Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 7.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
347.14 Кб
Скачать

1.Необхідність і сутність фінансового менеджменту.

ФМ – система методів, прийомів, принципів та форм організації грошових відносин підприємств, спрямованих на досягнення загальної мети управління підприємством. (Лекція)

ФМ - це процес управління формуванням, розподілом і використанням фін ресурсів господарського суб’єкта та оптимізації обороту його грошових коштів. (Підручник)

Предметом ФМ є управління грошовими потоками і прибутком, активами і капіталом, інвестиціями і фін ризиками.

Зміст ФМ зводиться до з»ясування: 1. Теоретичних положень, сутності і особливостей ФМ під-в різних організаційно-правових форм. 2. Умов функціонування фінансів під-в. 3. Принципів, методів, форм і умов управління. 4. Впливу ФМ на відтворювальний процес і сукупний грошовий капітал. 5. Визначення функцій ФМ, виходячи з тактичних і стратегічних задач.

Мета ФМ – раціональне використання ресурсів для створення ринкової вартості під-ва, здатного покрити всі витрати і отримати максимальний прибуток з мінімальним ризиком.

На основі ФМ здійснюється управління усією фін-госп діяльністю під-ва, формування і використання всіх видів його фін ресурсів із застосуванням методів та важелів фін механізму, тобто формується мистецтво управління фін діяльністю під-ва.

2. Стратегія і тактика фінансового менеджменту.

Фін стратегія – це система довгострокових цілей фін діяльності та вибір найбільш ефективних шляхів їх досягнення.

Основні етапи процесу формування фін стратегії підприємства:

1. визначення загального періоду формування фін стратегії;

2. формування стратегічних цілей фін діяльності;

3. розробка фін політики за загальними аспектами фін діяльності;

4. конкретизація показників фін стратегії за періодами її реалізації;

5. оцінка розробленої фін стратегії.

Умовами визначення періоду формування фін стратегії є також галузева прилеглість підпр, його розміри, стадія життєвого циклу та інше.

Виділяють такі типи стратегії:

1)Стратегія швидкого розвитку (активна стратегія) – її обирають суб»єкти, які мають значний капітал, нові технології, талановитих менеджерів. Стратегія реалізується шляхом усунення конкурентів через демпінгові ціни і високоякісну продукцію. Супроводжується високодохідними але ризиковими операціями з цінними паперами, значними витратами на модернізацію вир-ва.

2)Консервативна стратегія (стратегія «пробки») – притаманна в кризових умовах господарювання, нестабільного гос-ва і слабкого розвитку ринкової інфраструктури. Її обирають під-ва, які прагнуть утриматись на ринку і стабілізувати вир-во і фінанси.

Тактика ФМ – конкретні методи і прийоми, які базуються на загальних правилах регулювання діяльності під-ва для досягнення основної мети під-ва.

Задачі тактики: 1. Контроль та регулювання грошових потоків. 2. Формування і розподіл капіталу під-ва. 3. Визначення фін ризиків. 4. Прийняття цінових рішень. 5. Забезпечення фін стійкості під-ва, ліквідності балансу, ділової активності і платоспроможності. 6. Контроль за реалізацією маркетингової політики. 7. Вибір найбільш ефективних рішень для конкретних ситуацій. 8. Своєчасна зміна способів організації фінансів під-в, підходів до управління капіталом, маневрування грошовими потоками.

Стратегія створює умови реалізації тактичних завдань, а тактика визначає шляхи найбільш ефективного вирішення задач з найменшими витратами для досягнення головної мети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]