Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТ- методичка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Поняття операційної системи

Операційна система (ОС) – це свого роду буфер-передавач між комп'ютерним «залізом» і різноманітними програмами. ОС приймає на себе сигнали - команди, які посилають інші програми, і «перекладає» їх зрозумілою машині мовою. ОС управляє всіма підключеними до комп'ютера пристроями, забезпечуючи доступ до них іншим програмам. Нарешті, третя задача ОС — забезпечити зручність роботи з комп'ютером для людини-користувача.

Кожна ОС складається як мінімум з трьох обов'язкових частин:

Перша — ядро, командний інтерпретатор, «перекладач» з програмної мови на «залізну», мова машинних кодів.

Друга — спеціалізовані програми для управління різними пристроями, що входять до складу комп'ютера. Такі програми називаються драйверами — тобто «водіями», що управляють. Сюди ж відносяться так звані «системні бібліотеки», використовувані як самою операційною системою, так і вхідними в її склад програмами.

Третя частина — зручна оболонка, з якою спілкується користувач — інтерфейс.

Операційні системи діляться на однозадачні і багатозадачні. Однозадачні операційні системи (DOS) могли виконувати в один і той же час не більш ніж одну задачу, а багатозадачні ОС (Windows) здатні одночасно управлятися з декількома процесами. Наприклад, в той самий момент, коли користувач набирає текст, комп'ютер може копіювати файл з мережі Інтернет, одночасно програючи музику.

Технологічні принципи роботи з Windows

Файловий менеджер «Провідник» (Explorer). Для його виклику вам потрібно зайти в розділ «Програми» кнопки «Пуск». Є і простіший спосіб — викличте Контекстне Меню кнопки «Пуск» і виберіть «Провідник».

Провідник складається з двох частин-вікон. У лівій частині дерево папок: вибравши будь-яку з них, ви зразу ж побачите в правому вікні список файлів, що містяться в ній, і вкладених тек.

Напроти імені багатьох папок в дереві знаходяться плюсики. Це значить, що ця папка містить в собі, крім файлів, ще і інші, вкладені папки.

Операції з файлами і папками:

  • Копіювання файлів

  • Видалення файлів

  • Перейменування файлу

  • Створення нового файлу, ярлика або папки

  • Архівація файлу або папки

Алгоритм та його властивості

Алгоритм – це метод (спосіб) рішення задачі, записаний за певними правилами, що забезпечують однозначність його розуміння і механічного виконання при всіх значеннях початкових даних (з деякої безлічі значень).

Рішення задач за допомогою ЕОМ припускає виконання наступних етапів: формулювання задач, вибір методу рішення задачі, складання алгоритму, складання програми, рішення задачі на ЕОМ за заданою програмою. Виходячи з цього, основні поняття вказаного процесу наступні: «метод» — «алгоритм» — «програма».

Основні властивості алгоритму:

  1. Дискретність алгоритму означає, що процес рішення задачі, визначуваний алгоритмом, розподілений на окремі елементарні дії (кроки) і, відповідно, алгоритм представляє послідовність вказівок, команд, що визначають порядок виконання кроків процесу.

  2. Визначеність алгоритму означає, що кожна команда алгоритму (розпорядження, видаване на кожному кроці) повинна бути зрозуміла виконавцю, не залишати місця для її неоднозначного тлумачення і невизначеного виконання. Опис алгоритму повинен бути таким, щоб його міг виконати будь-який грамотний користувач.

  1. Результативність алгоритму полягає у тому, що він завжди приводить до результату через кінцеве, можливо, дуже велике число кроків.

4. Масовість алгоритму полягає у тому, що кожен алгоритм, розроблений для вирішення деякої задачі, повинен бути застосовний для вирішення задач цього типу при всіх допустимих значеннях початкових даних.

Можливість використовування ЕОМ замість людини пояснюється відповідністю властивостей алгоритму і ЕОМ: алгоритм допускає механічне виконання його для вирішення задачі, а ЕОМ може механічно, не вникаючи, виконувати операції в заданому порядку.

Лабораторна робота 2

«Практичне освоєння програмного забезпечення»

  1. Поняття програмного забезпечення

  2. Системні програми

  3. Інструментальні програми

  4. Прикладні програми

  5. Контрольні питання до лабораторної роботи.

Література:

  1. Ашанин В.С. и др. Алгоритмические основы компьютерных технологий./ Серия «Спортивная информатика», Вып.2.- Харьков, ХаГИФК, 1998.- 117 с.

  2. Илюшин С. А., Собкин Б. Л. Персональные ЭВМ в учебном процессе. М.,1992.

  3. Леонтьев В.П. Новейшая энциклопедия персонального компьютера 2003. – М.:ОЛМА-ПРЕСС, 2003. – 920 с.: ил.

Хід лабораторної роботи:

Теоретичний матеріал

Поняття програмного забезпечення.

Програмне забезпечення - це інтелектуальна складова персонального комп’ютера, комплекс програм спрямованих на виконання завдань, функцій, тощо.

Працюючи з комп'ютером, більшість людей не створює потрібні програми самостійно, а лише користується вже готовими розробками. Тому і називаються вони користувачами. Приведемо основні комплекси програмних продуктів та їх класифікацію:

  • системні програми – комплекс програм, які забезпечують роботу всієї системи персонального комп’ютера;

  • інструментальні програми – комплекс програм, які знаходять та виправляють помилки в інших програмах;

  • прикладні програми – комплекс програм, призначений для виконання прикладних функцій.