Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори взуття, хутро.RTF
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.93 Mб
Скачать

50. Номенклатура показників якості

Результативність оцінювання конкурентоспроможності значною мірою залежить від обґрунтованості класифікації взуття - об'єднання в одне угрупування видів, конструкцій і моделей взуття ідентичного призначення і умов використання, що є альтернативними об'єктами вибору конкретними типами споживачів. Кожна з підібраних груп взуття буде характеризуватися відповідними домінуючими властивостями (теплозахисними, водо­захисними, естетичними), показники яких повинні відповідати певно­му рівню для віднесення взуття саме до цієї групи. За рештою показників проводиться порівняльна оцінка зразків. Перелік оціннюваних показників. Антропометричні властивості: забезпечення стабільності форми і розмірів (формостійкість деталей верху); відповідність форми сліду стопам споживачів даного регіону; можливість і плавність регулювання периметрів обхвату де­талей верху; можливість приформування верху до стопи; повнота і структура розмірно-повнотного асортименту. Функціональні властивості: профілактичні - пружність геленкової частини, жорсткість задника; амортизаційні; вологопровідні; водозахисні; протиковзні. Ергономічні властивості: гнучкість; розпірна жорсткість деталей верху; маса; зручність взування і роззування; ефективність пристосувань для утримання взуття на нозі; психофізіологічні властивості. Естетичні властивості: 1) інформаційна виразність: сучасність і виразність зовнішнього оформлення; відповідність моді і смакам споживачів;

оригінальність; наявність і виразність графічних зображень -товарного знака, маркування тощо. 2) раціональність і досконалість форми: антропометрична, функціональна, ергономічна. 3) цілісність і гармонійність композиції. 4) досконалість виробничого виконання.

Показники властивостей оцінюються органолептичним методом з урахуванням особливостей конструкції взуття - застосованих матері­алів, фурнітури, методів кріплення, фасонів копилів і каблуків тощо. Доцільно застосовувати 10-балову систему: 1-2 бали - найнижча оцінка; 3-4 бали - нижчесередня і середня оцінка; 5-6 балів - вищесередня і добра оцінка; 7-8 балів - добра оцінка; 9-10 - відмінна оцінка. Відносні показники, що оцінюються відповідно до норм, можуть бути виражені у відсотках або частках одиниці. Незалежно від застосованої шкали (1, 10 чи 100) показники оцінюються згідно з наведеною 10-баловою шкалою, а оцінка записується в частках одиниці. Для кожної групи властивостей розробляється окрема таблиця. Усі показники в групі і всі групи властивостей приймаються як рівнозначущі, хоча в окремих випадках для показників і їх груп мо­жуть застосовуватися обґрунтовані коефіцієнти вагомості. Тоді комп­лексний показник якості буде розраховуватися як середня зважена величина. Порівняльна оцінка деяких властивостей взуття. Вологообмінні властивості. Проникність пари і повітря через деталі верху обумовлюється найменш проникним шаром. При поєднанні гідрофільних і гідрофобних матеріалів вологопроникність систе­ми залежить від матеріалу, який перебуває у безпосередньому дотику з водяною парою. Кращі результати дає підкладка, обернена до стопи бахтарм'яним боком. Застосування міжпідкладки підвищує комплекс­ний показник гігієнічності (КПГ). Найдосконалішою є оцінка системи матеріалів верху: взуття з верхом і підкладкою з натуральної шкіри - 100 %, з підкладкою із ба­вовняних тканин - 90, синтетичні шкіри з підкладкою із натуральної -70, штучні шкіри з підкладкою із натуральної - 40, синтетичні з під­кладкою із репсу - 50, штучні з підкладкою із репсу - 27 %. Наведені КПГ досягаються за відсутності приклеювання підкладки.

Згідно з ДСТУ 3485 - 96 "Взуття. Номенклатура показників якості" при оцінці рівня якості взуття визначають: товщину деталей; лінійні розміри, мм; міцність кріплення деталей заготовки верху взуття, Н/см; міцність кріплення деталей низу взуття, Н/см; міцність кріплення каблука, Н; загальна та остаточна деформація підноска та задника, мм; маса,г; гнучкість, Н; комфортність, бал; водопроникність взуття в динамічних умовах, л; водопромокальність взуття в динамічних умовах, хв; намокальність взуття в динамічних умовах, мг; гарантійні терміни експлуатації, днях; ремонтопридатність, %.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]