Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyiv_2009.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
25.64 Mб
Скачать

13.11.1. Діяльність громадських екологічних організацій

Одним із пріоритетних напрямків роботи Держуправління м. Києва є залучення до вирішення місцевих екологічних проблем, а також формуванню екологічної культури і світогляду громадських екологічних організацій. Найбільш активну, позицію займають вже досить, відомі громадські екологічні організації.

У 1997 році утворилася громадська організація Всеукраїнська екологічна ліга, яка ставить за мету радикально змінити екологічну ситуацію в державі, сформувати новий природоохоронний менталітет, створити дієву модель та механізми участі громадськості у прийнятті та реалізації рішень, що стосуються конкретних екологічних проблем, здійснення вільного обміну досвідом та інформацією у сфері збереження довкілля. Основними завданнями Ліги є :

- організація громадського екологічного контролю за виконанням природоохоронного законодавства;

- боротьба за припинення діяльності, яка загрожує екологічній безпеці, біологічному різноманіттю, здоров’ю громадян;

- розширення участі громадськості у формуванні державної екологічної політики, внесення пропозицій до органів влади і управління, участь у підготовці рішень, реалізація яких суттєво впливає на стан довкілля;

- формування екологічної свідомості шляхом пропаганди знань про стан навколишнього природного середовища, підвищення рівня екологічної освіти та культури громадян.

Всеукраїнська дитяча спілка „Екологічна варта” об’єднує дітей, підлітків, молодь, які опікуються проблемами довкілля. Метою діяльності Спілки є виховання екологічно свідомої особистості через організацію цікавої екологічної роботи з дітьми та молоддю, їх участь у дослідницькій роботі та природоохоронних акціях, допомога новому поколінню в усвідомленні себе частинкою світу, в якому ми живемо.

Всеукраїнська екологічна громадська організація (ВЕГО) «МАМА-86» є неурядовою організацією, яка була заснована у 1990 році і нині об’єднує 17 організацій із різних регіонів України.

Діяльність ВЕГО «МАМА-86» спрямована на формування умов для переходу України до сталого розвитку з особливою увагою до вирішення комплексних проблем захисту довкілля в умовах економіки перехідного типу і ролі громадськості в цих процесах. «МАМА-86» веде активну просвітницьку діяльність серед широких верств населення, особливо жіноцтва, шляхом збору та поширення інформації, проведення постійного навчання та громадських і міжсекторальних обговорень, лобіювання урядових рішень в інтересах громадян. Особлива увага приділяється активізації діяльності жінок, дітей та молоді, посиленню ролі неурядових організацій щодо урахування чинників довкілля, здоров’я та прав громадянського суспільства при розробці урядових планів, програм та політики.

Всеукраїнська громадська організація «Жива планета» утворилась згідно рішення установчого з'їзду  у 2001 році і зареєстрована Міністерством юстиції України, з метою координації та об'єднання зусиль для вирішення актуальних завдань в сфері охорони навколишнього природного середовища, освіти, культури, формування екологічного світогляду, свідомого та дбайливого ставлення до особистого здоров'я і довкілля.

Всеукраїнська громадська організація «Жива планета» має представництва у 19 регіонах України.

На виконання своєї статутної мети організацією впроваджено низку природоохоронних програм і проектів спрямованих на  вирішення проблем з відходами, ресурсо- і енергоспоживання та пропагування екологічних знань.

Крім того, ВГО "Жива планета" за сприяння Комітету Верховної Ради України питань екологічної політики та Мінприроди України, впроваджує програму екологічного маркування в Україні. Мета програми - формування попиту на продукцію, яка мінімізує негативний вплив на навколишнє середовище та здоров'я людини протягом всього життєвого циклу.

Молодіжний екологічний центр (повна назва – "Молодіжний екологічний центр" Дніпровського району м. Києва) – громадська організація, що постійно впроваджує різноманітні програми екологічної освіти дітей та юнацтва, які сприяють формуванню екологічної свідомості підростаючого покоління, вихованню їх небайдужого ставлення до оточуючого навколишнього середовища, допомагають збереженню довкілля. Метою роботи МЕЦу є здійснення діяльності спрямованої на задоволення та захист своїх законних соціальних, творчих, економічних, духовних та інших спільних інтересів. Для формування в учнів та студентської молоді вміння бачити вплив антропогенного натиску на довкілля, оцінювати його наслідки в лісопаркових зонах була створена Школа велопатрулювання, яка уможливлює формування норм поведінки учнів та студентської молоді у природному середовищі, допомагає організовувати дослідження, експерименти, поглиблювати екологічну освіту та виховання, формувати екологічну свідомість.

Громадська еколого – правова організація „ЕкоПраво – Київ” – незалежна неурядова організація, заснована у 1992 році.

Головна мета організації – сприяти розвитку демократії та побудові громадянського суспільства шляхом охорони довкілля та реалізації екологічних прав людини на безпечне для їх життя та здоров’я довкілля.

Завдання організації сприяти:

-реалізації міжнародних зобов’язань, прийнятих Україною, на місцевому та національному рівнях;

-забезпеченню доступу громадськості до інформації, участі у прийнятті рішень та доступу до правосуддя на місцевому та національному рівнях;

-налагодженню ефективної взаємодії та співпраці між владою (місцевою, національною) та організацій громадянського суспільства і громадськістю.

Для підвищення рівня екологічної свідомості із школярами середньо освітніх шкіл в 2008 р. проведено тренінги та семінари щодо екологічних проблем м. Києва та шляхів їх вирішення, ощадливого використання природних ресурсів.

В рамках XI виставки-ярмарку ""Екологія-2008" проведено семінар на тему "Моніторинг навколишнього середовища".

Для підприємств та організацій проведено семінар у ТОВ "Знання" щодо проблем природоохоронної діяльності та дотримання вимог природоохоронного законодавства на підприємствах та установах міста.

З метою збереження та відтворення рідкісних видів рослин, проводився конкурс "Первоцвіти під охороною".

До проведення міжнародного "Дня довкілля" проведено семінари та круглі столи: "Екологія, діти, майбутнє", "Екологічні проблеми рідного міста", "Безпека довкілля людини". Підведено підсумки фотоконкурсу "Довкілля нашого міста", проведено акцію-гру "Прибери планету".

У 2008 році у загальноміських заходах взяли участь близько 75 тис. мешканців міста.

В цілому по місту в День довкілля виконані такі обсяги робіт:

- створено нових лісових насаджень загальною площею 85,1 га;

- упорядковано територій парків, скверів, алей близько 1,7 тис. га;

- висаджено більше 11 тис. шт. дерев та близько 14 тис. шт. кущів;

- ліквідовано близько 112 стихійних звалищ;

- прибрано від побутового сміття, піскозмету на території площею 3000 м2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]