Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Ф ункції товарних знаків

  1. 1. Відрізняти одне підприємство від іншого, асоціювати в уявленні споживачів товар і його виробника. Таким чином товарний знак захищає власника від конкурентів.

  2. Гарантувати якість товару. Паралель «фірмовий товар – товар якісний» зумовлює більшу популярність товарів, позначених фірмовим знаком, порівняно з анонімними аналогами.

Ринкові дослідження свідчать, що більшість споживачів вважають якість товарів із фірмовим знаком вищою і готові платити за них більше, тому вироби з «фірмовою маркою» дорожчі.

  1. Третя функція товарного знака – естетична. Часто фірмовий знак використовується як елемент оформлення різних упаковок або навіть самого виробу, підвищуючи його естетичну цінність.

  2. Четверта функція – рекламна. У візуальній рекламі саме знак інколи несе основне навантаження.

Товарний знак є об’єктом власності, призначеним виділяти, тобто рекламувати. Ось чому на деяких будинках можна побачити гігантський фірмовий знак, а в газеті чи журналі цілу шпальту інколи займає тільки знак – без закликів купувати товар, без реквізитів фірми.

Споживач повинен звикнути до знака, впізнавати його, щоб пізніше, побачивши його на виробі, ставитись до цього товару як до старого знайомого.

Товарний знак є своєрідною візиткою підприємства, з ним пов’язане підтримання певного іміджу фірми, створеного роками бездоганної роботи на ринку. Зміна знака може завдати більшої шкоди, ніж будь-які інші організаційні зміни, у тому числі – зміна власника.

Правила використання товарного знака

  • Він не відмінюється.

  • Він завжди однаково виділяється у тексті стилізованим шрифтом, великими літерами, лапками, курсивом.

  • Зареєстрований знак супроводжується позначкою «R», «ТМ», або спеціальними позначками країн, до яких експортується товар.

  • Не можна маркувати товарним знаком виріб, якщо він стосується якоїсь однієї деталі.

Основні вимоги до товарного знака подані на схемі 11.4.

Схема 11.4. Основні вимоги до товарного знака

  • Простота – передбачає відсутність великої кількості складних ліній, дрібних деталей і т.п. Для словесного знака оптимальним є розмір – 2-3 склади або 3-7 літер.

  • Індивідуальність (оригінальність) – надає можливість відрізнити один товар від іншого, одну фірму від іншої. Будь-яке копіювання ідей не може цьому сприяти. Так у перші роки створення приватних фірм в Україні десятки з них обрали своїм товарним знаком стилізовану корону.

  • Зовнішній вигляд, а для словесного знака – звучність, легкість вимовляння.

Йдеться не тільки про якість графіки, а й про емоційне сприйняття знака. Так у мусульманських країнах не варто використовувати знаки, які за формою нагадують хрест. Одна американська фірма використовує фірмовий знак, який зображує жест, який в американців символізує «о`кей» (все добре). Водночас у країнах Сходу цей знак ознак означає «я тебе вб’ю».

Слід враховувати і те, як сприйматиметься знак у різному оточенні – на ділових паперах, виконаний за допомогою газоосвітлювальних трубок, або якщо його перевернути. Адже не виключено, що споживач випадково може побачити знак у іншому ракурсі. Розміщений на обкладинці книги товарний знак однієї фірми необачно повернули на 1800, що призвело до спотворення змісту, вкладеного у фірмовий знак.

Привабливість словесного знака забезпечується нетривіальністю його змісту. Досить тривіальними є словесні знаки з назвами «інфо», «експорт», «імпорт».

Слід пам’ятати, що слова-назви із звичними для нас коренями часто закордоном сприймаються як невдалі або навіть вульгарні. Наприклад, небажаними є знаки до яких входять літери «ж» і «щ» через брак у європейських мовах відповідних звуків. Корінь «снаб» («snab») для французів асоціюється зі «snоb» («сноб»), а «пром» («prom») – це «бал в університеті або коледжі» на жаргоні американських студентів.

  • Охороноспроможність. Саме виконання цієї функції за допомогою товарного знака вимагає від працівників фірми знання законодавства країн, на ринках яких передбачається продавати товар.

Наприклад, в Америці, за певних умов, можна зареєструвати знак, що складається тільки із приголосних літер, або тільки з цифр («НВ»; «777»). А за законом Російської Федерації така реєстрація неприпустима. Так, одній фірмі було відмовлено у реєстрації знака «АБВ» на тій підставі, що «позначення «АБВ» не є словесним знаком». Слово це незручне у вимові і, отож, не задовольняє поняття товарного знака. Головне ж – знак не відповідає першій функції товарного знака – «відрізняти одне підприємство від іншого», тому що сприймається як звичайний перелік перших трьох літер російської абетки.

Товарний знак – визнаний лідер серед елементів фірмою стилю.

Розглянемо інші елементи:

Фірмовий слоган – це постійний рекламний лозунг, що використовується майже так само часто, як товарний знак, а у звуковій рекламі може замінити його. Емоційний вплив салогану пояснюється тим, що його легко запам’ятати.

Фірмовий блок – це композиція, в яку об’єднано товарний знак, фірмовий лозунг, логотип та пояснювальні надписи.

Фірмові кольори несуть не тільки естетичне навантаження, а також виконують певну рекламну функцію впізнання товарів серед аналогів-конкурентів. Поява того чи іншого кольору зовсім не випадкова. Традиційно вважається, що золотий колір символізує добробут, а зелений – динамічне зростання і т.п. Відіграють також роль і національні нюанси сприйняття кольорів. Наприклад, блакитний для китайців – один з траурних кольорів, а у Індії – символ правдивості.

Музичне оформлення, як елемент фірмового стилю, сприймається неоднозначно. Одні вважають, що музика посилює привабливість реклами, інші – що музичне оформлення не підвищує ефективності реклами.

Отже, фірмовий стиль – дієвий засіб створення іміджу фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]