Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Тема 2. Ринкова інформація та її різновиди План

  1. Маркетингова інформація – важливий етап ринкових досліджень

  2. Класифікація маркетингової інформації

  3. Основні тенденції одержання змістовної доброякісної інформації за Ф.Котлером

Ключові терміни і поняття

Маркетингова інформація; інформація: історична, поточна, прогнозована; констатуюча інформація, пояснювальна інформація, контрольна інформація; кількісна і якісна інформація; відкрита, секретна і приватна інформація; внутрішня і зовнішня інформація; стратегічна, тактична, оперативна і технологічна інформація; постійна, змінна і епізодична інформація; довідкова, рекомендована, нормативна, сигнальна і регулююча інформація.

Прочитайте

  1. Бородкіна Н.О. Маркетинг: Навч. Посібник. – К.: Кондор, 2007. –362 с.; ст.. 90-91.

  2. Парсяк В.Н., Рогов Г.К. Маркетинговые исследования: Киев. Наукова дума, 1995. – 144с.; ст. 21-22.

Для дослідження можливостей ринку і розв’язання маркетингових проблем фірмі необхідна достовірна, своєчасна інформація. Щоб належним чином функціонувати в умовах ринку необхідно одержувати адекватну інформацію до і після прийнятих рішень. Існує безліч причин, у силу яких маркетингова інформація повинна збиратися при розробці, реалізації та координації маркетингового плану. Недостатньо спиратися на інтуїцію, судження керівників і досвід минулого (схема 2.1.)

Одержувати конкретні конкуренті переваги

Знижувати фінансовий ризик і небезпеку для іміджу

Визначити відношення ставлення

Підвищувати ефективність діяльності

Стежити за зовнішнім середовищем

Координувати обрану стратегію маркетингової діяльності

Оцінювати власну діяльність

Підвищувати довіру до реклами власної продукції

Одержувати підтримку в маркетингових рішеннях

Підкріплювати інтуїцію

Схема 2.1. Переваги щодо інформування

Інформація є не менш важливим ресурсом і об’єктом управління, ніж гроші, сировина, устаткування.

Здійснення маркетингової діяльності базується на використанні різноманітної інформації для прийняття відповідних управлінських рішень.

Вважається, що «рецепт досконалого рішення: 90 % інформації і 10% натхнення».

Інформація – це результат спілкування людей. Через неї надходять дані про навколишнє оточення і процеси, що відбуваються в ньому.

Збір інформації в системі постійного спостереження займає значне місце серед усіх видів маркетингової діяльності, тому що пов’язаний з різними за характером джерелами.

Перед проведенням спостереження в сфері маркетингової діяльності необхідно встановити межу дослідження і намітити коло питань, виходячи з яких буде проходити нагромадження даних.

Основні принципи формування і використання інформації подані на схемі2.2.

Актуальність інформації

Релевантність даних

Цілеспрямованість даних

Вірогідність даних

Повнота відображення

Погодженість та інформаційна єдність

Схема 2.2. Принципи формування і використання інформації

  • Актуальність інформації означає реальне відображення в кожний момент часу стану маркетингового середовища. Не випадково кращі комерційні бази даних щоденно обновлюють збережену інформацію.

  • Вірогідність даних ґрунтується на точному відтворенні об’єктивного стану і розвитку виробництва, ринку і зовнішнього макросередовища. Цей принцип вимагає підвищеної надійності джерел даних. Важливим засобом боротьби проти дезінформації є дублювання інформації з різних джерел.

  • Релевантність даних дозволяє одержувати інформацію в точній відповідності із сформованими вимогами й уникнути роботи з непотрібними даними.

  • Повнота відображення необхідних для об’єктивного обліку усіх факторів, що формують або впливають на стан і розвиток маркетингового середовища.

  • Цілеспрямованість даних орієнтує їх на конкретні цілі і завдання у сфері виробництва і реалізації продукції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

  • Погодженість та інформаційна єдність вимагає розробки такої системи показників, при якій виключалася б можливість суперечності у висновках та непогодженість первинних даних і обробленої інформації.

Д ля успішної діяльності в умовах ринкових відносин будь-яке підприємство повинно володіти надійною, в достатньому обсязі і своєчасною інформацією. Останню можна класифікувати за наступними ознаками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]