Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори іст.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

94. Інтернаціоналізація виробництв та інтеграція господарських систем у 1950-80-ті роки. Початок глобалізації.

У повоєнний період спостерігається інтенсивний розвиток світової системи господарства на принципах інтернаціоналізації виробництв національних економік, інтеграції їхніх господарських ситем , а також започаткування глобалізацій них процесів. Взагалі інтернаціоналізацію світо господарської діяльності можна визначити як розширення й поглиблення зовнішньоекономічних зв’язків між країнами. Основним ініціатором та розробником системи інтернаціоналізації стає США. Координація національних урядів ведеться через міжнародні організації ( ООН, МОП, МВФ, МБРР) . Також важливу роль відіграють наради лідерів високорозвинених країн. Головною ознакою впливу міжнародних економічних організацій на розвиток національних економік стає делегування низки регулятивних соц.-економ. Функцій або управлінських структур національних економік до централізованих наднаціональних структур з метою подолання асиметрії в економічному розвитку національних економік , стабілізації соціальної сфери.Посиленню інтернаціоналізації сприяє також фактор науково-технічної революції(НТР). Спостерігається поглиблення спеціалізації національних економік. У результаті впливу інтернаціоналізації активізується зовнішня торгівля, яка починає випереджати промисловість. Також спостерігалися зміни галузевої структури світової торгівлі за якої зменшилася частка сировини та продовольства, зросла частка промислової продукції високого рівня обробітку. Першочергового значення набуває здобуття знань і ноу-хау.

Швидкі темпи екон зростання доповнюють­ся курсом на органічну інтеграцію в єдиний західноєвропейський простір. Було створено Міжнародну торгову організацію ( МТО) , метою якої є контроль дотримання правил справедливої міжнародної торгівлі. Наслідком такої ініціативи , запропонованої у Бретон-Вудсі стає створення ГАТТ ( генеральна угода про тарифи і торгівлю ) , що потіс перетворилась у СОТ. Ознаки міжнародної економічної інтеграції : поглиблення міжнародної спеціалізації та кооперування виробництва на засадах міжнародної співпраці, адаптація до внутрішньої економічної політики окремих країн, координація свіпраці окремих країн, тощо. Причини та передумови європейської інтеграції : наявність значних втрат матеріальних і людських ресурсів унаслідок Другої світової війни, уповільнені темпи засвоєння НТР , наявність спільних особливостей соц..-еконм., політичного й загально конкуруючого розвитку країн Зх Європи. Безпосереднім початком інтеграційних процесів в Єврові є угода Європейського обєднання вугілля і сталі ( ЄОВС) . Ця організація обєднала кам’яновугільну, залізорудну , металургійну промисл. В 1957 році в Римі було підписано договір про створення Єв­роп-го Екон-го Співтовариства (ЄЕС), який підписа­ли ФРН, Франція, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург. Мета об'єднання створити спільний ринок, забезпечити рівномірний розвиток, стабільність і добробут населення Західної Європи. Для цього передбачалося:

- ліквідувати митні бар'єри й обмеження для ввозу і вивозу товарів і капіталів;

- сприяти пересуванню людей;

- проводити єдину торговельну політику стосовно третіх країн;

- усунути перешкоди руху капіталів європейського інвести­ційного банку.

Паралельно із євроінтеграційними процесами у 1950—1960-х роках розроблялися теорії екон інтеграції. Серед їхніх фундаторів насамперед відзначимо Дж. Вайнера, Дж. Міда, Р. Ліпсі. Здебільшого ці вчені зосереджуються на проблемах митних союзів, економії на мас­штабах, конкуренцією та технічним прогресом. Отже, найкращім надбанням об’єднаної Європи є розширення можливості вибору для людини як споживача товарів і послуг. Такою свободою є свобода вибору .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]