Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyiv_2009.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
25.64 Mб
Скачать

13.5.2. Стан фінансування екологічної галузі

Основними платниками збору в м. Києві за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення протягом останн залишаються підприємства енергетики, такі як АЕК „Київенерго” та ЗАТ „Енергогенеруюча компанія “Дартеплоцентраль". Надходження збору від цих підприємств залежить від кількості, якості та структури використаного палива протягом року та середньодобових температур в опалювальний період.

За забруднення навколишнього природного середовища в 2009 році до за даними Державної податкової адміністрації до фонду охорони навколишнього природного середовища в м. Києві надійшло 84,607 млн.грн

В порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 44,524 млн. грн або майже на 105%.

13.6. Удосконалення систем управління та нормативно-правового регулювання у сфері охорони довкілля та екологічної бепеки

Система управління в галузі охорони довкілля потребує удосконалення. Потребує удосконалення й законодавче та нормативно-правове регулювання, а саме:

1. Внести зміни до Закону України „Про охорону навколишнього природного середовища” в ст.19 пункт д) „Компетенція виконавчих та розпорядчих органів місцевих Рад народних депутатів у галузі охорони навколишнього природного середовища” та в частину шосту ст.47.

2. З метою скорочення та спрощення процедури отримання дозволу на розміщення відходів та лімітів на утворення та розміщення відходів, необхідно внести зміни до ст.1, 20, 23 Закону України „Про відходи”.

3. Необхідно внести зміни у статтю 123 п. 6, ст. 151 п. 8, ст. 118 п. 9 Земельного Кодексу України.

Рішенням Київської міської ради від 26.06.03 №512/672 прийнято новий “Порядок надання земельних ділянок у користування в м. Києві”, в якому передбачено, що проекти відведення земельних ділянок у м. Києві узгоджується створеним у м. Києві Управлінням охорони навколишнього природного середовища виконавчого органу Київради (Київської міської держадміністрації), яке на цей час привласнює собі функції Державного управління охорони навколишнього природного середовища в м. Києві (територіального органу Мінприроди України) в частині порядку погодження питань, пов’язаних із вилученням (викупом), відведенням та наданням в оренду земельних ділянок (ст. 151, 123, 118 Земельного кодексу України).

Згідно з пунктом 8 ст. 151, пунктом 6 ст. 123 Земельного кодексу України найбільш доцільні місця розташування об’єктів, розміри намічуваних для вилучення (відведення) земельних ділянок та умови їх вилучення (відведення) мають погоджуватись зацікавленими у цьому юридичними особами з районними (міськими) природоохоронними органами.

4. Для забезпечення дієвих адміністративних заходів у відношенні порушників природоохоронного законодавства у питаннях охорони біоресурсів, у тому числі на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, Держуправління вважає за доцільне віднести до повноважень органів Мінприроди застосування ст.ст.91, 91-2, 91-3, 85, 85-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, для чого внести відповідні зміни до статей 242-1 та 221 зазначеного Кодексу.

5. Для вдосконалення нормативно правової бази з охорони водних ресурсів необхідно внести зміни та доповнення до ст. 16, 70, 88, 89, 105 Водного кодексу України.

Пункт 9 ст.16 викласти у такій редакції: “погодження умов дозволів на спеціальне водокристування в разі використання поверхневих вод”.

Доповнити абзац 2 ст.70 після слів «…скидання забруднюючих речовин» словами «та дозволу на спеціальне водокористування».

Змінити назву ст. 79 на «Класифікація водних об’єктів України». Доповнити її поняттям «штучні водойми» та «озера».

Статтю 88 доповнити розміром прибережних захисних смуг для штучних водойм (технічного та технологічного призначення), озер та для малих річок в тих місцях, де вони протікають у відкритому та закритому колекторі.

До ст.89 доповнити другим абзацом „У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється: розміщення авторемонтних майстерень, автозаправочних станцій, складів паливно-мастильних матеріалів та зливно-наливних естакад нафтопродуктів”.

Доповнити п.6 ст.89 Водного кодексу України словами “звалищ побутових, будівельних відходів”.

З абзацу 4 ст.105 вилучити слово “пошукових”, а після слів” …на балансі яких вони знаходяться”, доповнити “…після їх обстеження і надання висновку спеціалізованими організаціями, які мають дозволи (ліцензії) на проведення цих робіт та дозволу органів Мінекобезпеки на проведення ліквідаційного тампонажу”.

6. Внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.98р. № 1218 „Про затвердження Порядку розроблення, затвердження і перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів”:

7. Відповідно до п.5 та п.6 Постанови Кабміну України від 12.07. 2005 р. № 557 “Про затвердження порядку видачі дозволів на проведення робіт на землях водного фонду” необхідно розробити та затвердити перелік документів, які додаються до заяви, зразок заяви та форма дозволу, які повинні затверджуватись Міністерством будівництва архітектури та житлово-комунального господарства, Мінприроди та Держводгоспом.

8. На підставі п.3 постанови КМУ від 13.03.2002р. № 321 «Про затвердження Порядку погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористування» та внесення змін до постанови КМУ від 10.08.1992р. № 459 необхідно розробити Інструкцію щодо надання дозволів на спецводокористування.

9. Розробити нормативно-правовий документ щодо послідовності та першочерговості отримання водокористувачами - надрокористувачами дозволів на спецводокористування та спеціальних дозволів (ліцензій) на користування надрами (підземними водами), із встановленням термінів отримання ними ліцензій.

10. Необхідно розробити норми допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних дощових водах, що відводяться до міської дощової каналізації.

11. Запровадити надання пільг при оподаткуванні підприємств, установ і організацій в разі реалізації ними заходів щодо раціонального використання природних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища, при переході на маловідходні, ресурсо- та енергозберігаючі технології, організації виробництва і впровадженні очисного обладнання і устаткування для утилізації та знешкодження відходів, приладів контролю за станом навколишнього природного середовища та джерелами викидів і скидів забруднюючих речовин, а також виконання інших заходів, спрямованих на поліпшення охорони навколишнього природного середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]