Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори взуття, хутро.RTF
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.93 Mб
Скачать

1. Стан ринку взуттєвих товарів у світі та в Україні. Раціональні норми споживання взуттєвих товарів.

Динаміка виробництва взуття та взуттєвих матеріалів в Україні значно зменшився за останні роки. Так в 1990р. виготовлення взуття в Україні становило 196,5 млн. пар, а в 2000р.- 10,0 млн. пар. В Україні існує близько 50 підприємств взуттєвої промисловості, у тому числі (ВАТ "Світоч", м. Артемівськ; ВАТ "Оріяна", м. Бердянськ; ВАТ "Крок", м. Житомир ТОВ "КИСПО", м. Київ; ВАТ "Славутич", м. Київ; ВАТ "Тульчинська взуттєва фабрика"; ВАТ "Ужгородська взуттєва фабрика"; ВАТ "Уманська взуттєва фабрика"; КП "Берегиня", м. Чернігів та ін.).

Річне споживання взуття на одного споживача, пар: США-5,9;Франція - 5,6; Австрія - 4,4; Італія - 3,3; Польща - 3,2; Чехія-2,8; Іспанія -2,8; Україна-1,25-1,45. Раціональні норми споживання в рік 3,8 пари на одну людину. Гардероб взуття нараховує по 10,5 пар, у т.ч. - 7,88 шкіряного, 1,99 - гумового та 0,64 - валяного.

2. Антропометрія стопи. Розміри та форма стопи.

При дослідженні стоп визначаються лінійні розміри (довжина, ширина, висота і периметри обхвату), знімається плантограма стопи (відбиток опорної поверхні й обрис контурів), виготовляються гіпсові відливки стоп у різному положенні, вивчаються зміни розмірів 2. Антропометрія стопи. Розміри та форма стопи.

При дослідженні стоп визначаються лінійні розміри (довжина, ширина, висота і периметри обхвату), знімається плантограма стопи (відбиток опорної поверхні й обрис контурів), виготовляються гіпсові відливки стоп у різному положенні, вивчаються зміни розмірів і фор­ми стопи при опорі на підбор різної висоти і при пересуванні, тиск стопи на деталі низу і верху взуття на різних ділянках, величина деформації стопи і тиску на її поверхню при різних співвідношеннях між розмірами стопи і взуття та інші характеристики, необхідні для обґрунтування раціональної внутрішньої форми і конструкції взуття. Довжина стопи вимірюється від найбільш виступаючої точки п'ятки до кінця найдовшого пальця. Периметри обхвату вимірюються в пучках, посередині стопи, через точку згину і п'ятки, над внутрішньою кісточкою. Для конструювання чобіт враховуються також периметри обхвату посередині литки і під коліном. Масовим обміром стоп населення виявлено ряд закономірностей: усі розмірні ознаки розподіляються за законом нормального розподілу, тобто найбільшу кількість мають середні розміри, а з віддаленням показників від середньої величини в більший або менший бік кількість випадків зменшується. Така закономірність враховується при формуванні розмірноповнотного асортименту взуття. Довжина стопи і виміри здійснюються за висотою пропорційною росту людини. Поперечні розміри пов'язані з довжиною стопи лінійною залежністю, проте при однаковій довжині виділяються типи стоп різної ширини - вузькі, середні та широкі, внаслідок чого виготовляється взуття різних повнот. На розмірні характеристики стоп впливають вік і стать людини. На підставі відмін за зовнішніми ознаками виділяються морфологічні типи стопи.

Загальний тип стопи залежить від співвідношення ширини в пучках і довжини. Розрізняють коротко-широкі, довго-вузькі і середні стопи. Залежно від співвідношення ширини в пучках і ширини п'яткової частики (кута стопи) визначається загальна форма стопи: трикутна, паралелограмна і середня. Залежно від співвідношення довжини пальців стопи мають різний кут пучків (нахил лінії, яка з'єднує пучки), що впливає на ступінь співпадання форми взуття з формою стопи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]