Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyiv_2009.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
25.64 Mб
Скачать

7.2.2. Екзогенні геологічні процеси

На території м. Київ станом на 01.01.2010 року зафіксовано 107 зсувів, з них 6 зсувних рельєфів (міські зсувонебезпечні ділянки), загальною площею близько 5,55 км . У напруженому стані знаходяться дніпровські схили на Подільській (вул. Боричів Тік) та Центральній ділянках (Паркова дорога), де спостерігається розтріскування та випирання підпірних стінок, порушення асфальтових доріг, сходів, жолобів по відведенню атмосферних опадів. Активізація зсувів постійно відмічається на правому схилі Сирецької балки у вигляді локальних зміщень т. і.

Поширення екзогенних геологічних процесів (ЕГП)

Таблиця 7.4

з/п

Вид

(ЕГП)

Площа

поширення, км2

Кількість

проявів, од.

% ураженості регіону

1

зсуви

5,55

107

0,66

2

підтоплення

12

10

1.44

3

просідання

3.3

7

0.39

Що стосується екзогенних геологічних процесів, то ВАТ "Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт" (ВАТ "СУППР") відповідає за збереження території, яка належить територіальній громаді м. Києва від проявів зсувних процесів і контролює ситуацію. Враховуючи, що основна частина зсувонебезпечних територій не укріплена на сьогоднішній день, є значні прояви зсувних процесів в м. Києві, які, в основному, пов'язані з техногенними факторами - підтопленням територій, привантаженням схилів тощо.

Перелік основних зсувних у зсувонебезпечних ділянок у м. Києві.

- Схил, прилеглий до вул. Вільшанської, від вул. Професора Підвисоцького добудинку по Вільшанській,2-в. Біля території колишнього автопідприємства (нині "Буйфіш холдінгс") по вул. Кіквідзе, 17 розвиваються зсуви на площі біля 5000 м2. ВАТ "СУППР" видало технічні умови на проектування на цій території житлово-громадського комплексу у складі житлового будинку, офісно-торговельногоцентру та підземного паркінгу між будинками №2-а на вул. Вільшанській та №16 по вул. Професора Підвисоцького для ТОВ "Український фонд розвитку регіонів", визначеного, як забудовник розпорядженням КМДА від 16.10.07 р., №1354 "Провиконання протиаварійних робіт із закріплення схилу по вул. Вільшанській". ВАТ "СУППР" погодило генплан будівництва житлового, офісно-торгового і спортивно оздоровчого комплексу з вбудованою інфраструктурою і підземним паркінгом на вул. Вільшанській, 2-6 - І черга протизсувні заходи – будівництво багатоярусної підпірної стіни на стадії "П"(1 ярус). На даний час схил розвантажено від колишніх споруд і частково - від ґрунту. Розпочато роботи з укріплення верхньої частини схилу палями. В даний момент роботи призупинено. Схил біля тенісних кортів не укріплено. Для попередження техногенної аварії необхідно терміново виконати протизсувні заходи на схилі по проекту в повному обсязі.

- Схил яру, прилеглий до садиби по вул. Адмірала Ушакова. Діючий зсув. Є загроза будівлям і дорозі. Площа зсуву близько 1600 м2 Є розпорядження КМДА від 23.08.2006 р. №1267 „Про укріплення схилу біля садиби №6-а по вул. Адмірала Ушакова у Голосіївському районі", згідно якого ВАТ "СУППР" є замовником виконання протизсувних заходів. Виконано проектно-вишукувальні роботи. Затверджено проект, отримано позитивний висновок "Київдержекспертизи". Схил потребує укріплення, однак місцеві мешканці проти виконання протизсувних робіт. ВАТ "СУППР" внесло пропозицію до "Програми соціально-економічного та культурного розвитку м. Києва на 2010 рік" щодо укріплення схилу на даному об'єкті.

- Зсув ґрунтів біля Пішохідного мосту через Дніпро (2-й зсувний цирк). Площа зсуву 250м2. ВАТ "СУППР" є замовником на виконання протизсувні заходів. В 2009р .проектом Програми капітального будівництва було передбачено фінансування робіт на продовження будівництва протизсувних споруд, але кошти не виділялись і роботи не проводились.

- Зсув ґрунтів і деформації житлових будинків на вул. Пирятинській,13-1, 13 2, 15-1, 15-2 і Мічуріна, 48/11, 50 через руйнування водопроводу в садибі № 23-а на вул. Пирятинській і водонасичення ґрунтів. Виникла загроза руйнування цих будинків. Необхідно терміново виконати протизсувні заходи. ВАТ "СУППР" надало КП „Печерськ-інвест" (як замовнику проектно-вишукувальних і будівельних робіт) технічні умови на проектування протизсувних і протидеформаційних заходів для стабілізації та забезпечення довготривалої стійкості ділянки території і погодило НДІ проектреконструкція план відновлення доріг та благоустрою території, дощової каналізації, зовнішнього освітлення та підпірних стін у приватному секторі по вул./пров. Мічуріна, Пирятинської, Землянської. На теперішній час підпірні стіни не будуються.

