Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyiv_2009.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
25.64 Mб
Скачать

6.3 Якість грунтів

6.3.1 Якість грунтів сільськогосподарського призначення

Спостереження за забрудненням земель сільськогосподарського призначення на території м. Києва не проводяться, так як їх частка в загальній структурі земельного фонду незначна і складає менше 5,6 %.

6.3.2 Забруднення грунтів

Основними забруднювачами ґрунтів у місті є нафтопродукти, хлориди, солі важких металів, отрутохімікати, феноли та інші речовини.

Моніторингові спостереження ґрунтів та державний контроль грунтів проводять в м. Києві ДРГП „Північгеологія”, Центральна геофізична обсерваторія, СЕС в м. Києві та Державна екологічна інспекція в м. Києві.

Для Києва характерна нерівномірність забруднення грунтів в різних районах міста. Згідно з даними ДРГП „Північгеологія”, біля 95% житлової та промислової площі міста за станом грунтового покриву можна віднести до слабкого та допустимого ступеню забруднення, а інші території знаходяться в межах від помірно-небезпечного до надзвичайно-небезпечного ступеня.

Максимально забруднені ділянки виявлені в Дарниці, на Подолі, Шулявці, в с. Пирогів. Забруднення ґрунтів в Дарниці зумовлене виробничою діяльністю заводу „Радикал”, який протягом майже 50 років використовував сполуки ртуті без належних заходів захисту атмосферного повітря і ґрунтів. На цій ділянці концентрації ртуті (метал першого класу небезпеки) перевищують фонові. Уміст металу в ґрунті сягає 10 мг/кг і навіть більше. Перевищення над фоновими стосуються також міді та олова. Вміст свинцю та цинку є більшим за фоновий.

На Подолі і Шулявці забруднення ґрунтів зумовлене діяльністю підприємств електротехнічної, хімічної, машинобудівельної, поліграфічної промисловості. Отже, ділянки забруднення переважно співпадають з промисловими зонами та автодорогами, які і є основними джерелами забруднення навколишнього природного середовища.

Ще одна ділянка зі значним (небезпечним) рівнем забруднення розташована поряд із Гаванню поблизу заводу „Ленінська кузня” і річкового вантажного порту. Характерні перевищення вмісту важких металів: мідь, олово, срібло, свинець і цинк.

Не менш важливою проблемою забруднення грунтів є відсутність мереж водовідведення в районах малоповерхової садибної забудови м. Києва, т.я. при використанні вигрібних ям відбувається забруднення грунтів та поверхневих вод. На сьогоднішній день, розроблена та затверджена "Програма розвитку, реконструкції та ремонту водопровідно-каналізаційного господарства районів малоповерхової і котеджної забудови м. Києва" на період 2003-2010р.р." від 26.12.2002р. № 196/356, відповідно до якої розробляється проектна документація та виконуються роботи щодо каналізування малоповерхової забудови.

Порушення та рекультивація земель

Таблиця 6.3

Землі

2000

2005

2006

2007

2008

2009

Порушені, тис. га

-

-

-

-

-

-

% до загальної площі території

-

-

-

-

-

-

Відпрацьовані, тис. га

-

-

-

-

-

-

% до загальної площі території

-

-

-

-

-

-

Рекультивовані, тис. га

-

-

-

-

-

-

% до загальної площі території

-

-

-

-

-

-

Показники державного контролю грунтів

Таблиця 6.4

Показники, що контролювались

Площа земель

ної ділянки на якій контролювався показник, м2

Площа земельної ділянки, на якій зафіксовано перевищення нормовано вмісту показника

Кількість визначень, в яких виявлено перевищення вмісту показника

назва

кількість

визна

чень, шт

ГДК

фонового вмісту

м2

%

всього

у тому числі, раз

всього

у тому числі, раз

до 2

від 2 до 5

від 5 до 10

від 10

до 2

від 2 до 5

від 5 до 10

від 10

шт

%

шт

%

шт

%

шт

%

ш т

%

шт

%

шт

%

шт

%

нафтопр.

16

-

10

1

10

4

40

2

20

3

30

10

1

10

4

40

2

20

3

30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]