Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kriminalnoe_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
4.61 Mб
Скачать

19.9. Обчислення строків покарання

При складанні покарань, при заміні покарань, а також при зарахуванні покарань важливим є питання про обчислення строків покарання. Обчислення строків покарання має велике значення і для судової практики, забезпечуючи єдиний підхід до призначення різних видів покарань у зазначених вище випадках. Усі види покарань, перераховані в ст. 51 КК України, мають своє кількісне вираження, кожний з них визначається конкретним строком або розміром. Кримінальний кодекс у ст. 72 указує, що строки покарання обчислюються відповідно в роках, місяцях та годинах. Це правило стосується тільки призначення покарання за вчинений злочин і означає, що строк покарання не може бути призначений на частину місяця, на кілька днів. У цих випадках суд має право призначити покарання тільки як цілими роками, так і роками з місяцями. Наприклад, п’ять років, чотири роки і шість місяців тощо. При відносно визначеній санкції, де, наприклад, виправні роботи визначені на строк від шести місяців до одного року, покарання може бути призначено тільки у вигляді цілих місяців (шість, сім, вісім і так далі місяців виправних робіт), але не шість з половиною місяців тощо. Строки покарання відповідно до ст. 73 КК обчислюються у роках, місяцях та годинах.

При заміні або складанні покарань, а також у разі зарахування попереднього ув’язнення відповідно до ст. 73 КК України допускається обчислення строків покарання у днях. Наприклад, за першим вироком суду за вчинення умисного легкого тілесного ушкодження (ч. 2 ст. 125) винному було призначено покарання у вигляді арешту строком на 2 місяці. Під час відбування покарання (відбуто 25 днів) засуджений вчинив новий злочин – умисне нанесення побоїв, які мали характер мордування (ч. 2 ст. 126), і за другим вироком йому було призначено покарання у виді позбавлення волі строком на один рік і шість місяців. Суд, керуючись ч. 2 ст. 71 КК, до покарання, винесеного за новим вироком, повністю приєднав невідбуту частину покарання (35 днів) за попереднім вироком і призначив остаточне покарання за сукупністю вироків у виді позбавлення волі строком на один рік вісім місяців і п’ять днів. Початок строку відбування покарання було визначено судом з 1 лютого 2006 р. Отже, строк покарання за­кінчився 5 вересня 2007 р.1.

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте призначення покарання як специфічний етап застосування кримінально-правових норм.

2. Що таке загальні засади призначення покарання?

3. Яка юридична природа та загальний зміст загальних засад призначення покарання?

4. Охарактеризуйте обставини, що пом’якшують покарання.

5. Охарактеризуйте обставини, що обтяжують покарання.

6. Яке кримінально-правове значення мають обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання?

7. Які особливості призначення покарання за незакінчений злочин та за злочин, вчинений у співучасті, передбачені ст. 68 КК України?

8. Які підстави та види пом’якшення покарання передбачає КК України?

9. Які правила призначення покарання за сукупністю злочинів встановлює ст. 70 КК?

10. Які межі остаточного покарання, що призначається за сукупністю злочинів, визначає КК України?

11. Які правила призначення покарання за сукупністю вироків передбачені ст. 71 КК?

12. Охарактеризуйте умови, порядок та принципи призначення остаточного покарання за сукупністю вироків.

13. Розкрийте особливості та порядок призначення покарання особі, яка засуджується за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків одночасно.

14. Охарактеризуйте правила складання покарань та зарахування попереднього ув’язнення.

15. Як обчислюються строки покарання?