- Схил, прилеглий до тильного фасаду 10-го корпусу Національного аграрного університету по вул. Героїв Оборони, 11. Діючий зсув площею близько 1300 м2. Розпорядженням КМДА від 05.12.06р. №1718 „Про укріплення схилу по вулиці Героїв Оборони, 11 у Голосіївському районі" замовником розробки проектно-кошторисної документації та здійснення укріплення схилу визначено ВАТ "СУППР". Розроблено проект, є позитивний висновок "Київдержекспертизи". Оскільки схил потребує невідкладного укріплення, ВАТ "СУППР" запропонувало внести даний об'єкт до "Програми соціально-економічного та культурного розвитку м. Києва на 2010 рік".

- Схил яру в районі будинку №31 по вул. Буковинській. Активне руйнування схилів яру. Необхідно припинити розвиток ерозійних і зсувних процесів, влаштувати водостічну систему, укріпити схили. Площа - 5000м2. ВАТ "СУППР" були видані технічні умови на проектування протизсувних заходів на схилах Микільської балки по вул. Буковинській. У 2006 р. ВАТ "СУППР" були розпочаті протизсувні роботи згідно Розпорядження КМДА від 01.03.04 р. №317 „Про здійснення протизсувних заходів на схилах Микільської балки по вул. Буковинській". В теперішній час роботи призупинені у зв'язку з протидією мешканців мікрорайону. Необхідно вирішити питання продовження робіт.

- Схил, прилеглий до садиб по вул. Адмірала Ушакова, 24 і 26 і Квітки- Основяненка, 14. Діючий зсув ґрунту площею до 1400 м2. в тилу садиб. Існує загроза садибам і будівлям. Протизсувні заходи не виконуються. Необхідно визначити замовника і виконати протизсувні заходи.

- Схил між садибами по вул. Корчуватській,13-17 та Голубим озером на вул. Квітки-Основ'яненка. Діючий зсув площею близько 1500 м2. При подальшому розвитку зсувного процесу є загроза руйнування житлових будинків. Розпорядженням КМДА від 23.08.2006р., №1266 "Про укріплення схилу біля садиб №№13,15,17 по вул. Корчуватській" ВАТ "СУППР" визначено замовником розробки проектно-кошторисної документації та здійснення укріплення схилу. У 2007 році було розпочато проектно-вишукувальні роботи, але до теперішнього часу ВАТ "СУППР" проект не отримав. Затримка зумовлена тим, що після виконання вишукувань з'ясувалось, що роботи неможливо виконувати без відселення мешканців будинку №13 і зрізання небезпечної частини схилу. На стадії розробки попереднього проектного рішення такі роботи не враховувались. В даний час роботи не виконуються у зв'язку з невирішеністю питань майнового і правового характеру. Необхідне термінове виконання протизсувних заходів.

- Схил по вул. Протасів яр, 39. Діючий зсув, на якому необхідно виконати протизсувні заходи. Зруйнована підпірна стіна між територіями ТОВ "Холдингова компанія "ЕНСО-ГРУП" та ТОВ "Бора". Об'єкт внесено до проекту Програми виконання заходів щодо підвищення стійкості схилів у м. Києві на період 2006 -2010 рр. ВАТ "СУППР" видало технічні умови ТОВ "Холдингова компанія "ЕНСО-ГРУП" (вул. Протасів Яр, 39) та ТОВ "Бора" (вул. Миколи Амосова), які розташовані на зсувному схилі. Проектні матеріали на погодження до ВАТ "СУППР" не надавались. Площа зсувної території 7500 м2.

- Схили Багрінового яру, що руйнуються біля території ГБК „Юпітер", „Волна", УІСП „Венето", складів заводу „Радар". Необхідна реконструкція, чистка існуючого водостічного колектора, прокладеного по дну Багрінового яру. Колектор перебуває у незадовільному стані. Слід продовжити його будівництво далі по тальвегу нижньої частини яру і укріпити схили яру на площі близько 15000м2 Згідно протоколу №31 від 26.12.05р. Постійною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА вирішено виконати протизсувні заходи. Кошти на виконання робіт не виділялись, в теперішній час роботи не виконуються.

- Схили на пров. Моторному біля озера, яке знаходиться в районі ВАТ„Корчуватський завод будматеріалів і конструкцій". Зсув ґрунту площею близько 2800 м2. Необхідно визначити замовника і виконати протизсувні заходи.

- Схили Національного ботанічного саду НАНУ ім. М. Гришка. Зсувні явища та ерозія на схилах вздовж Наддніпрянського шосе на площі біля 5000 м2. Необхідно виконати протизсувні заходи.

- Схил між пров. Кленовим і АТП-7 (вул. Кіквідзе, 43). Періодичне ерозійне розмивання схилу площею близько 4000 м2 з виносами розрідженого ґрунту на територію ВАТ „АТП-7". Необхідно визначити замовника і виконати протизсувні і протиерозійні заходи.

- Схил, прилеглий до садиби по вул. Менделєєва, 45. Деформація поверхні насипного укосу, тріщини заколу внаслідок самовільного некваліфікованого будівництва мешканцями садиби на площі близько 600 м2. Можливе виникнення зсувних явищ. Землекористувачу слід забезпечити стійкість схилу по спеціальному проекту.

