Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyiv_2009.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
25.64 Mб
Скачать

5.4.3. Історико-культурна спадщина

Київ, поєднавши в собі різні епохи і періоди літочислення, відзначається неповторною природною і архітектурною своєрідністю. Виключне значення об'єктів його історико-культурної спадщини неодноразово стверджувалось багатьма постановами Уряду. Саме тому стародавній історичний центр міста, його унікально-мальовничий ландшафт запропоновані Національною комісією України у справах ЮНЕСКО до включення у список всесвітньої культурної спадщини. На цей час триває робота по оформленню належних документів.

Фото 5.13. Андріївська церква

Фото 5.14. Софія Київська

Площа міста складає 836 кв. км. , площа забудови міста - 364 кв. км., в тому числі історичної- 90 кв. км., історична забудова Києва в цілому складає близько 12.000 споруд. Загальна кількість об'єктів культурної спадщини по м .Києву станом на 1.05.2010 року становить 4272 об'єкта. З них пам'яток національного значення 379, місцевого значення 2171, щойно виявлених об'єктів культурної спадщини 1598.

Одночасно інформуємо, що на державному обліку перебуває 25 пам'яток садово-паркового мистецтва (13 національного значення, 12 місцевого значення) та 1 памятка ландшафту („Історичний ландшафт Київських гір і долин ріки Дніпра в межах Дніпровського, Подільського, Шевченківського районів).

Крім того повідомляємо, що в Києві існують пам'ятки природи, які не перебувають в компетенції Головного управління охорони культурної спадщини.

Історико-культурна спадщини Києва постійно поповнюється новими об'єктами, які відповідно до Закону України „Про охорону культурної спадщини" включаються до Державного Реєстру нерухомих пам'яток України та до Переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини.

На території міста розташовано 4 архітектурних та археологічних заповідника. Два з них мають всесвітнє значення: ансамбль Софії Київської та комплекс Києво-Печерської Лаври. У приміській зоні Києва знаходиться два архітектурних заповідника: Музейнародної архітектури і побуту "Пирогово", в якому сконцентровано 243 пам'ятки архітектури, та заповідник "Китаєво", в якому знаходяться 18 пам'яток архітектури. Окрім того, в Києві є 4 археологічних заповідника з 11-ма пам'ятками. На території колишніх дачних місцевостей Святошин та Пуща-Водиця налічується відповідно 7 та 11 пам'яток.

До Поясу бойової слави міста Києва (1941-43 рр.) увійшло 5 пам'яток історії.

Робота по виявленню нових пам'яток культури триває.

Міжнародний статус Києва як столиці великої європейської держави потребує нової містобудівної концепції розвитку, упорядкування і благоустрою його території, особливо історичного центру. Це стосується в першу чергу проведення ремонтно-реставраційних робіт, відродження видатних архітектурних ансамблів і пам'яток національної культурної спадщини.

Як відомо, без минулого немає сучасного, без сучасного не може бути майбутнього. Величезну культурну спадщину залишили нам предки. І все найцінніше, що дійшло до нас через віки, потрібно зберегти для прийдеш них поколінь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]