Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kriminalnoe_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
4.61 Mб
Скачать

23.5. Погашення та зняття судимості

Для неповнолітніх, які відбули покарання, установлені пільгові порівняно з повнолітніми строки погашення судимості. У цьому також, як і у питаннях правового регулювання застосування всіх інших кримінально-правових засобів впливу, законодавець втілює принцип гуманізму щодо неповнолітніх злочинців, враховуючи особливості особистості осіб, які не досягли вісімнадцяти років.

Стаття 108 КК передбачає положення, згідно з яким погашення та зняття судимості щодо осіб, які вчинили злочин до досягнення ними вісімнадцятирічного віку, здійснюється відповідно до статей 88–91 КК. Згідно з ч. 2 ст. 108 КК України такими, що не мають судимості, визнаються неповнолітні: 1) засуджені до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, після виконання цього покарання; 2) засуджені до позбавлення волі за злочин невеликої або середньої тяжкості, якщо вони протягом одного року з дня відбуття покарання не вчинять нового злочину; 3) засуджені до позбавлення волі за тяжкий злочин, якщо вони протягом трьох років з дня відбуття покарання не вчинять нового злочину; 4) засуджені до позбавлення волі за особливо тяжкий злочин, якщо вони протягом п’яти років з дня відбуття покарання не вчинять нового злочину.

Відповідно до ч. 3 статті 108 КК України дострокове зняття судимості з осіб, які вчинили злочин до досягнення ними вісімнадцятирічного віку, характеризується такими умовами: 1) така особа відбула покарання у виді позбавлення волі за тяжкий або особливо тяжкий злочин; 2) така особа повинна зразковою поведінкою і сумлінним ставленням до праці довести своє виправлення; 3) минуло не менш як півтора року з дня відбуття покарання за тяжкий злочин та не менше двох з половиною років з дня відбуття покарання за особливо тяжкий злочин.

Якщо погашення судимості неповнолітніх, які відбули покарання у виді позбавлення волі, відбувається автоматично після закінчення строків, зазначених у ч. 2 ст. 108 КК, то зняття у них судимості відноситься до виключної компетенції суду. Тому, якщо суд з урахуванням обставин справи дійде висновку, що неповнолітній не довів своє виправлення, він (суд) вправі відмовити у достроковому знятті судимості1.

Що ж стосується переривання вказаних у законі строків, то ці питання регулюються загальними положеннями, що містяться у ч. 5 ст. 90 КК. Так, якщо неповнолітня особа, яка відбула покарання, до закінчення строку погашення судимості знову вчинить злочин, перебіг строку погашення судимості переривається і обчислюється заново. У цих випадках строки погашення судимості обчислюються окремо за кожний злочин після фактичного відбуття покарання (основного та додаткового) за останній злочин у загальному порядку, визначеному ст. 90 КК України.

Питання для самоконтролю

1. Які види засобів кримінально-правового впливу можуть бути застосовані до неповнолітнього та малолітнього за КК України?

2. Що таке примусові заходи виховного характеру?

3. Які підстави звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру передбачені КК України?

4. Які особливості звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності встановлені ст. 106 КК України?

5. Які види покарань можуть бути застосовані до неповнолітніх?

6. Охарактеризуйте особливості застосування до неповнолітніх окремих видів покарань.

7. Які особливості призначення покарання неповнолітнім передбачають норми розділу XV Загальної частини КК України?

8. Які межі остаточного покарання, яке може бути призначене неповнолітньому за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків встановлені КК України?

9. Охарактеризуйте особливості звільнення неповнолітнього від відбування покарання з випробуванням?

10. Охарактеризуйте особливості звільнення від покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру.

11. Які особливості звільнення від покарання у зв’язку із закінченням строків давності встановлені ст. 106 КК України?

12. Розкрийте особливості застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання неповнолітніх, які вчинили злочини.

13. Охарактеризуйте особливості погашення і зняття судимості в осіб, які вчинили злочин до досягнення ними вісімнадцятирічного віку.