Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори взуття, хутро.RTF
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.93 Mб
Скачать

48. Управління розмірно-повнотним асортиментом взуття.

Для кожної ста­тево-вікової групи формується відповідний розмірно-повнотний асортимент - співвідношення кількості пар взуття кожного розміру і кож­ної повноти, виражене у відсотках. Антропометричними досліджен­нями встановлено, що за поздовжніми і поперечними розмірами стопи розподіляються згідно з законом нормального розподілу: найбільша кількість стоп має середні розміри, але із збільшенням відхилення від середньої величини кількість стоп зменшується. Для утепленого взуття середній розмір збільшується на 5 мм і відповідно змінюється шкала розмірів. Повнотний асортимент обмежується двома або трьома повнотами кожного розміру. Відповідність асортименту шкалам не гарантує його відповід­ності потребам споживачів. Найнадійнішим методом обґрунтування розмірного асортименту взуття є облік його реалізації за розмірами і повнотами, облік незадоволеного попиту і відповідне коректування асортименту. Статево-вікові групи взуття: чоловіче; для старшого віку; хлопчаче; шкільне; для літьнього віку; для ясельного віку; для школярок. Цільове призначення взуття - ознака, що відбиває загальні умови фізичного і соціального середовища: 1) польове взуття для праці в природних умовах і носіння в неупорядкованих населених пунктах без твердого покриття доріг у весняно-осінній і перехідний періоди; 2) повсякденне взуття для вуличного носіння в упорядкованих населених пунктах; 3) повсякденно-святкове (модельне); 4) для носіння в урочистих випадках (особливо модне і особ­ливо вишукане); 5) для активного відпочинку - занять загальною фізичною підготовкою, прогулянок, відпочинку, пляжне тощо; 6) змінне для праці і навчання в приміщеннях; 7) змінне ошатне для праці і дозвілля в приміщеннях; 8) повсякденне для відпочинку в приміщеннях (домашнє, дорожнє, лікарняне); 9) ошатне для відпочинку в приміщеннях.

Сезон і температурний період носіння: Зимове, весняно-осіннє; літнє. Рівень водозахисних властивостей, особливо для взуття весня­но-осіннього і зимового шкіряного, гумового і полімерного, що використовується в умовах природного середовища: 1) водонепроникне до колін і вище; 2) водонепроникне вище кісточок; 3) водонепроникне до кісточок; 4) водонепроникні деталі низу з бортиком; 5) водотривке до колін; 6) водотривке вище кісточок; 7) з обмеженою водотривкістю вище кісточок; 8) до кісточок; 9) для сухих умов носіння.

Терміни за ДСТУ 2157 - 93: Розмірно-повнотний асортимент - співвідношення кількості пар взуття кожного розміру і кожної повноти у партії, виражене у відсотках. Системи розмірів взуття: Метрична - розмір взуття відповідає довжині стопи, вираженій у мм. В розмір не включається припуск за довжиною устілки. Штихмасова (французька) - розмір взуття відповідає довжині устілки, вираженій у штихах. 1 штих = 2/3 см. В розмір включають довжину припуску. Мшт = 3/2 (Мм + А); де Мшт - розмір в штихмасовій системі; Мм - розмір метричної системи в мтіметрах; А - припуск. Розмір взуття визначається в дюймах 1 дюйм = 2,54 мм. Дюймова (англійська, американська) - розмірна шкала починається із 0 розміру - довжина стопи народженого немовляти, яке дорівнює 4" або (2,54 см • 4 = 11,6 см) і далі розміри через 1/3" до 13 - дитяче взуття і знов з 1 по 13 - розміри для дорослих. 1/311 - називають барлікон, таким чином міжрозмірний інтервал дорівнює 8,47 мм. В американській системі всі розміри зсунуті до 0 на 1/2 (2,1 мм). Повноти у метричній системі позначають цифрами від 1 до 12. Фактично взуття випускають (дво-три) повнот (через одну повноту) (наприклад 2, 4, 6 або 3, 5, 7). У штихмасовій системі повноти також позначають цифрами з 1 по 8, але за розмірними характеристиками вони не співпадають із повнотами метричної системи. В англійській (дюймовій) системі повноти позначають буквами А, В, С, Д, Е, Р, С, крім того передбачено 5 малих і 5 великих повнот. Методи уточнення розмірно-повнотного асортименту: за результатами обмірів стоп; метод різниці табличних розмірів і діючої ростовки; уточнення за допомогою ростовочних таблиць за середньозваженим розміром; за результатами реалізації взуття.

