Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТ- методичка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Сканер.

Сканування — переклад зображень в цифровий, комп'ютерний вигляд.

Головні задачі, для вирішення яких потрібно сканер:

  • сканування зображень;

  • сканування тексту для подальшого розпізнавання

Звичайно, для якісного сканування і обробки зображень необхідний сканер набагато якісніший, ніж для простого сканування текстів.

Розрішувальна здатність для сканера є основною характеристикою. Вимірюється вона в крапках на ДЮЙМ.

Ручні сканери — самі невеликі і дешеві: такий сканер займає не більше місця, ніж книжка середнього формату. Хоча ручні сканери і забезпечують хороший рівень якості одержуваного зображення (дозвіл — до 800x800 dpi, розрядність — 24 біт), добитися його буде вельми непросто. Але головний недолік ручних сканерів — розмір зображення, що поміщається в його «розтруб». Як правило, він не перевищує 10 см.

Планшетний сканер. Сканерами цього типу є щось подібне до великого планшета. Паперовий лист із зображенням або текстом кладеться на прозору скляну поверхню, під якою «снує» елемент сканера, що розпізнає, прилад закривається кришкою... А далі сканер зробить все сам — так само, як працює ксерокс. Ось тільки на виході вийде не паперова, а цифрова копія картинки — файл.

Як правило, планшетні сканери успішно працюють з форматом картинки аж до А4 — стандартної машинописної сторінки. Є, звичайно, сканери формату A3 і навіть А2.

Модем.

Модем (слово, що відбулося від скороченого «модулятор — демодулятор») — пристрій, призначений для передачі даних від одного комп'ютера до іншого через посредство телефонних ліній. Він перетворює цифровий потік даних, що йдуть від комп'ютера, в суміш «жужжіта з шипітом» — тобто в аналоговий, чутний людським вухом сигнал, який сприймають телефонні лінії.

Існують інші модеми — кабельні, цифрові. Сигнал вони посилають по цифрових каналах (волоконно-оптичні кабелі або лінії кабельного телебачення). Але при цьому як і раніше називаються модемами.

Влаштований модем достатньо просто: його основою є декілька мікросхем, що відповідають за виконання трьох ключових задач:

Цифровий сигнальний процесор (DSP) керує всім процесом підготовки комп'ютерної інформації до передачі — її розбиття на «пакети» відповідно до одного з підтримуваних протоколів. Саме в його веденні знаходиться підтримка протоколів, а також програмна «начинка» модему — BIOS, який частіше називають просто «прошивкою».

Проходячи через DSP, інформація передається спеціальній мікросхемі контроллера, що відповідає за стиснення інформації, а заразом і за корекцію помилок.

Нарешті, за повністю готові до відправки дані береться кодек (Digital-Analog Coder-Decoder), чиєю роботою є переклад цифрових сигналів в аналогові, які і відправляються в подорож але телефонним лініям. Інформація, що поступає на ваш комп'ютер через Інтернет, проходить через зворотне перетворення, з аналогових сигналів в цифрові, і потім передається для обробки контроллеру і процесору DSP.

Питання до тестів зі змістового модуля 2

  1. Розкрийте поняття персонального комп’ютера.

  2. Дайте пояснення поняттю апаратне забезпечення.

  3. Які існують основні пристрої персонального комп’ютера?

  4. Що таке карта пам’яті?

  5. Які існують механізми збереження інформації на карті пам’яті?

  6. Пояснити функції пристроїв персонального комп’ютера.

  7. Що входить до пристроїв системного блоку?

  8. Яке призначення пристроїв системного блоку?

  9. Що таке магістрально-модульний принцип роботи персонального комп’ютера?

  10. Який тип речовини лежить в основі передачі комп’ютерної інформації по технічним пристроям?

  11. Що входить до групи допоміжних при строїв?

  12. Що таке носії інформації?

  13. Які існують види та типи носіїв інформації?