- Схил біля ділянки будівництва житлового будинку по вул. Редутній,65-71. Деформації в суміжних будинках і садибах, які виникли після початку будівництва. Необхідно вирішити питання забезпечення стійкості території приватної забудови і схилу від можливих зсувів і руйнувань (насамперед в районі садиби №59 по вул. Редутній).

- Схил на вул. Чорногірській біля садиб №32,34,36. Значні деформації, відхилення підпірних стін біля Гаража Федерації профспілок у зв'язку з водонасиченням ґрунтів побутовими стоками. Площа близько 1200 м2. Необхідно виконати підсилення підпірних стін для недопущення зсуву, збудувати централізовану побутову каналізацію в мікрорайоні з підключенням до неї приватних будинків.

- Схил біля садиби по вул. Сорочинській, 6. Внаслідок аварії і витікань води в колодязі пожежного гідранту відбулись деформації дороги біля колодязя і гаража на схилі в садибі №6. Можливе руйнування гаража. Порушення поверхневого стоку на дорозі призводить до водонасичення ґрунтів і ерозії схилу в садибі №6. Необхідне укріплення схилу біля гаража, перепланування поверхні дороги з організацією поверхневих стоків на вул. Сорочинській.

- Тверський тупик, 6/8. Через незадовільну експлуатацію дренажної штольні, побутової і дощової каналізації та відсутність належної організації поверхневих стоків біля будинку періодично виникають провали і деформації асфальту прибудинкової території. Можливі зсуви ґрунтів на прилеглому до прибудинкової території схилі. Необхідно привести до робочого стану всі водонесучі комунікації і дренажну штольню, забезпечити їх належну експлуатацію, а також провести технічне обстеження будинку і фундаменту в комплексі з інженерно-геологічними роботами.

- Схил, де періодично відбуваються виноси розрідженого ґрунту на дорогу і в садибу біля його підніжжя на вул. Червонопрапорній, 58 внаслідок невпорядкованості поверхневих стоків з плато. Площа близько 2000м2. Слід організувати відведення поверхневих стоків з плато, виконати укріплювальні заходи на схилі.

- Схили озера Глинка на місці колишнього кар'єру цегельної сировини біля Либідської площі з боку пров. Філатова - бульв. Дружби Народів. Періодична активізація зсувних явищ на площі біля 9000 м2. 13 березня 2009 р. навпроти будинку №3/1 по вул. Філатова стався новий зсув ґрунту об'ємом до 1500 м3 Необхідно зобов'язати землекористувачів виконати протизсувні заходи.

- Схили, прилеглі до ГБК "Буран" (Стратегічного шосе) та Голосіївського заводу СМІК і ГБК "Голос". Деформації і періодичні обрушення стрімких схилів і укосів старого кар'єру, що становить загрозу для гаражів, інших споруд та земельних ділянок. Необхідно визначити замовника, виконати протизсувні і протиерозійні заходи на площі близько 7000 м2.

- Схил біля вул. Ягідної, 60, корп. 7. Зсув площею близько 1700 м2. Необхідно визначити замовника і виконати протизсувні заходи.

- Схили Божкового яру. Техногенні зсуви. Яр пересипаний ґрунтовою греблею, за якою накопичуються атмосферні, підземні та технічні стоки. Потрібно прокласти водозливний колектор, виконати протизсувні заходи. Є розпорядження КМДА „Про виконання протизсувних заходів на схилах Божкового яру" від 15.03.2004 р. № 393. Генпідрядна організація "Концерн "Київпідземшляхбуд" в 2009 році проклала скидний колектор, ведуться опоряджувальні роботи. Для завершення виконання протизсувних заходів ВАТ "СУППР" запропонувало внести цей об'єкт до "Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Києва на 2010 рік".

- Схил біля Маріїнського парку на ділянці від Музичної раковини до оглядового майданчика на Радянській площі. Зсувний процес на протязі останніх десятиліть руйнує прибрівочну частину плато. Площа зсувного схилу складає біля 24500 м2. Замовником на виконання протизсувних заходів, згідно розпорядження КМДА від 07.10.1999 р. № 1641, визначено Дирекцію будівництва шляхово-транспортних споруд КК „Київавтодор". Проект протизсувних заходів реалізований не в повному обсязі. Об'єкт внесено до програми Першочергових заходів щодо підвищення стійкості схилів у місті Києві на період 2006-2007 років, затвердженої Київським міським головою. В 2008-2009 роках кошти на протизсувні заходи не виділялись, роботи не проводились.

- Ділянка Міського саду, який є продовженням Маріїнського парку, в даний час руйнується через ерозійні процеси. ВАТ "СУППР" є замовником проекту інженерних захисних заходів для стабілізації ділянки схилу. Проект розроблений. Постійна комісія з питань екологічної політики Київської міської ради не дає згоди на знесення зелених насаджень.

- Підпірні стіни між будинком №10 по вул. Костьольній і № 5/1 по вул. Трьохсвятительській знаходяться в гостроаварійному стані. Для укріплення вертикального укосу дороги необхідно терміново влаштувати нову підпірну стіну або підсилити стару. ВАТ "СУППР" направило листи в КП "ШЕУ Шевченківського району", генеральному директору КК "Київавтодор", КП "ЖЕК "Михайлівська", в Шевченківську РДА, в Управління з питань НС Шевченківського району та в Головне управління з питань НС КМДА, але становище до теперішнього часу не виправлене.

