Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТ- методичка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Клавіатура

Буквено-цифрові, призначені для введення інформації. Натиснення кожної з цих клавіш «посилає» в комп'ютер команду вивести на екран букву або цифру. «Значення» цих клавіш є постійним і не міняється — незалежно від програм, що «запускаються» на вашому комп'ютері. Буквені клавіші можуть працювати як в режимі латинських, так і російських букв. Схема їх розташування — «розкладка» — відповідає тій, яка використовується в традиційних пишучих машинках. Абсолютно персоною є група цифрових клавіш в правій частині клавіатури: вона може працювати як в буквено-цифровому режимі, так і як...

Функціональні клавіші призначені для віддання комп'ютеру команди виконати яку-небудь операцію. У різних програмах можуть відповідати абсолютно різним операціям. Втім, серед функціональних клавіш є такі, які виконують однакові функції в будь-якій програмі. Для вашої зручності ми приводимо щось подібне до короткого довідника таких клавіш для режиму текстового редактора (залежно від використовуваної програми значення клавіш можуть мінятися).

F1 — традиційна клавіша «Допомога». При її натисненні на екран під час роботи практично будь-якої програми буде виведений короткий довідник по її основних функціях;

Enter введення — натиснення цієї клавіші дає вказівку «Виконати» яку-небудь з вибраних вами команд. У режимі набору тексту — перехід на наступний абзац, аналогічний «переведенню каретки» на пишучій машинці;

Esc — (від Escape — відмінити) припинити виконання операції;

Caps Lock — включити режим великої букви. При натиснутій клавіші весь друкований вами тест набиратиметься ПРОПІСН ИМІ БУКВАМИ;

Shift — при роботі в текстовому режимі натиснення цієї клавіші одночасно з буквеною видасть вам велику, прописну букву;

Page Up — «перегортування» зображення вгору;

Page Down — «перегортування» зображення вниз;

Del — клавіша видалення виділеного тексту, файлу і т. д.;

Ins — команда, протилежна Delete. Клавіша вставки і створення;

Ноті — перехід в начало/левый край рядка/екрану;

End — перехід в конец/левый край рядка/екрану.

Більшість сучасних клавіатур забезпечена трьома спеціальними кнопками, призначеними для роботи в операційній системі Windows 95/98/МЕ, розташованими в нижній частині клавіатури, поряд з кнопками Ctrl і Alt.

Додаткові клавіші. Ці клавіші можна умовно розділити на три групи:

1. Клавіші управління живленням (включення/виключення ПК (Power) і переклад комп'ютера в «сплячий» режим (Sleep)).

2. Клавіші для управління програмами Інтернет (відкрити браузер, запустити програму електронної пошти і т. д.).

3. Мультимедіа-клавіші (запуск відтворення компакт-диска, клавіші переходу між піснями, управління гучністю).

Принтер.

Принтер (друкуючий пристрій) призначений для висновку інформації на папір. Всі принтери виводять текстову інформацію, багато хто з них може виводити також малюнки і графіки, а деякі принтери - і кольорові зображення.

Існує декілька тисяч моделей принтерів, як правило, застосовуються принтери наступних типів: матричні, струменеві і лазерні, проте зустрічаються і інші: светодіодниє, термопринтери і т.д.

Матричні, або точково-матричні. Принцип друку в них полягає в наступному. Друкуюча головка принтера містить вертикальний ряд тоненьких металевих стрижнів (голок). Головка рухається уздовж друкованого рядка, тоді як стрижні в потрібний момент ударяють по паперу через фарбувальну стрічку. Це і обеспе6чивает формування на папері символів і зображень.

Струменеві принтери формують зображення мікрокраплями спеціального чорнила, видуваного на папір за допомогою сопел. Цей спосіб друку забезпечує вищу якість друку в порівнянні з матричними принтерами, він також є оптимальним рішенням для кольорового друку.

Лазерні принтери, тут використовується принцип ксерографії: зображення переноситься на папір із спеціального барабана, до якого електрично притягуються частинки фарби. Відмінність від звичного ксерокопіровального апарату у тому, що друкуючий барабан електризується за допомогою лазера по командах комп'ютера.