Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТ- методичка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Порівняльний аналіз величин варіаційного ряду декількох вибірок.

Великий клас задач вибіркового методу класифікується як клас порівняльних задач. Порівнюються дві або більш вибіркові сукупності. При порівнянні встановлюється, чи належать ці вибірки до однієї і тієї ж генеральної сукупності або до різних.

У вибірковому методі передбачається, що при вибраній величині довірчої вірогідності величини генерального показника і відповідного показника для вибірки, обираної будь-яким способом з генеральної, помітні на величину помилки репрезентативності. Таким чином, якщо порівнювані вибірки належать до однієї і тієї ж генеральної сукупності, то спостережувана між ними відмінність може бути визначене як незначне, оцінюване величиною помилки репрезентативності. Якщо ж вибірки відносяться до різних генеральних совокупностям, то відмінність між їх показниками носитиме принциповий характер і може відрізнятися на величину, що значно перевищує величину помилки репрезентативності.

У першому випадку відмінність між вибірками називається статистично недостовірною, в другому – статистично достовірним.

Оцінку статистичної достовірності виробляють за допомогою спеціальних методів – критеріїв статистичної достовірності. Критерії бувають параметричні (Стьюдент, Фішер) – в цьому випадку необхідне визначення середньостатистичних показників ( , σ) – і непараметричні (Уайт, Вілкоксон, критерій знаків, Ван дер Вардена), де оцінка на достовірність пов'язана з ранжируванням початкових даних.

Таким чином, при роботі вибірковим методом на практиці фізичної культури і спорту можна знайти основні середньостатистичні показники великої групи випробовуваних за допомогою вивчення малого числа їх представників, а також виявити, чи принципова відмінність між декількома однотипними групами об'єктів.

Лабораторна робота 8 «Створення електронних таблиць, введення інформації та редагування осередків»

  1. Створення та редагування робочих книг.

  2. Робота з осередками.

  3. Привласнення імені осередку або діапазону осередків

Література:

  1. Ашанин В.С. и др. Применение электронных таблиц для статистической обработки данных (на примере Microsoft Ехсеl). Серия “Спортивная информатика”, Вып. 1 - Харьков: ХаГИФК, 1997 - 66 с.

  2. Дюк В.А. Обработка данных на ПК в примерах. - СПб.: Питер, 1997-240 с.

  3. Основы современных компьютерных технологий //под ред. проф. А.Д.Хомоненко - СПб.: Корона Принт, 1998 – 448 с.

  4. Человеко-машинные системы и анализ данных: Сб. научн. Трудов. – М.: РАН, Институт проблем передачи информации, 1992. - 174с.

Хід лабораторної роботи:

Теоретичний матеріал Створення та редагування робочих книг.

Файл Microsoft Excel називається робочою книгою. Робоча книга складається з робочих листів, імена яких (Лист1, Лист2, …) виведені на ярликах в нижній частині вікна робочої книги. Клацаючи по ярликах, можна переходити від листу до листу усередині робочої книги. Для прокручування ярликів використовуються кнопки зліва від горизонтальної координатної лінійки:

перехід до ярлика першого листу;

перехід до ярлика попереднього листу;

перехід до ярлика наступного листу;

перехід до ярлика останнього листу.

Робочий лист є таблицею, що складається з 256 стовпців і 65536 рядків. Стовпці іменуються латинськими буквами, а рядки – цифрами. Кожен елемент таблиці має адресу, яка складається з імені рядка і імені стовпця. Наприклад, якщо осередок знаходиться в стовпці F і рядку 7, то вона має адресу F7.

Для створення нової робочої книги слідує в меню Файл вибрати команду Створити. Для створення робочої книги на основі шаблону Книга можна клацнути кнопку .

Для відкриття існуючої робочої книги необхідно в меню Файл вибрати команду Відкрити або клацнути кнопку, після чого відкриється діалогове вікно Відкриття документа. За умовчанням в списку виводяться тільки файли з книгами Microsoft Excel, які мають розширення xls.

Для збереження робочої книги необхідно викликати команду Зберегти меню Файл або клацнути кнопку . При першому збереженні з'являється діалогове вікно Збереження документа.

Для перейменування листу необхідно виконати подвійне клацання на його ярлику і ввести нове ім'я. Його довжина не повинна перевищувати 31 символ, і не може містити наступні символи: \ / ? * : [ ] ).