Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори взуття, хутро.RTF
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.93 Mб
Скачать

61. Характеристика факторів, що впливають на формування споживних властивостей гумового та полімерного взуття.

ФАКТОРИ

1.Матеріали:

- гумові суміші

- полімерні композиції

- текстильні матеріали

- гумові клеї

- лаки

- фурнітура.

Методи виготовлення:

- Клейовий

Формування

- Рідке формування

- Штампування

- Тонке відкладання

- Коагулятне формування

- Лиття (гумових сумішей, термопластичних матеріалів)

62. Матеріали для виготовлення взуття

Для виготовлення взуття використовуються гумові суміші, ком­позиції полімерів, гумово-текстильні суміші, текстильні матеріали для деталей верху і підкладки, гумові клеї, лаки, фурнітура.

Рецептури гумових сумішей і полімерних композицій розроб­ляються залежно від виду і призначення взуття, виду деталей, способу виготовлення взуття. Гумово-текстильні суміші отримують перемішу­ванням гумової суміші з подрібненими відходами прогумованих текс­тильних матеріалів. Вони використовуються для проміжних деталей клеєного взуття (напівустілок, підсилювачів, задників), що забезпе­чують формостійкість і теплозахисні властивості.

Для внутрішніх, зовнішніх і проміжних деталей застосовуються різні текстильні матеріали, передбачені відповідними нормативними документами - трикотажні полотна, тканини, неткані матеріали, дуб­льовані матеріали, штучне хутро.

Гумові клеї виготовляються розчиненням натурального каучуку або гумової суміші на його основі у бензині. Рідкий клей застосовується для промазування гумових і гумово-текстильних деталей та їх склеювання при складанні взуття; густий клей - для промазування країв текстильних деталей по непрогумованому боці; густа мазь - для промазування текстильних матеріалів на промазувальній машині.

Лаки для надання гумі гарного зовнішнього вигляду та її захисту від окиснення виготовляють на основі лляної олії або натрійбутадієнового каучуку. До їх складу входить також тюленячий жир, ефір каніфолі і гліцерину, сірка, барвники. Використовують розчин лаку в уайт-спириті.

Для утримання взуття на нозі застосовують різноманітну фурнітуру - пряжки, кнопки, застібки "Блискавка", блочки, гачки тощо.

63. Методи виготовлення гумового та полімерного взуття.

Гумове взуття виготовляється такими методами: клейовим, штампуванням, формування і литтям; з пластикату ПВХ - литтям; з пластизолю ПВХ - термоформуванням; з поліуретану - рідким формуванням.

1.Клейовий метод полягає в ручному складанні деталей взуття на алюмінієвих копилах, закріплених на конвеєрі. Виготовляють пере­важно калоші, ботики і чобітки. Деталі верху вирізають за шаблонами стрічковим ножем з багатошарового настилу полотна гумової суміші відповідної товщини. Підошви клеєного взуття вирізають з профільованих пластин з рифленням. Заготовки для каблуків виготовляються з гумової суміші на вирубних пресах автоматичних ліній. Текстильні підкладкові матеріали попередньо прогумовують. Перед складанням на деталі наноситься клей і їх послідовно накладають на копил: внутрішні, проміжні та зовнішні. Після складан­ня виконують операції ручного обтиску для щільного з'єднання дета­лей або застосовують вакуум-машину з гумовим ковпачком. Після складання взуття лакують і вулканізують. Клеєне взуття має гарний вигляд, легке і гнучке.

2.Метод штампування (плунжерне лиття) застосовують для виго­товлення чоловічих і хлопчачих калош. Текстильні деталі (устілку, підкладку і задник) складають на осерді прес-форми за допомогою гумового клею. Шприц-машиною подається заготовка підігрітої гумової суміші на основі каучуку СКБ. Під ударом плунжера-пуансона гумова суміш заповнює простір між текстильними деталями і внут­рішньою поверхнею матриці, формує верх калош і підошву. Після розмикання прес-форми осердя з відформованим напів­фабрикатом видаляється, калоші знімаються з нього і надягаються на металевий копил. Після видалення випресовок калоші лакують і вул­канізують аналогічно клейовим. Штамповані калоші мають сліди випресовок по лінії змикання форми, більшу товщину передової гуми, жорсткіші ніж клеєні, оскіль­ки верх і підошва формуються з однієї суміші, важчі, але надійніші і довговічніші.

