "Київенерго"

максимальне електричне навантаження споживачів зростає на 5-6%. В окремих районах столиці склався дефіцит потужностей через брак джерел живлення (зокрема, в центрі, на лівобережжі, районах Подолу, Воскресінки). Вичерпано резерви теплопостачання новобудов у центральній частині Києва, районах житлових масивів Позняки, Осокорки, Оболонь, Відрадний, Нивки, Лівобережний.

Негативний вплив на розвиток теплоенергетики має недостатнє впровадження у виробництво та житлово-комунальне господарство енергозберігаючих технологій низький рівень оснащення житла приладами обліку споживання паливно-енергетичних ресурсів, особливо теплової енергії.

11.4. Використання альтернативних джерел енергії

Використання альтернативних джерел енергії в АК «Київенерго»

До складу Компанії входить філіал «Завод «Енергія» Київенерго».

Філіал «Завод «Енергія» Київенерго» здійснює термічне перероблення твердих побутових відходів і на сьогодні є єдиним у м. Києві за своїм видом діяльності. Нині завод «Енергія» переробляє щороку до 25% твердих побутових відходів, що утворюються у м. Києві. На цей час сміттєспалювання розглядається, як найбільш опрацьований метод перероблення відходів у Європі.

Завод працює цілодобово, технологія спалювання відходів є незмінною, склад вихідних димових, газів під котлоагрегаті» постійний протягом доби, тижня, місяця.

Діяльність філіалу «Завод «Енергія» Київенерго» здійснюється з постійним дотриманням технологічних та екологічних вимог.

Для зменшення кількості забруднюючих речовин у димових газах та належного контролю за забрудненням навколишнього середовища виконано низку заходів, а саме:

- виконано роботи з реконструкції всіх електрофільтрів, ефективність яких на сьогодні становить 98 ,99%;

- встановлено обладнання «Кордон», яке в автоматичному режимі вимірює рівень радіації сміїтя;

Крім того, фахівці АК «Київенерго» постійно працюють над подальшим поліпшенням екологічних показників підприємства. Розроблено проекти впровадження хімічного очищення димових газів ї реалізації теплової та електричної енергії із встановленням, турбогенератора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]