Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Розв’язок типового завдання 1

Теорія Маслоу ґрунтується на вивченні поведінки людей при купуванні товарів, а саме їх мотивації.

 Компанія „Байєр, випускаючи всесвітньо відомі медичні препарати, зокрема аспірин „Байєр”, орієнтується на потреби споживача в безпеці та захищеності. Оскільки ці ліки допомагають людині позбутися фізичного болю, то можна стверджувати, що з ними споживач почувається у більшій безпеці, ніж без них.

 СК „Київ Джонсон Корпорейшн” виготовляє засіб для підкрохмалювання „Джубілі”. Покупці, купуючи цей засіб, мають на меті задоволення потреби в повазі, тобто повазі та визнанні з боку людей, що навколо них, самоповазі. Саме такі почуття викликають білизна та одяг, що чудово випрані та підкрохмалені.

 Газету „Високий замок” купують для задоволення своїх соціальних потреб, оскільки цей товар дає можливість бути інформаційно обізнаним щодо подій у світі та в Україні і в такий спосіб відчувати причетність до них. З іншого боку, задовольняються і потреба в повазі та визнанні з боку суспільства, і потреба в самовираженні та самореалізації.

 Споживачами зволожувального крему фірми „Оріфлейм” є жінки, для них зовнішній вигляд – запорука доброго настрою, задоволення собою, самоповага та повага з боку оточення. Так задовольняються потреби в повазі та соціальна потреба.

 Львівський інститут менеджменту пропонує споживачам річне навчання за програмою „Магістр ділового адміністрування”. Слухачі навчаються на комерційних засадах. Для них це навчання дає можливість здобути другу вищу освіту та сучаснішу фахову підготовку. У такий спосіб слухачі ЛІМу задовольняють свою потребу в самореалізації, самоствердженні.

 Хоча цукерки „Вишневий аромат” Львівської кондитерської фабрики „Світоч” є продуктами харчування і можуть задовольняти потребу в їжі (первинну потребу), проте віднести їх до основних харчових продуктів досить важко. Людина, яка відчуває голод, у звичайних умовах намагатиметься вгамувати його іншою їжею.

За дослідженнями сучасних психологів, людина їсть солодощі для поліпшення стану свого здоров’я та розрядки від стресу. Вдома, на роботі чи в транспорті людина піддається впливу стресів, а куштування чогось смачного викликає у неї позитивні емоції та знімає психологічне навантаження. Отже, цукерки можуть задовольняти потребу в безпеці щодо здоров’я.

Коробка цукерок „Вишневий аромат”, запропонована як подарунок, дає змогу виразити почуття подяки, кохання чи духовної близькості, що є проявом соціальної потреби.

ТИПОВЕ ЗАВДАННЯ 2

Працюючи на ринку організацій-споживачів, підприємство має враховувати особливості роботи на ньому. Спробуйте сформулювати основні відмінності між споживчим ринком і ринком організацій-споживачів.

п/п

Основні відмінності

Споживчий ринок

Ринок організацій

1.

Споживачі

Кінцеві споживачі без спеціальної фахової підготовки ведення переговорів

Організація-споживач, від імені якої виступає фахівець, що має професійну підготовку ведення переговорів

2.

Концентрація споживачів

Споживачі географічно розпорошені

Споживачі географічно сконцентровані

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]