Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kriminalnoe_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
4.61 Mб
Скачать

1.5. Наука кримінального права

Наука кримінального права розуміється як сукупність (система) пануючих у суспільстві на сучасному етапі його розвитку поглядів, ідей, концепцій і теорій щодо самого КПР, шляхів і засобів протидії злочинності, тобто практики його застосування, перспектив розвитку, історії національного кримінального права та кримінального права зарубіжних країн. Отже, предметом науки кримінального права є ЗКВ та практика його застосування, узагальнення чинного ЗКВ та проблем його удосконалення. Наука КПР, перш за все, вивчає два основоположних інститути – злочин та покарання. Ці та інші інститути КПР досліджуються не догматично, а в їх розвитку та змінах, що враховують потреби практики протидії злочинності. Наука КПР не може розвиватися без репрезентативних підсумків соціологічних досліджень, а також без порівняння чинних кримінально-правових норм і тих, що діяли в різні історичні періоди розвитку України, для з’ясування їх ефективності. Одним з основних завдань науки кримінального права є розробка на підставі узагальнення практики застосування норм КК України шляхів та методів удосконалення ЗКВ, виходячи з конкретної соціально-політичної ситуації в країні.

Соціологія кримінального права, яку протягом багатьох років намагалися відокремити як самостійну правову науку, яка б відрізнялася від науки КПР, в дійсності є складовою частиною його. Вона вивчає такі ж самі інститути та поняття, що складають ЗКВ з позиції їх соціологічної обумовленості, аналізує підсумки досліджень дієвості кримінально-правових приписів. Отже, підстав для відокремлення соціології кримінального права нема. Вона може тільки являти собою спеціальну навчальну дисципліну. Таке рішення обґрунтоване, тому що соціологія кримінального права виступає як метод пізнання та аналізу інститутів і понять КПР. Соціологічні дослідження основних кримінально-правових інститутів та їх результати мають суттєве значення для встановлення їх ефективності, вдосконалення, розробки нових ЗКВ на базі їх соціальної обумовленості. У числі найбільш важливих проблем кримінальної соціології, крім головної – виявлення обумовленості ЗКВ, можна назвати соціологічне дослідження правосвідомості у сфері кримінального права, кримінально-правове прогнозування, дослідження ефективності кримінальних покарань, соціологічні проблеми конкретних видів злочинів та застосування норм Особливої часини Кримінального кодексу України тощо.

Предмет науки КПР ширше предмета кримінального права як галузі права. До нього входять вивчення і аналіз не тільки чинного закону про кримінальну відповідальність та практики його застосування, але й історії становлення і розвитку як законів про кримінальну відповідальність, так і самої науки. До предмету науки включаються також вивчення законодавства зарубіжних країн про кримінальну відповідальність в порівняльному плані і для використання позитивного досвіду в законотворчої діяльності та розвитку національної науки кримінального права. Кримінальне право як галузь права захищає суспільні відносини притаманним їй методом. Наука кримінального права таку роль не виконує. Вона досліджує склад суспільних відносин, що виникають у зв’язку із вчиненням злочинів, і розробляє соціально обумовлені рекомендації щодо вдосконалення чинного ЗКВ.

Наука КПР не може розвиватися без органічного зв’язку з практикою. Форми цього зв’язку різноманітні: вивчення й узагальнення практики застосування закону про кримінальну відповідальність, участь фахівців-вчених в узагальненнях практики, що проводиться судовими органами, в розробці проектів нових законів про кримінальну відповідальність та удосконаленні чинного, участь вчених у роботі науково-консультаційних нарад при Верховному Суді України, Генеральної прокуратурі України, регіональних правоохоронних органів, в дачі висновків на проекти законів і постанов Пленумів Верховного Суду України.

Система науки кримінального права. В основу системи науки кримінального права покладена система Кримінального кодексу України. Однак у теоретичному плані система науки кримінального права охоплює більш широке коло питань. Тому у підручники з кримінального права включаються окремі теми, які містять найбільш суттєві інституції цієї галузі українського права. Наприклад, у підручники із Загальної частини Кримінального права входять теми: «Поняття, предмет, завдання та принципи кримінального права»; «Кримінально-правова політика»; «Кримінальна відповідальність»; «Реалізація кримінальної відповідальності»; «Склад злочину»; «Об’єкт злочину»; «Об’єктивна сторона складу злочину»; «Суб’єктивна сторона складу злочину»; «Суб’єкт злочину» тощо.

Система КПР України як навчальної дисципліни дається в робочій навчальній програмі, розробленій відповідним навчальним закладом.