3.Формування виробів проводиться на жорсткому (сталевому) осерді або на осерді з еластичною камерою. Формування взуття на осердях з еластичними камерами {пневмоформування) застосовується для виготовлення чобіт загального і виробничого призначення, чо­бітків, калош.

На еластичну камеру надягається підкладка з трикотажного по­лотна, накладаються гумові деталі. Камера вмішується у форму, нагріту до температури вулканізації. Після стулення форми у камеру подається повітря під тиском. Камера розтягується, формує підкладку і гумові деталі у виріб. Одночасно починається вулканізація. Тиск повітря у камері залишається постійним. Підошва і каблук формують­ся додатковим тиском пуансона. Під час формування товщина заго­товки істотно не змінюється. Формування калош проводиться комбінованим або одностадійним методом. Формування на жорстких осердях. Цей метод застосовується переважно для виготовлення гумово-текстильного взуття і еластичних камер. Заготовка взуття (туфель, напівчеревиків, черевиків, чобітків) шиється з різних тканин на швейних машинах і надягається на стальне осердя пресформи. Заготовка має вшивну устілку. На заготовку на­кладаються попередньо нагріті гумові деталі (обсоюзка, задник, носок, підошва). Осердя зі складеним взуттям вміщується в прес-форму, в якій під високим тиском здійснюється формування і вулканізація гумових деталей.

4.Метод лиття гумових сумішей. За цим методом виготовляється Гумово-текстильне взуття і безпідкладкові калоші. При цьому відпадає необхідність виготовлення і складання гумових деталей, досягається рівномірна вулканізація по всій товщині виробу, скорочується тривалість процесу вулканізації або знижується температура, тому покращуються фізико-механічні показники гум і зменшується руйнування текстильних матеріалів.

Гумова суміш для лиття повинна мати низьку в'язкість для за­безпечення швидкого заповнення форми і високу швидкість вулканізації. Лиття здійснюється на багато-позиційних литтєвих автоматах.

Лиття термопластичних матеріалів Литтям виготовляється широкий асортимент полімерного і полі­мерно-текстильного взуття. Застосовуються переважно пластифіко­вані композиції полівінілхлориду.

Процес лиття під тиском полягає в пластикації і плавленні гранульованого полімеру в інжекторі литтєвоъ машини, впорскуванні розплаву в форму під високим тиском і кінцевому формуванні виробу під час охолодження. Термоформування взуття з пластизолів ПВХ. Утворення плівки з пластизолів ПВХ грунтується на процесі злипання полімерних часток, набубнявілих в пласти­фікаторі. Основними складовими композиції є емульсійні, мікро-суспензійні, суспензійні і блочні смоли ПВХ, суміш пластифікаторів, стабілізатори і пігменти.

Процес виготовлення форм є складним і дорогим. Для цього спочатку виготовляється еталонна модель взуття з шкіри, гуми, тканини з плівковим покриттям та інших матеріалів, але найчастіше із шкіри з поліуретановим покриттям. Виготовлення оболонки взуття здійснюється на конвеєрі з за­кріпленими формами, які заповнюються пластизолем і подаються в піч. При виході з печі надлишок пластизолю виливається. Далі відбувається желатинізація оболонки, а після цього іншим пластизолем заливається заглиблення під каблук. На окремому конвеєрі складають внутрішні деталі взуття. Деталі з'єдну­ються з оболонкою клеєм.

Рідке формування мікроніздрюватих поліуретанів Цим методом виготовляють переважно зимове взуття з верхом із текс­тильних матеріалів або шкіри, а з МЛУ формується союзка, задинка і підошва. Взуття може використовуватися при температурі не нижче -25 °С. Суміш компонентів через литниковий канал подається у роз'ємну форму з осердям, на яке надягнута заготовка. Об'єм форми знизу обмежується поверхнею пуансона.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]