Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyiv_2009.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
25.64 Mб
Скачать

4.2. Забруднення поверхневих вод

Моніторинг стану забруднення поверхневих вод в м. Києві проводять Державна екологічна інспекція в м. Києві, Дніпровське басейнове управління водних ресурсів, СЕС в м. Києві, ВАТ "АК "Київводоканал" та Центральна геофізична обсерваторія.

Хімічне забруднення поверхневих вод в м. Києві визначається більш як на 70 створах в межах басейну р.Дніпро. Облік ведеться по таких фізичних та хімічних показниках як температура, завислі речовини, водневий показник рН, сухий залишок, розчинений кисень, БСК5, окислюваність, ХСК, хлоридні іони, сульфатні іони, магній, кальцій, натрій+калій, загальна жорсткість, лужність, азот амонійний, азот нітритний, азот нітратний, фосфатні іони, залізо загальне, мідь, марганець, цинк, свинець, нікель, кадмій, нафтопродукти, АПАР, феноли, кольоровість, запах, прозорість, Cs-137, Sr-90, хром ІІІ та інші, до 40 показників. Результати аналізів порівнювалися з нормативами ГДК для водойм господарсько-побутового водокористування.

За 2009 рік обстежено стан таких водойм як р.Дніпро, р.Либідь, р.Нивка, оз.Нижній Тельбін, оз.Тельбін, стр.Сирець , стр.Віта, стр. Курячий брід, стр.Совки, Русанівький канал, затока Коник; каскад озер Пуща-Водиця, озера: Видубицьке, Вирлиця, Синє, Райдужне, Лісове, Міністерське, Сонячне, Харківське, затока Десенка.

У результаті проведених обстежень та виконаних гідрохімічних аналізів Державною екологічною інспекцією в м. Києві виявлено такий стан водойм.

р.Дніпро. І квартал. За результатами хімічних аналізів якість води у створі №1 (вище гирла р.Десна) відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”. У створі №2 (нижче гирла р.Десна) виявлено перевищення норм ГДК по вмісту заліза загального в межах похибки методики визначення. Інші показники якості води, що визначались, відповідають встановленим нормам. У створах №3 (вище мосту ім. Патона) №4 (нижче гирла р.Дарниця) та №5 (нижче гирла р.Либідь) виявлені підвищений рівень загальноорганічного забруднення (ХСК) та заліза загального з перевищеннями норм ГДК від перевищень в межах похибок методик визначення до 1,3 ГДК. У створі №6 ( нижче скиду БСА) якість не відповідає встановленим нормам ГДК по ХСК - 1,6 ГДК та залізу загальному – 1,5 ГДК. Інші показники якості води, що визначались, відповідають встановленим нормам ГДК для водойм культурно-побутового водокористування.

ІІІ квартал. За результатами хімічних аналізів якість води у створах №1 та №2 відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”. У створах №№3-6 виявлені перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по вмісту заліза загального в межах похибки методики визначення. Інші показники якості води, що визначались відповідають встановленим нормам ГДК.

ІV квартал. За результатами хімічних аналізів якість води р.Дніпро у контрольних створах по показникам, що визначались, відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”.

р.Либідь. За результатами гідрохімічних визначень у І кварталі у всіх створах спостерігається незначне підвищення рівня загально-органічного забруднення (ХСК) з перевищеннями нормативів в межах похибки методики визначення. Інші показники, що визначались, відповідають встановленим нормативам.

у створах №2 та №4 спостерігається перевищення норм ГДК по ХСК (до 1,4 ГДК). Також зафіксовано перевищення норм ГДК у створах №№2-4 по нафтопродуктам (від перевищень в межах похибки методики визначення до 1,3 ГДК).

У ІІ кварталі за результатами хімічних визначень у всіх створах спостерігається підвищення рівня загально-органічного забруднення (ХСК) з перевищеннями нормативів по ХСК 2,6-2,2 ГДК, перевищення по нафтопродуктам та залізу загальному – в межах похибки методики визначення. Інші показники, що визначались, відповідають встановленим нормативам.

ІІІ квартал: за результатами хімічних аналізів у створах №1 (вул. Ушинського) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК – 2,4 ГДК та вмісту нафтопродуктів – в межах похибки методики визначення.