- Схил біля садиби по вул. Військовій, 15-а. Деформація самовільно збудованих на схилі підпірних стін на площі близько 700 м2. Новому землевласнику необхідно укріпити схил протизсувними спорудами по проекту, погодженому з ВАТ "СУППР".

- Схили рекультивованого звалища твердих побутових відходів в с. Пирогів. Надмірне водонасичення укосів фільтратом і поверхневими водами, ерозія та руйнування схилів з північно-західного і південно-східного боку звалища. Необхідно виконати протизсувні та протиерозійні заходи в повному обсязі.

- Схили яру біля вул. Весняної від будинків №№33,35 і до озера. Необхідно виконати протизсувні, протиерозійні заходи, організацію поверхневих і побутових стоків в мікрорайоні для запобігання можливим зсувам.

- Схили в кінці вул. Писаржевського розмиваються невпорядкованими поверхневими стоками з дороги. Для недопущення зсувів потрібно забезпечити стійкість укосів і схилів та виконати протиерозійні заходи.

- Схил між автостоянкою №48 Спілки автомобілістів України та ГБК „Деміївський яр" на пров. Бурмистенка перебуває в нестійкому стані, деформується. Гаражі останнього ряду автостоянки № 48, які самовільно побудовані, похилились. Необхідно укріпити схил.

- Схил, прилеглий до оглядового майданчика в районі Арки Возз'єднання в парку "Хрещатий". Зсув ґрунтів на площі близько 200 м. Є небезпека розвитку зсувного процесу і руйнування прогулянкової території парку. Кошти на проведення робіт не виділялись.

- Схили озера біля вулиць Квітки-Основ'яненка та Військової, 31-а. Періодичні зсувні явища на площі до 2700 кв. м. Слід забезпечити стійкість схилів.

- Схил вздовж ГБК „Дніпро-2" біля приватних садиб на ділянці між вул. О. Кошового і вул. Добрий шлях знаходиться в стані відносної стійкості. Слід укріпити стрімкий уступ схилу на площі до 1500 м2.

- Схил біля садиб по вул. Малокитаївській, 82, 84. Деформації підпірної стіни. Проводились роботи її підсиленню, але у зв'язку з невпорядкованістю поверхневих стоків у садибах можливий розвиток зсувних явищ. Землевласникам необхідно організувати поверхневі стоки в садибах.

- Схил, прилеглий до підпірної стіни по вул. Китаївській, 14-16. Деформації існуючих підпірних стін можуть призвести до їх руйнування і зсуву. Експлуатуючій організації необхідно реконструювати і підсилити підпірні стіни.

- Схил біля садиби №5-а по вул. Закарпатській. Без погодження проекту забудовником пересипано яр. Деформується недобудована підпірна стіна, недосконало організовано пропуск води по дну яру. Можливі зсувні явища. Землевласнику слід упорядкувати стік води на території ділянки і по дну яру.

- Схили яру біля пров. Стратегічного,23 привантажено насипом ґрунту, вони розмиваються неорганізованими поверхневими стоками з вулиці і садиби. Можливі зсувні явища. Слід визначити замовника, виконати протизсувні заходи на схилах яру, першочергово організувавши поверхневі стоки в районі садиби №23.

- Схили яру біля вул. Військової, 36-а,б та вул. Маршальської, 22. Значна стрімкість схилів і невпорядкованість поверхневих стоків в садибах можуть призвести до зсувів. Необхідні укріплювальні та інші протизсувні заходи.

- Схил між дорогами навпроти садиби по вул. Академіка Кащенка, 7 знаходиться в нестійкому стані, має тріщини заколів. Можливий зсув площею до 300 м2. Необхідно визначити замовника і виконати укріплення схилу і організацію поверхневих стоків.

- Схил біля дороги навпроти будинку по вул. Парниковій,4. Початкова стадія розвитку зсуву (площа біля 180 м2), деформація дороги. Для збереження дороги, інженерних комунікацій, прилеглих споруд і схилу необхідно невідкладно перекласти водопровід, забезпечити його належну безаварійну експлуатацію, влаштувати на дорозі зливову каналізацію і шляховий борт та укріпити схил.

- Схили яру в лісі біля вул. Ягідної, 58. Діючі зсуви площею біля 1500 м2. внаслідок концентрованого розмивання і водонасичення ґрунтів поверхневими водами з дороги. Необхідно забезпечити стійкість схилів, першочергово організувавши відведення шляхових поверхневих стоків до тальвегу яру. Забезпечити належну експлуатацію водопроводу на вул. Ягідній, на якому часто трапляються аварії.

- Схили вздовж вул. Ракетної, Панорамної до Лисогірського узвозу поступово розмиваються поверхневими стоками і руйнуються. Можливі зсуви. Слід організувати відведення поверхневих стоків з плато і виконати укріплювальні заходи.

- Схили і укоси Пирогівського кар'єру, де в даний час знаходиться полігон №6 ВАТ "Київспецтранс" (вул. Червонопрапорна, 94-96) поступово руйнуються і потребують влаштування стійкого профілю укосів, удосконалення організації поверхневих стоків.

