Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КТ- методичка.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Література:

  1. Илюшин С. А., Собкин Б. Л. Персональные ЭВМ в учебном процессе. М.,1992.

  2. Леонтьев В.П. Новейшая энциклопедия персонального компьютера 2003. – М.: ОЛМА-ПРЕСС, 2003. – 920 с.: ил

PC-DOS 2000 (IBM)

У локальних мережах багатьох крупних фірм США і Європи дотепер трудяться старенькі комп'ютери з процесорами 386 і 486 — і не секрет, що крупні організації дуже неохоче обновляють парк своїх мережевих ПК. Та і багато DOS-програм, встановлених на цих комп'ютерах, дотепер цілком справляються з своїми обов'язками...

В кінці 1998 року у продажу з'явився DOS 2000. Його відмінності від попередників в основному полягають в коректній роботі з 2000-м роком, а також у вдосконаленій системі оптимізації пам'яті і стиснення дисків.

Із зрозумілих причин на домашніх комп'ютерах PC-DOS 2000 практично не зустрічається. Та і на комп'ютерах крупних і дрібних фірм вже давно запанував Windows. Проте у ряді консервативних країн Західної Європи (який ні дивно, їх список очолює багата Німеччина), PC-DOS 2000 став вельми популярний, витіснивши з жорстких дисків свого колегу від Microsoft.

MacOS (Apple)

Конкурентом лінії Windows цю ОС не назвеш — хоча б тому, що на PC-сумісні комп'ютери вона не встановлюється. Вотчина MacOS — комп'ютери Macintosh, що випускаються корпорацією Apple.

Свого часу Macintosh вважався лідером ринку ПК. І саме MacOS стала першою операційною системою, що запропонувала користувачу зручності графічного інтерфейсу, Робочий Стіл з іконами, відповідними папками і програмам, зручні засоби настройки. Роботу з мишею, ще на початку 80-х комп'ютери Macintosh упевнено працювали з могутніми графічними пакетами. Відео і звук на комп'ютері, кольоровий друк і багато інших комп'ютерних «красивій» стали відомі широкій публіці саме завдяки Macintosh і MacOS.

Сьогодні Macintosh і MacOS широко використовують в процесі так званої «допечатной підготовки» паперової продукції — книг, ілюстрованих журналів, газет. Такі програми, як Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe PageMaker спочатку були призначені для MacOS, і лише потім переведені під Windows. І якщо ви плануєте працювати з графікою, анімацією, живим відео — цілком імовірно, що працювати вам доведеться саме на Macintosh і MacOS.

До того ж більшість популярних програм для PC сьогодні має своїх «двійників», призначених для роботи на «Маках» (хоча у ряді випадків було б логичнєє сказати навпаки). І ви зможете спокійно трудитися в любимих і звичних Microsoft Office, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe PageMaker, CorelDraw.. Список можна продовжувати до безкінечності.

OS/2 (IBM)

Нестабільність Windows не була секретом ні для кого, у тому числі і для розробників Microsoft. Тому паралельно з вдосконаленням Windows корпорація вела активну роботу із створення досконалішої і захищенішої системи — OS/2.

Linux

Операційна система Linux, створена в 1991 р. і офіційно випущена в 1994 р. Лінусом Торвальдсом, значно відрізняється від всіх інших операційних систем. Причому — практично всім.

Почнемо з того, що Linux — єдина популярна ОС, створена любителем (Торвальдс написав її як дипломний проект). Більш того — підтримується, розвивається і доповнюється вона сотнями тисяч таких же ентузіастів з різних країн світу. Нарешті, Linux — єдина вільно поширювана, тобто абсолютно безкоштовна.

Своє походження багатозадачна розрахована на багато користувачів 32-розрядна система Linux веде від класу універсальних ОС UNIX, які протягом багатьох років обслуговували «великі» промислові комп'ютери! Проект UNIX об'єднує десятки різних ОС, створених для своїх комп'ютерів різними фірмами.

Ядро Linux, на відміну від тих же Windows, відкрите для зміни, і будь-який хоч трохи освічений програміст (на яких, власне, і розраховувалася ця ОС) може легко і швидко «підігнати» її до будь-якого конкретного комп'ютера

Але до недавнього часу для того, щоб працювати з Linux, потрібно було як мінімум розбиратися в програмуванні. А в ідеалі — переписувати ядро ОС для своєї машини і власноручно ліпити потрібні драйвери. Тому єдиною областю, в якій працював Linux, аж до самого останнього моменту залишалися мережі. Особливо полюбили цю ОС інтернетчики — дотепер велика частина Web-серверів Інтернет працює саме під управлінням Linux. Та і в локальних мережах крупних компаній Linux непогано справлялося з роллю пекло мін істратора.

Положення корінним чином змінилося приблизно два роки тому, коли з'явилися перші комерційні дистрибутиви — настановні комплекти Linux, які дозволяли самостійно інсталювати примхливу ОС навіть новачку. Звичайно, ці комплекти (такі як Red Hat) були не безкоштовними, але ціна за них встановлювалася чисто символічна.

Іншою подією, що зіграла на руку Linux, стала поява зручних оболонок, що вельми успішно «розфарбували» цього прудкого, але сіренького «горобця». Поєднання звичного Робочого Столу і ікон Windows і потужності ядра Linux зразу ж привернуло увагу розробників і користувачів. Тільки за два останні роки для Linux було написано більше програм, ніж за всі попередні! Остаточним знаком прихильності до Linux з боку програмної індустрії стало рішення деяких крупних виробників ігор випустити Linux-версії своїх «бестселерів»... Нарешті, в 1999 році один з найбільших постачальників готових комп'ютерів вибрав саме Linux для установки на власні системи. У тому ж році відома канадська корпорація Corel випустила на ринок першу по-справжньому комерційну версію Linux — відмінно складений дистрибутивний пакет з оригінальною системою установки, завдяки якому процес залучення комп'ютера до Linux спростився до крайності.