Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kriminalnoe_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
4.61 Mб
Скачать

Перелік умовних скорочень

ВТК

– Виправно-трудовий кодекс

ДДУПВП

– Державний департамент України з питань виконання покарань

ДКВС

– Державна кримінально-виконавча служба

ЗКВ

– Закон України про кримінальну відповідальність

ЗЧ КК

– Загальна частина Кримінального кодексу

КВІ

– Кримінально-виконавча інспекція

КВК

– Кримінально-виконавчий кодекс

КК

– Кримінальний кодекс

КПК

– Кримінально-процесуальний кодекс

КПР

– Кримінальне право

КУпАП

– Кодекс України про адміністративні правопорушення

МВС

– Міністерство внутрішніх справ

МОЗ

– Міністерство охорони здоров’я

МО

– Міністерство оборони

ОВС

– органи внутрішніх справ

ООН

– Організація об’єднаних націй

ОРД

– оперативно-розшукова діяльність

ОЧ КК

– Особлива частина Кримінального кодексу

ПВР УВП

– Правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань

П.

– пункт

ПЗВХ

– примусові заходи виховного характеру

ПЗМХ

– примусові заходи медичного характеру

ПЛ

– примусове лікування

ПВСУ

– Пленум Верховного Суду України

СІЗО

– слідчий ізолятор

СК

– Сімейний кодекс

Ст.

– стаття

УВП

– установа виконання покарань

ЦК

– Цивільний кодекс

Ч.

– частина

Передмова

Кримінальне право України є однією з провідних галузей національного права. Вивчення його основних положень передбачено навчальними програми підготовки юристів незалежно від вищого навчального закладу, що здійснює таку підготовку. У сучасній юридичній Україні не бракує підручників з кримінального права, але запропонований автором навчальний посібник не протирічить головній ідеї – розмаїття наукових поглядів завжди призводить до вдосконалення концептуальних положень розглядуваної галузі права.

Автор по-новому підходить до розгляду деяких проблем, що існують в теорії кримінального права, доповнюючи зміст навчального посібника такими темами: «Кримінально-правова політика» та «Реалізація кримінальної відповідальності». Це пов’язано з тим, що кримінально-правова політика, з одного боку, втілюється у «життя» завдяки нормам чинного законодавства про кримінальну відповідальність, а з іншого – впливає на їх розвиток. Що ж стосується питань реалізації кримінальної відповідальності, то слід зазначити, що за допомогою механізму реалізації такої відповідальності виконуються завдання кримінального права України. Тому вивчення цих тем, на наш погляд, надасть можливість майбутнім юристам не тільки поглибити знання з теоретичних питань сучасної науки кримінального права, але й зрозуміти «складність» кримінально-правового впливу на злочинність.

Деякі спірні моменти, з приводу яких автором висловлюється власна думка, не слід розглядати як «статику» поглядів науковців, а навпаки, як необхідність вироблення свого підходу до розв’язання проблем сучасної кримінально-правової науки. В цілому запропонований навчальний посібник допоможе студентам дещо по-новому осмислити теоретичні положення кримінального права.

Автор висловлює щиру вдячність рецензентам Глушкову Валерію Олександровичу – доктору юридичних наук, професору, заслуженому юристу України, завідуючому кафедрою кримінального права і кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Литвину Олександру Петровичу – доктору юридичних наук, професору, завідуючому кафедрою кримінально-правових дисциплін, декану юридичного факультету Академії муніципального управління за доброзичливу критику і ділові пропозиції, що сприяли роботі над запропонованим навчальним посібником.