- Ділянка схилу альпійської гірки Ботанічного саду імені академіка О.В.Фоміна Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Зсувний процес в верхній частині альпінарію, відбувається осідання ґрунту по тріщині заколу через водонасичення ґрунтів схилу. Необхідно виконати спеціальні протизсувні заходи. Силами Ботанічного саду закріплена частина небезпечної території, але цього недостатньо для забезпечення довготривалої стійкості ділянки схилу. Площа зсувонебезпечної території 4000 м2.

- Зсувонебезпечний схил між Міжнародним центром культури і мистецтв профспілок України (вул. Інститутська, 1) і Інститутом історії України та ВАТ "Київоздоббуд" (вул.Грушевського, 4). Порушення, допущені при влаштуванні дощової каналізації і відсутності належного технічного обслуговування цієї каналізації, викликали руйнування схилу. Можливе виникнення надзвичайної ситуації, пов'язаної із зсувом ґрунтів та руйнуванням будівель. Для виправлення становища необхідно привести до робочого стану дощову каналізацію і ліквідувати промивини на схилі. З цього приводу було проведено засідання Комісії ТЕБ та НС Печерської РДА,

- XXXI зсувний цирк (ур. Спаський Яр) на правому березі р. Дніпра. Відбуваються деформації і осідання оглядового майданчика і алеї парку, руйнуються підпірні стіни ВАТ "СУППР". Можливе виникнення зсуву.

- Об'єкт - "Будівництво офісно-житлового центру по вул. Мечникова між будинками, 9-а і 11" (замовник будівництва - ТОВ "Георгій"). При влаштуванні пальового огородження котловану відбулося осідання брівки схилу і прибудинкової території будинку № 7 на вул. І. Мар'яненка. Можливий розвиток зсувного процесу. Для виправлення становища ВАТ "СУППР" надало припис генпідряднику ТОВ "Газ-Тех-Комплект" з вимогою забезпечити стійкість схилу і прибудинкової території. Вимоги припису не виконано. Згідно протокольних доручень Комісії ТЕБ та НС забудовник зобов'язаний виконати термінові протидеформаційні заходи для будинку № 7 на вул. І. Мар'яненка і побудувати застійний дренаж. На підставі розпорядження КМДА від 16.10.08р. № 1430 "Про виконання протиаварійних робіт з підсилення фундаментів житлового будинку № 7 на пров. І.Мар'яненка", ВАТ "СУППР" погодило ДП "ВЦБК" схему розташування підсилення фундаментів будинку.

- Об'єкт - "Будівництво 2 житлових будинків № 5-а і 5-6 на вул. Мечникова, офісного центру на вул. Мечникова, 1 та медичного комплексу на вул. Шовковичній, 39/1" (замовник - УПІК "Проміндустрія"). При виконанні земляних робіт підрізано зсувонебезпечні схили без тимчасового кріплення укосів на території Олександрівської клінічної лікарні. Можливі виникнення зсувівґрунтів, є загроза руйнування дороги і споруд лікарні.

- Об'єкт - "Будівництво житлового будинку по вул. Шовковичній, 39/1-а. При виконанні земляних робіт забудовником "Житло-Буд" небезпечно підрізано схил без укріплення укосу. Можливе виникнення зсуву ґрунтів. Для виправлення становища ВАТ "СУППР" надало припис порушнику ТОВ "Житло-Буд" з вимогою забезпечити стійкість підрізаного укосу і повідомило Київську міську державну адміністрацію. Вимоги припису не виконано. Згідно п.1 розпорядження КМДА № 1487 від 30.12.2009р. "Про виконання протиаварійних робіт в нижній частині зсувонебезпечного схилу з влаштуванням підпірної стіни на території Олександрівської клінічної лікарні м. Києва на вул. Шовковичній, 39/1-а у Печерському районі", Відкритому акціонерному товариству "Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт" доручено здійснити протиаварійні роботи з укріплення схилу з влаштуванням підпірної стіни на території Олександрівської клінічної лікарні м. Києва на вул. Шовковичній, 29/1-а.

- Кловський узвіз, 14-18. Внаслідок незадовільної експлуатації дощової каналізації прибудинкових територій будинків №№ 15, 17, 19 на Печерському узвозі (служба КП "Липкижитлосервіс" ) зруйновано оглядовий колодязь. Дощова вода з колодязя тече на схил, руйнується схил і підпірна стіна ВАТ "СУППР" в підніжжя схилу. Можливе виникнення зсуву аварійного характеру. ВАТ "СУППР" надало приписи порушникам протизсувного режиму КП "Липкижитлосервіс" і ЖБК "Печерський" з вимогою привести до робочого стану дощову каналізацію та повідомило про порушення Управління житлово-комунального господарства Печерської РДА. Вимоги приписів не виконуються.

- Схил біля Дальніх печер Києво-Печерської Лаври з боку Набережного шосе (біля джерела). Підрізано зсувонебезпечний схил під час відновлення джерела. Без проектної документації будується храм. Існує небезпека обрушення схилу і вище розташованої території. Про порушення протизсувного режиму ВАТ "СУППР" повідомило Печерську районну у м. Києві державну адміністрацію. Необхідно забезпечити стійкість підрізаного схилу.

