Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyiv_2009.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
25.64 Mб
Скачать

4.4. Екологічний стан Азовського та Чорного морів

4.5. Якість питної води та її вплив на здоров'я населення.

Система централізованого водопостачання м.Києва включає Дніпровську, Деснянську водопровідні станції, артезіанські свердловини, насосні станції першого, другого, третього та четвертого підйомів, водопровідні мережі. В останні роки спостерігається значне скорочення водоспоживання. Кількість поданої у місто води в 1991р. була в середньому 1560 тис.м3/добу. На сьогодні середньодобова подача води в водопровідні мережі міста складає біля 900-1000 тис.м3/добу, з них: Дніпровська водопровідна станція - біля 200-300 тис.м3/добу, Деснянська - 500-600 тис.м3/добу, артезіанські насосні водопровідні станції-90-100 тис.м3/добу.

Джерелами водопостачання м.Києва є ріки Дніпро, Десна та підземна вода сеноман-келовейського та середньоюрського водоносних горизонтів. Вода річок в районі м.Києва відрізняється великою забрудненістю органічними речовинами природного походження - фульвіновими та гуміновими кислотами, які зумовлюють високу кольоровість та окислюваність води, великою бактеріальною забрудненістю, що особливо стосується р.Десни.

Артезіанська вода характеризується стабільними показниками якості, відповідає вимогам ГОСТ 2874-82 "Вода питна" і ГОСТ 2761-84 "Джеререла централізованого господарсько-питного водопостачанн". Але вона має підвищену корозійну активність, що викликає корозію сталевих трубопроводів і підвищення вмісту заліза у воді. В окремих районах (Троєщина, Оболонь, Корчувате) хімічний склад води сприяє росту синьо-зелених водоростей та залізобактерій, наявність яких погіршує якісгь питної води. Вода окремих свердловин має підвищений вміст марганцю, заліза, хлоридів.

Поверхневі води перед подачею у водопровідні мережі очищуються та знезаражуються на очисних спорудах Дніпровської та Деснянської водопровідних станцій реагентними методами по класичній схемі. Споруди водопровідних станцій складаються з водозабору, насосних станцій 1-го та 2-го підйомів, змішувачів, камер реакції, горизонтальних відстійників, швидких фільтрів, резервуарів чистої води, реагентного та хлорного господарств. Крім того, на Дніпровській водопровідній станції є станція озонування. При надходженні на очисні споруди вода оброблюється коагулянтами (сульфатом або оксихлоридом алюмінію) і флокулянтами. Після коагуляції забруднення видаляються з води шляхом осадження у відстійниках та подальшою фільтрацією на швидких фільтрах. Знезараження води проводиться хлором. Для запобігання утворення шкідливих хлорорганічних сполук застосовується амонізація води.

Управління експлуатації артезіанських свердловин і насосних водопровідних станцій нараховує 371 артезіанську свердловину, 33 насосні водопровідні станції і 5 насосних станцій 3 підйому, 59 резервуарів чистої води загальним об'ємом 216,8 тис.м3, 33 підкачувальні насосні станції. У зв'язку з тим, що вода спочатку поступає в резервуари чистої води, а потім насосами подається у водопровідні мережі, для гарантованої бактеріальної безпеки вода знезаражується хлором (скраплений хлор, гіпохлорит натрію).

Контроль якості води джерел водопостачання, води на етапах очистки і питної води здійснюється трьома атестованими виробничими лабораторіями ВАТ "АК "Київводоканал" (Деснянської і Дніпровської водопровідних станцій та Центральною) за щорічним планом робіт, який погоджується з органами санітарного нагляду міста, за хімічними, бактеріологічними, гідробіологічними та радіологічними показниками. Крім того, щорічно проводяться експедиції по вивченню якості води та виявленню джерел її забруднення в зонах санітарної оборони П-Ш поясів річок Дніпра та Десни.

Якість води на водопровідних станціях контролюється на всіх етапах очистки води та перед подачею у водопровідні мережі цілодобово. Центральною лабораторією вода контролюється на насосних водопровідних станціях, артезіанських свердловинах, у контрольних точках мереж, водорозбірних колонках, бюветних комплексах. Контроль якості води здійснюється: щоденно - по 20, щомісячно - по 48, щорічно - по 73 інгредієнтах.

За результатами лабораторних досліджень якість питної води відповідає вимогам ГОСТ 2874- "Вода питна".

Захворювань, пов’язаних з вживанням недоброякісної питної води, в місті Києві впродовж останніх 30-ти років держсанепідслужбою не зареєстровано.

Фото 4.3. Деснянська водопровідна станція Департаменту експлуатації водопровідного господарства ВАТ "АК "Київодоканал". Обладнання для хлорування води

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]