У створі №2 (вул. Жилянська, нижче скиду СТ-1) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК – 2,6 ГДК та по вмісту нафтопродуктів – в межах похибки методики визначення.

У створі №3 (Протасів Яр) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК – 2,3 ГДК та вмісту нафтопродуктів – в межах похибки методики визначення.

У створі №4 (гирло, Видубичі) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК – 2,2 ГДК та по залізу загальному - в межах похибки методики визначення.

Якість води у контрольних створах по іншим показникам, що визначались, відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”.

стр.Сирець. У І кварталі за результатами хімічних аналізів у створі №2 (вул. Кузьминська) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по загально органічному забрудненню (ХСК) в межах похибки методики визначення, у створі №4 (гирло, впадіння в оз. Кирилівське) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК – 2,1 ГДК та вмісту нафтопродуктів – 1,2 ГДК. У створах №1 та №3 (вул. Сирецька) перевищень норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування не виявлено.

ІІІ квартал: за результатами хімічних аналізів у створі №1 (ПКтВ «Нивки», біля з/пл. «Рубежанський») та у створі №3 (вул. Сирецька) перевищень норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування не виявлено.

У створі №2 (вул. Кузьминська) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по загально органічному забрудненню (ХСК) в межах похибки методики визначення .

У створі №4 (гирло, впадіння в оз. Кирилівське) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК – 2,1 ГДК та вмісту нафтопродуктів – 1,2 ГДК.

Якість води у контрольних створах по іншим показникам, що визначались, відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”.

У ІV кварталі за результатами хімічних аналізів у створі №1 (ПКтВ «Нивки», біля з/пл. «Рубежанський») виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по: ХСК- 1,5 ГДК, залізу загальному – 3,2 ГДК.

У створі №2 (вул. Кузьминська) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по: ХСК- 1,3 ГДК, залізу загальному – 3,7 ГДК.

Якість води у створі №3 (вул. Сирецька) по показникам, що визначались, відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений” для водойм культурно-побутового водокористування.

У створі №4 (гирло, впадіння в оз. Кирилівське) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК – 1,2 ГДК та вмісту нафтопродуктів – 1,2 ГДК.

Якість води у контрольних створах по іншим показникам, що визначались, відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений” .

р. Дарниця. За результатами хімічних аналізів за І квартал 209 р. у створі №1 виявлено перевищень норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК в межах похибки методики визначення. У створах №2 - №4 виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК- 1,2-1,9 ГДК. Інші показники, що визначались, відповідають встановленим нормативам.

У ІІ кварталі у створі №2 (вул. Червоногвардійська) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по вмісту ХСК в межах похибки методики визначення.

У створі №3 (гирло) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по вмісту ХСК – 1,5 ГДК та заліза загального в межах похибки методики визначення.

Якість води у контрольних створах по іншим показникам, що визначались, відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”.

ІV квартал – за результатами хімічних аналізів у створі №2 виявлено перевищення норм ГДК по вмісту ХСК – 1,7 ГДК, аміаку (по азоту) – в межах похибки методики визначення. Якість води у контрольних створах по іншим показникам, що визначались, відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”.

каскад озер Опечінь. За результатами гідрохімічних визначень за І квартал 2009 року у спостережних створах №№1,3,4 спостерігаються перевищення норм ГДК по загально-органічному забрудненню ХСК в межах похибки методики визначення, у спостережному створі №2 виявлені перевищення норм ГДК по (ХСК) в межах від 1,2 ГДК. Інші показники, що визначались, відповідають встановленим нормативам.

ІІ квартал: За результатами хімічних аналізів якість води у створі №1 (оз.Пташине) відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений” для водойм культурно-побутового водокористування по показникам, що визначались.

У пробі води з створу №2 (оз.Опечінь) виявлені перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК – 1,2 ГДК та по БСК5 – в межах похибки методики визначення.

У пробі води із створу №3 (оз.Кирилівське) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК та по БСК5 – в межах похибки методики визначення.

У пробі води із створу №4 (оз.Йорданське) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК – 1,5 ГДК.

За результатами хімічних аналізів якість води оз.Вербне - створ №5 виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК – 1,36 ГДК та по БСК5 – в межах похибки методики вимірювань.