- Площа І. Франка. Неупорядкованість і випуск поверхневих стоків з прибудинкових територій будинків №№ 19-6, 21/12, 17-а на вул. Лютеранській призвело до руйнування схилу з боку пл. І. Франка. Утворились вимивини ґрунту, водовідвідний лоток і цегляна підпірна стіна зазнали руйнувань. Можливе виникнення зсуву ґрунтів. ВАТ "СУППР" надало приписи порушникам ЖЕО-601 і Гімназії № 86 "Консул" (ДНЗ № 107) з вимогою організувати поверхневі стоки на прибудинкових територіях, ліквідувати на схилі вимивини ґрунту, привести до робочого стану водовідвідний лоток, підпірну стіну та повідомило КП "Печерськжитло" і Управління житлового господарства Печерської РДА. Вимоги приписів не виконуються.

- Вул. Мечникова, 7-а. Відсутність дощової каналізації з прибудинкових територій будинку №14 на вул. І. Мар'яненка призвела до потрапляння поверхневої води на прилеглий схил. У нижній частині схилу утворились ерозійні вимивини, руйнується підпірна стіна на прибудинковій території будинку № 7-а на вул. Мечникова. Можливе виникнення зсуву ґрунтів. У зв'язку з цим порушенням протизсувного режиму ВАТ "СУППР" повідомило Печерську РДА і ЖБК "Дружба".

- Пров. К. Гордієнка, 3. Після ліквідації аварії на водокомунікаціях відбувається осідання ґрунту, яким було засипано провал, і борту вздовж укосу біля будинку № 3. Атмосферна вода з прибудинкової території тече на схил, надмірно зволожуються ґрунти схилу. Якщо якісно не відновити борт вздовж укосу, то це може призвести до зсуву ґрунтів і повторної аварії водокомунікацій. Для виправлення становища ВАТ "СУППР" надало припис КП "ШЕУ Печерського району" і повідомило про це Управління з питань ТЕБ та НС Печерської РДА. На сьогоднішній день порушення не виправлено.

- Схил Байкової гори між садибами № 48-56 по вул. Волзькій та ГБК "Козацькій" по вул. Кіровоградській. Неукріплена ділянка схилу: існуюча стіна не відповідає навантаженням від схилу. Необхідно припинити потрапляння побутових стоків мешканців вул. Волзької на схил, укріпити протизсувною спорудою ділянки схилу.

- Садиби по вул. Монтажників, 32, 50. Руйнування незакріпленої ділянки схилу внаслідок розмивання поверхневим стоком. Необхідно прокласти дощову каналізацію до тальвегу Божкового яру, запроектувати та виконати протизсувні заходи. Замовник КП "Дирекція з управління і обслуговування житлового фонду Солом'янського району".

- Схили Солом'янського ландшафтного парку. Ерозія схилу внаслідок неупорядкованого поверхневого стоку. Слід відновити роботу дощової каналізації, вжити заходи для недопущення розвитку ерозії з території міської клінічної лікарні № 4 до вул. Механізаторів. Замовник КП УЗН Солом'янського району. ВАТ "СУППР" надало технічні умови замовнику, проектні матеріали на розгляд та погодження до ВАТ "СУППР" не надавались.

- ГБК "Волгоградський", вул. Городня, 13. Розмивання ділянки схилу внаслідок неупорядкованого поверхневого стоку. Необхідно довести дощову каналізацію до тальвегу яру, укріпити схили. Відповідальний ГБК "Волгограський".

- Ділянка схилу Батиєвої гори по вул. Провідницькій, 21, 21-а. Влаштовано насип на зсувонебезпечний схил без влаштування тимчасового кріплення укосів. При водонасиченні ґрунтів поверхневими стоками можливе обрушення схилу. Відповідальний приватний забудовник. ВАТ "СУППР" надало технічні умови на проектування замовнику, проектні матеріали на розгляд та погодження до ВАТ "СУППР" не надавались. Порушнику вручено припис, укоси частково закріплені.

- Схил Юрківського яру по вул. Нижньоюрківській,53. Зсув ґрунту. Площа 14000 м2. Необхідно завершити будівництво протизсувних споруд які були розпочато в 2008 р. В проекті Програми капітальних вкладень та введення в діюпотужностей Київської міської державної адміністрації на 2009 р. по ВАТ "СУППР" були передбачені кошти в сумі 8205 тис. грн. на продовження виконання протизсувних робіт. В 2009 році кошти на цей об'єкт не виділялись. На теперішній час об'єкт внесено в Програму соціально-економічного розвитку м.Києва на 2010 р. в якій передбачено 11593,8 тис. грн.

- Схил Юрківського яру біля будівлі Свято-Макаріївської церкви ( вул. Стара-Поляна,46). Розвиток зсувних процесів. Площа 3000 м2 Виконання протизсувних заходів. В 2009 році кошти на цей об'єкт не виділялись.

