Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТ- методичка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Використання комп’ютерних програмних продуктів при підготовці фахівців фізичної культури

Комп'ютерних програм, розроблених для підготовки майбутніх фахівців галузі фізичного виховання та спорту, значно менше.

Так, для забезпечення навчального процесу електронними навчальними системами на кафедрі інформатики та біомеханіки Харківської академії фізичної культури під керівництвом професора В.С.Ашаніна розроблені та впроваджені в навчальний процес комп'ютерні підручники з дисциплін «Математичні основи спортивної інформатики», «Основи інформатики», «Біомеханіка».

Є.Н.Яшкіна досліджувала шляхи удосконалення вивчення предмету «Інформатика» у вузах фізкультурного профілю, А.В.Ходикін і В.Я.Колесник вивчили результати впливу комп'ютеризації вузів на здоров'я студентів.

Заслуговують на увагу електронні версії курсів, які розроблені на факультеті фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету імені В.Гнатюка. Зі всіма ними можна ознайомитися на сайті вузу.

Таким чином, у галузі фізичної культурі і спорту розроблено достатньо комп'ютерних програм, однак методологія їх використання детально не розроблена і потребує належного наукового обґрунтування.

Навчальний процес з фізичного виховання, як складова частина освітньої та професійної підготовки майбутніх фахівців, вимагає пошуку більш ефективних засобів та методів проведення занять, створення відповідних передумов та озброєння вчителя фізичної культури засобами інформаційних технологій, що дозволить оптимізувати процес фізичного виховання студентів і школярів.

Самостійна робота №2.

«Основні принципи кодування інформації та одиниці вимірювання інформації»

  1. Представлення інформації засобами комп’ютерних технологій.

  2. Основи двійкової системи представлення комп’ютерної інформації.

  3. Алгоритм перекладу числа в двійкову систему.

  4. Представлення інформації в бітах та байтах.

  5. Таблиці кодів.

Форма захисту самостійної роботи: написання конспекту, комп’ютерне тестування

Питання до самостійної роботи:

  1. Яка система лежить в основі представлення комп’ютерної інформації?

  2. Які ви знаєте системи кодування інформації?

  3. Принципи кодування двійковою системою счислення.

  4. Охарактеризуйте представлення інформації в таблиці кодів.

  5. Навести алгоритм перекладу чисел в двійкову систему счислення.

Література:

  1. Ашанин В.С. Математические основы спортивной информатики. Серия «Спортивная информатика», вып.3 - Харьков.: ХаГИФК, 1998. –179 с.

  2. Ашанин B.C. Алгоритмические основы компьютерных технологий. Учебное пособие. - Харьков: ХаГИФК, 1998. – 117с.

  3. Інформатика. Комп'ютерна техніка. Комп'ютерні технології. Навч. посібник // за ред. д.е.н., проф. O.I. Пушкаря. - ВЦ «Академія», 2001. – 451с.

  4. Інформаційні технології та системи: Підруч. для студ. екон. Спец./Плескач В.Л., Рогу шина Ю.В., Кустова Н.П. – К.: «КНИГА», 2004. – 520с.

Представлення інформації засобами комп’ютерних технологій

Коли ми читаємо книгу, мінімальним інформаційним елементом для нас стає буква, цифра або розділовий знак. Разом — декілька десятків різних символів! При розмові ж ми повинні розпізнавати вже сотні (якщо не тисячі) мінімальних сигналів — звуки, елементи інтонації, мімічні і жестові сигнали...

Нам, людям, це важким не здається. Але наш мозок вчиться мистецтву розуміння цих сигналів довгі роки, методом проб і помилок переводячи зовнішні сигнали в зрозумілі йому нервові імпульси, що мчать по нейронних мережах. Ці імпульси і є основна, початкова мова мозку.

Такий самий принцип обробки інформації й для комп’ютера — вся зовнішня інформація перекладається найпростішою для комп'ютера мовою, мовою машинних кодів в двійковій системі. Ось з цієї «азбуки» інформаційної науки ми і почнемо.

Втім, чи азбука це? Адже букв-то якраз тут і ні, одні цифри — не дарма ж комп'ютерні технології нерідко називають ще і «цифровими». Та і цифр небагато — всього дві:

  1. — відсутність сигналу; 0 — його наявність.