Інші показники якості води, що визначались у вищезазначених створах, відповідають вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”.

оз. Нижній Тельбін. У І кварталі за результатами хімічних аналізів виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по вмісту нафтопродуктів – 1,2 ГДК та по ХСК – 1,2 ГДК. Якість води оз. Н.Тельбін по іншим показникам, що визначались, відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений” .

За ІІ квартал 2009р. виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по вмісту ХСК – 1,9 ГДК. Якість води оз. Н.Тельбін по іншим показникам, що визначались, відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений” .

У ІV кварталі виявлено перевищення норм ГДК по вмісту ХСК – 1,4 ГДК. Інші показники, що визначались, відповідають встановленим нормативам.

оз.Тельбін. За результатами хімічних аналізів у І кварталі перевищень норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування не виявлено.

У ІІ кварталі виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по вмісту ХСК – 1,3 ГДК. Якість води оз. Тельбін по іншим показникам, що визначались, відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”. У ІV кварталі Якість води оз. Тельбін відповідає вимогам СанПиН №4630-88 по показникам, що визначались.

Каскад озер пуща-Водиця. За результатами хімічних аналізів у створах №1 та №2 (5-а лінія та 7-а лінія відповідно) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по вмісту ХСК – 2 ГДК.

У створі №3 (Сапсаїв став, біля санаторію Пуща-Водиця) виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по вмісту ХСК – 1,6 ГДК.

Якість води у контрольних створах по іншим показникам, що визначались, відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”.

ІV квартал - за результатами хімічних аналізів якість води у контрольних створах по показникам, що визначались, відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений” для водойм культурно-побутового водокористування.

Русанівська протока. За результатами хімічних аналізів якість води вище та нижче скидів Деснянської водопровідної станції не відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”, а саме виявлені перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по загально органічному забрудненню (ХСК): в межах похибки методики визначення – вище скиду та 1,2 ГДК – нижче скиду. Інші показники якості води, що визначались, відповідають встановленим нормам ГДК для водойм культурно-побутового водокористування.

р.Віта. За результатами хімічних аналізів у створі №1 виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по ХСК – 2,1 ГДК та азоту амонійному – 3,2 ГДК. Інші показники якості води, що визначались, відповідають вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”.

За результатами хімічних аналізів якість води р.Віта у контрольному створі №2 не відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений” для водойм культурно-побутового водокористування по загально-органічному забрудненню (ХСК) - 1,2 ГДК.

Інші показники якості води, що визначались, відповідають вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”.

За результатами хімічних аналізів якість води озера по пр-ту Бажана, біля ст. м. «Харківська», не відповідає вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений” для водойм культурно-побутового водокористування з перевищеннями норм ГДК по: ХСК – 1,2 ГДК, нафтопродуктам – в межах похибки методики визначення. Інші показники, що визначались, не перевищують нормативи ГДК для водойм культурно-побутововго водокористування.

У пробі, яка відібрана з озера по пр-ту Бажана, виявлено перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутововго водокористування по ХСК – 1,3 ГДК, нафтопродукти – 1,2 ГДК. Інші показники, що визначались, відповідють вимогам СанПиН №4630-88 “Охрана поверхностных вод от загрязнений”.

Якість води інших водних об’єктів, що контролюються (озера Сонячне, Лісове, Райдужне, Видубицьке, Синє, затока Коник, затока Десенка, стр. Совки, стр. Курячий Брід), відповідала встановленим нормативам, окрім загальноорганічного забруднення (ХСК), перевищення по якому в окремих водоймах знаходились в межах похибки методики визначення.

За 2009р. відібрані проби на водовипусках дощової каналізації м.Києва у поверхневі водойми Подільського району, Дніпровського, Деснянського, Дарницького, Шевченківського, Голосіївського, Святошинського районів. Всього обстежено 57 водовипусків. За результатами хімічних аналізів у пробах, які відібрані на скиді стічних дощових вод до водойм міста, виявлені перевищення норм ГДК для водойм культурно-побутового водокористування по хімічному споживанню кисню (ХСК) та вмісту нафтопродуктів – від перевищень в межах похибки методик визначення до 1,4 ГДК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]