- Діючий зсув на схилі Юрківського яру між територією автокооперативу „Макарівський" по вул. Отто Шмідта, 2/2 та земельними ділянками по вул. Нижньоюрківській, 12-14. Площа зсуву близько 4000 м2. Причина зсуву порушення протизсувного режиму при забудові: скидання поверхневих вод на брівку схилу, підрізання його підніжжя. На теперішній час будівництво протизсувних споруд не виконується. Спостерігається подальший розвиток зсувних процесів. На схилі з'явились нові тріщини заколу, частина гаражів автокооперативу впала. Є небезпека для будівель та приміщень підприємств ПНВП «Петор» та «УкрросЕКСО», що розташовані в підніжжі схилу по вул. Нижньоюрківській, 12. Необхідно терміново за спеціальним проектом виконати комплекс протизсувних заходів.

- Територія ТОВ "Українська стрічкоткацька фабрика" по вул. Нижньоюрківській,31, що розташована в підніжжі крутого зсувонебезпечного схилу Юрківського яру. На схилі спостерігається розвиток ерозійних процесів та опливання ґрунту. Капітальних протизсувних споруд для захисту території від зсувів немає. Поширення розвитку зсувних процесів може спричинити руйнування будинку гуртожитку фабрики. Необхідно за спеціальним проектом виконати комплекс протизсувних заходів: будівництво підпірних стін, дренажів, водовідвідних лотків, планувальні та інші роботи.

- Діючий зсув (площею 2000 м2) на схилі між ГБК "Вільний" (вул. Кудрявська, 39) та ГБК "Сигнал" (вул. Петрівська, 32-34). Необхідно виконати протизсувні заходи. За Програмою соціально-економічного та культурного розвитку м. Києва на 2005р., затвердженою рішенням Київської міської ради від 28.12.2004р. за №1051/2461, та Розпорядженням Шевченківської РДА від 08.04.2004р. №620 «Про розробку проектно-кошторисної документації виконання реконструкції та проведення будівельних робіт на об'єктах Шевченківського району", (п.17 додатку про реконструкцію зсувонебезпечних схилів) передбачені кошти на проектування протизсувних заходів на схилах між будинками №10 по вул. Костьольній і № 5/1 по вул. Трьохсвятительській та на схилі між ГБК "Вільний" (вул. Кудрявська,39) та ГБК "Сигнал" (вул. Петрівська, 32-34). не виділялись кошти на виконання протизсувних робіт.

- Лівий схил Глибочицької балки між вулицями Лук'янівською та Глибочицькою, 69-71. Руйнування схилів внаслідок активної ерозії за рахунок витікань з пожежного гідранту і, можливо, з інших водоносних комунікацій. Площа розмивання - 420 м2. Слід засипати вимивини, укріпити схил.

- Діючий зсув на схилі Глибочицької балки між ділянкою по вул. Пимоненка, 13-а та кооперативною автостоянкою "Глибочицька" (вул. Глибочицька, 10). Площа зсуву - 400 м2. Будівництво протизсувних споруд, які б забезпечили довготривалу стійкість схилу, до теперішнього часу не виконано. Проектні матеріали на розгляд та погодження до ВАТ "СУППР" не подавалися. Необхідно виконати протизсувні заходи.

- Лівий схил Глибочицької балки на території будівельного майданчику по вул. Глибочицькій, 43. Розрито та не укріплено зсувонебезпечний схил. Єзагроза виникнення зсуву грунту на площі 1500 м2. Землекористувачу ТОВ "ЕЛ-Інвест" укріпити підрізани нестійкі ділянки схилу протизсувними спорудами.

- Кмитів яр. Зсув ґрунтів на території АК «Артемовець», вул.Мельникова,6. Площа аварійної ділянки схилу 300 м2. Необхідно терміново визначити замовника і виконати протизсувні заходи.

- Діючий зсув грунту на схилі Куренівського озера біля приватної садиби по вул. Фруктова,20-6. Площа зсуву 6000 м2. Причина зсуву привантаження брівки неукріпленого крутого схилу Сирецького яру звалищем будівельного сміття та грунта. Зсувом частково знищенні гідротехнічні споруд ВАТ "СУППР". Є загроза руйнування металевих гаражів на території садиби. Необхідно за спеціальним проектом виконати комплекс протизсувних заходів.

- Зсув грунту на схилі Куренівського озера з боку вул. Достоєвського. Причина зсуву є природний фактор: складний рельєф та інженерно-геологічні умови. Площа зсуву близько 4000м2. Необхідно за спеціальним проектом виконати комплекс протизсувних заходів.

- Схил Сирецького яру на території а/к "Бакинській" ( вул. Бакинська,35). Самовільне виконання земляних та будівельних робіт. Підрізано схили, заходи з укріплення не виконуються. Необхідно виконати комплекс протизсувних заходів.

- Територія виробничих баз комунальних підприємств Шевченківського району на вул. Бакинській, 35 Відсутність заходів по забезпеченню стійкості насипів. Виконання проектних та будівельних робіт по будівництву протизсувних споруд.

- Територія СПДЧ-14 по вул. Нижньоюрківській, 5, що розташована в підніжжі зсувонебезпечного схилу Юрківського яру. Спостерігається деформація підпірних стін на території частини, особливо стіни, що тримає спортивний майданчик на терасі схилу. Стіна має тріщини, відхилилась від вертикалі, металева огорожа, що влаштована на підпірній стіні, небезпечно нахилилась. Причиною деформацій підпірної стіни є невідповідність її конструкції реальним навантаженням від схилу, відсутність застійного дренажу, відсутність належної експлуатації і відведення поверхневих стоків на спортивному майданчику за підпірною стіною. Є небезпека руйнування підпірних стін. Необхідно виконати протиаварійні та протизсувні заходи.

