Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

2.4. Онлайнові бази даних

В багатьох випадках інтернет відкриває доступ до бази даних, яка містить

статті і звіти. Іноді цю інформацію можна отримати від комерційних постачальників , які вимагають досить високу плату за доступ до бази даних. Крім того необхідно навчитись проводити пошук. В порівнянні з Інтернетом пошук в онлайнових базах коштує значно дорожче.

Основною перевагою онлайнової бази даних є швидкість надходження матеріалів за ключовим словом, що дозволяє визначити відповідність між тим, що є, і тим, що ми шукаємо. Це особливо корисно при пошуку в матеріалах преси.

2.5.Спеціалізовані галузеві дані

Такі матеріали, як резюме, статистика і великі довідники, все частіше можна отримати на компакт-дисках чи інтернет-сайтах, якщо мати пароль для доступу до закритої інформації. Якщо з такими джерелами приходиться консультуватись часто, то подібні формати можуть буди найкращим шляхом доступу до даних. Пошук і отримання даних не менш зручні ніж в онлайновім режимі.

2.6. Дані про компанії

Дослідникам потрібні дані про компанії для порівняння їх з конкурентами, знаходження постачальників чи клієнтів – наявних чи потенційних.

Нещодавно основним джерелом таких даних була комерційна література. Зараз веб-сайти компаній заповнені корисною інформацією: фотографіями продуктів, картами постачальників, специфікаціями, описами історій компанії, прес-релізами, а іноді і загальними фінансовими даними. Ця інформація майже завжди більш обширна і свіжа, ніж в друкованих брошурах, крім того її можна отримати миттєво.

Пошук компаній можна проводити за її назвою або реєстраційним номером.

У Великобританії існує Палата компаній, яка пропонує безкоштовно назви і адреси понад 1,5 млн. компаній, а також наступну інформацію:

  • зареєстровану адресу компанії;

  • строки подачі останніх звітів і річних декларацій;

  • дані про отримання статусу акціонерного товариства;

  • країну, в якій вперше було зареєстровано компанію;

  • статус (діюча, ліквідована і т.п.);

  • дані про платоспроможність;

  • попередню назву;

  • тип компанії;

  • характер бізнесу;

  • дані про відділи;

  • дані про зарубіжні філіали.

Можна здійснити пошук по окремих компаніях чи обрати групу компаній, які відповідають певним критеріям, наприклад, компаній певної галузі з певними фінансовими даними, такими як обіг, ринкові ціни, чистий прибуток.

2.7. Урядова статистика

При виконанні більшості проектів кабінетних досліджень дослідник шукає

статистичні дані і рано чи пізно звертається до урядових джерел.

Масивним джерелом даних для дослідників ринку є перепис населення, що проводиться раз на 10 років. Спеціалісти з маркетингу використовують дані перепису для сегментації ринку по демографічних показниках і плануванні обстежень.

Існують також міжнародні служби, що збирають і публікують статистичні дані. В ЄС це «Євро-стат»; значення цього джерела для проектів, що охоплюють весь єдиний ринок ЄС, буде постійно зростати. Значними джерелами інформації є також ООН і організація економічної співпраці та розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]