49. Характеристика асортименту взуття за видами, призначенням, умовами експлуатації, особливостями пошиву.

Види взуття. Туфлі-човники - взуття, заготовка верху якого не пов­ністю закриває тильну частину стопи і не має пристосування для закріплення на стопі.

Мокасини - заготовка верху якого конструктивно єдина із устілкою або її носково-пучкової частини і мав овальну вставку.

Взуття типу мокасин - взуття, в якому овальна вставка - з'єднана із заготовкою верху нитками або шнурівками.

Сандалети - взуття, заготовка верху якого конструктивно відповідає напівчеревикам і має різноманітні за формою і розмірами перфораційні отвори, або складається із переплетених ремінців.

Панталети - заготівка верху закриває тильну поверхню ділянки плесно-фалангового зчленування і має тільки союзку.

Опанки - взуття, виготовлене бортовим, клейо-бортовим, або строчно-клейобортовим методом кріплення.

Сандалі - взуття, виготовлене без підкладки і основної устілки сандальним методом кріплення.

Чув'яки - взуття, заготовка верху якого являє конструктивну єдність союзки з берцями без пристосування для закріплення на стопі й має каблук висотою не більше 5 мм, або набойку.

Розподіл взуття за призначенням. Розмірно-повнотний асортимент взуття. Для кожної статево-вікової групи формується відповідний розмірно-повнотний асортимент - співвідношення кількості пар взуття кожного розміру і кожної повноти, виражене у відсотках. Антропометричними дослідженнями встановлено, що за поздовжніми і поперечними розмірами стопи розподіляються згідно з законом нормального розподілу: найбільша кількість стоп має середні розміри, але із збільшенням відхилення від середньої величини кількість стоп зменшується.

Середня довжина чоловічих і жіночих стоп виражається більш-менш постійною величиною, характерною для даного регіону. Коливання довжини стопи, які характеризуються середньоквадратичним відхиленням, знаходяться в межах 9-12 мм. Знаючи середню довжину стопи в даному регіоні, розмірний асортимент можна розрахувати за формулою закону нормального розподілу або за розробленими на його основі таблицями типового асортименту.

Відповідність асортименту шкалам не гарантує його відповідності потребам споживачів. Шкали розроблено за середніми розмірами стоп населення країни, які значно відрізняються відповідно до регіону: найдовші стопи у деяких центральних областях, найкоротші -у Закарпатті. Нерівномірність народжування дітей у різні роки спричиняє невідповідність шкал розмірів взуття дитячого асортименту реальним потребам споживачів.

Цільове призначення взуття - ознака, що відбиває загальні умови фізичного і соціального середовища (3-й знак коду):

1. Польове взуття для праці в природних умовах і носіння в неупорядкованих населених пунктах без твердого покриття доріг у весняно-осінній і перехідний періоди.

2. Повсякденне взуття для вуличного носіння в упорядкованих населених пунктах.

3. Те саме, повсякденно-святкове (модельне).

4. Для носіння в урочистих випадках (особливо модне і особ­ливо вишукане).

5. Для активного відпочинку - занять загальною фізичною підготовкою, прогулянок, відпочинку, пляжне тощо.

6. Змінне для праці і навчання в приміщеннях.

7. Змінне ошатне для праці і дозвілля в приміщеннях.

8. Повсякденне для відпочинку в приміщеннях (домашнє, дорожнє, лікарняне).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]