- Схил залізничної виїмки вздовж колії, будівництво гаражних боксів ГБК "Ветеран" на вул. Козелецької, 2а. Влаштовано підрізання зсувонебезпечного схилу без тимчасового кріплення. Існує небезпека обрушення вище розташованої території, де знаходиться залізнична колія. Необхідно забезпечити стійкість підрізаних укосів, організувати поверхневі стоки.

- Схили біля котельної по Стратегічному шосе, 54. Періодичне розмивання схилу біля будівлі котельної технологічними та іншими водами. Необхідно усунути можливість витікань, ліквідувати ерозійні вимивини.

- Не закріплена ділянка схилу Байкової гори на території СТО ТОВ "Бастіон-600" на вул. Кіровоградській, 38. Аварійна ситуація, можливе обрушення ділянки схилу з руйнуванням садиб мешканців приватного сектору вул. Волзької. Необхідно укріпити підрізану ділянку схилу згідно проектних рішень, які необхідно погодити з ВАТ "СУППР". На даний час виконується укріплення підрізаної ділянки схилу, проектні матеріали на розгляд та погодження до ВАТ "СУППР" не надавались.

- Аварійний стан ділянки підпірної стіни ЗАТ "Трикотажна фабрика "Роза" на вул. Миколи Грінченка, 2/1. Утворення "пазух" між застійним водовідвідним лотком та підпірною стіною, тріщина в підпірній стіні. Необхідно привести ділянку підпірної стіни в належний робочий стан, забезпечити відведення поверхневого стоку з боку схилу.

- Аварійний стан схилу Совської балки біля магістрального трубопроводу теплових мереж в районі насосної станції № 2 теплових мереж по вул. Зеленогірській (біля Совських ставків). Внаслідок зсуву зруйнована недобудована підпірна стіна, а також підпірна стіна в підніжжі схилу. Відмічається відсутність експлуатації протизсувних споруд. Під загрозою руйнування знаходиться магістральний трубопровід теплових мереж. Необхідно запроектувати та виконати комплекс необхідних протизсувних заходів для забезпечення довготривалої стійкості схилу. Згідно розпорядження КМДА №47 від 09.02.2010р. "Про виконання протиаварійних робіт укріплення зсувонебезпечного схилу Совської балки біля вул. Петра Радченка", ВАТ "СУППР" є замовником проектних та будівельно-монтажних робіт укріплення зсувонебезпечного схилу Совської балки. Цей об'єкт внесено до Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста на 2010 рік.

- Зсув ґрунтів на схилі Совської балки на вул. Колоскова, навпроти приватної садиби № 5. Небезпека обрушення дороги вул. Колоскова. Причина зсуву: водонасичення ґрунтів за рахунок витікання з водопровідної системи, потрапляння розріджених ґрунтів до підніжжя схилу та динамічні навантаження від автотранспорту, відсутність нормативного запасу стійкості схилу. КП "ШЕУ Солом'янського району" необхідно виконати протизсувні заходи на зсувному схилі, забезпечити стійкість схилу та дороги вул. Колоскова.

- Володимирська гірка. Згідно розпорядження КМДА від 18.08.98р. № 1709 розроблено проект реконструкції і благоустрою Володимирської гірки, яким було передбачено влаштування підпірної стіни для укріплення брівки схилу біля пам'ятника Св.Володимиру. На сьогоднішній день підпірна стіна не побудована. В період весняної повені 2009р. виникли заколи, осідання брівки схилу та руйнування вимощення доріжки, яка проходить по схилу від пам'ятника Св.Володимиру до Володимирського узвозу. Можливе різке загострення зсувної ситуації. Для збереження стійкості цієї частини схилу необхідно побудувати підпірну стіну, виконати організацію поверхневих стоків, влаштувати борт на брівці схилу, ліквідувати депресії рельєфу, де накопичується вода.

- Вул. Басейна, 23/52. Незадовільна експлуатація службами КП УЖГ "Хрещатик" цегляної підпірної стіни і застінного водовідвідного лотка на території житлового будинку призвели до деформацій і руйнування стіни і лотка. Можливе виникнення зсуву грунтів, якщо не виконати необхідний ремонт протизсувних споруд - підпірної стіни і водовідвідного лотка. Для виправлення становища ВАТ "СУППР" надало приписи порушнику КП УЖГ "Хрещатик" і повідомило Головне управління комунального господарства.

- Територія приватних садиб непарного боку вул. Медвинської, 19-25 та прилегла до садиби № 27 територія. По вулиці відсутні дощова та побутова каналізації. Влаштований несанкціонований насип грунту на схил Божкового яру, є загроза сповзання насипу в яр. Необхідно організувати випуск поверхневих стоків з садиб, вулиці Медвинської і провулку Травневого, не допускаючи водонасичення ґрунтів, забезпечити пропуск води по дну яру і не допускати привантаження схилу насипами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]